101-vuotias Taiwan

Keisarivalta Kiinassa kukistettiin 1911, ja seuraavana vuonna maasta tuli ­tasavalta. Vuosina 1912–1949 Kiinan tasavalta käsitti suurin piirtein nykyisen Kiinan alueen. Sisällissodan jälkeen kommunistit pääsivät 1949 valtaan mannermaalla ja perustivat Kiinan kansantasavallan. Tasavallan hallinto ja kaksi miljoonaa kiinalaista pakenivat Formosan (Taiwan) saarelle.

YK:n perustajajäsenenä Kiinan tasavalta (Taiwan) edusti pitkän aikaa Kiinaa YK:ssa. Taiwan kuitenkin menetti 1971 paikkansa YK:ssa ja sen turvallisuusneuvostossa Kiinan kansantasavallalle. Se merkitsi suurta muutosta maan suhteisiin ulkovaltojen kanssa. Diplomaattisuhteet sillä on nyt vain 23 valtioon, Euroopassa ainoastaan ­Vatikaanivaltioon. Asukasluku on 23,2 miljoonaa, kansantasavallassa 1,3 miljardia.

Kiinan tasavallan hallitus väittää yhä olevansa koko Kiinan laillinen hallitus. Kansan­tasavallan hallitus pitää Taiwania Kiinan maakuntana ja itseään koko Kiinan, siis myös Taiwanin laillisena hallituksena. USA tasapainoilee näiden kahden valtion välillä ja pyrkii parantamaan suhteitaan ­Kiinaan. Se on lainsäädännössään kuitenkin sitoutunut antamaan tukensa Taiwanille mahdollisen hyökkäyksen sattuessa.

Vuonna 2007 Kiinan tasavalta pyysi ­ensimmäistä kertaa jäsenyyttä YK:n yleiskokoukselta nimellä Taiwan. Hakemusta ei otettu käsiteltäväksi. Aikaisemmin tasavalta oli pyytänyt jäsenhakemuksen käsittelyä nimellä Kiinan tasavalta.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto Finlandia-talossa

Vaikka nykyisen Kiinan kansantasavallan yleisesti katsotaan olevan entisen Kiinan tasavallan seuraaja, pitää Taiwan, siis ­nykyinen Kiinan tasavalta, vuoden 1911 vallan­kumouksen jälkeen perustetun ­valtion perustamisajankohtaa omana itsenäisyyspäivänään.

Taiwanilla on monissa maissa etenkin kauppasuhteiden edistämistä ja konsuli­asiain hoitamista varten edustusto. Helsingissä toimivan edustuston päälliikkö Ching-Yuan Tseng isännöi tänäkin vuonna­ itsenäisyys­päivän vastaanottoa Finlandia-­talossa.

Tälläkin kertaa ohjelmassa oli myös katsaus Taiwanin nykypäivään, talouteen ja matkailuun. Kutsuvierailla näytti monella olleen pitkäaikaisia yhteyksiä taiwanilaisiin. Joillakin kohtaamiset ovat peräisin rotaryjärjestöstä, toisilla sivutoimipaikasta, kuten suurlähettiläs Pekka Korvenheimolla Paraguaysta. Taiwanin edustuston päälliköt ovat usein vuosien ajan olleet aktiivisesti mukana Helsingin kansainvälisessä rotaryklubissa. Klubia edusti vastaanotolla sen perustajajäsen, suurlähettiläs Heikki ­Latvanen.

Comparative Law 2012 -kongressi Taiwanin Taipeissa

Taiwanin yliopistossa viime toukokuussa pidetyn Vertailevan oikeuden Akatemian kongressin teemana oli kodifikaatio. Akatemia­ on järjestänyt viime vuosikymmeninä parikymmentä maailmankongressia, kerran Etu-Aasiassakin Teheranissa, mutta ei koskaan aikaisemmin Itä-Aasiassa.

Pääpaino kongressissa olikin juuri Itä-Aasian maiden kauppa­oikeuden, hallinto-oikeuden, siviilioikeuden ja kansainvälisen yksityis­oikeuden kodifioinneissa. Suomen raporttien aiheina olivat siviilioikeuden (Teemu Juutilainen), hallintoprosessin (Outi Suviranta) ja ihmisoikeuksien (Hannu Kiuru) kodifikaatiot.

Kiinan tasavallan presidentti Ma Ying-jeou korosti avajais­puheessaan Vertailevan oikeuden Akatemian tärkeää merkitystä alan johtavana järjestönä maailmassa. Hän myös kertoi voineensa jo neljän vuoden ajan toteuttaa omaa politiikkaansa, jonka mukaan tärkeintä Taiwanille on hyvien suhteiden ylläpitäminen manner-­Kiinan kanssa. Vuodesta 1987 lähtien taiwanilaiset ovat voineet käydä manner-Kiinassa sukulaisiaan tapaamassa. Maiden välistä kauppaa, turismia, investointeja ja yhteistyötä koulutusasioissa on pyritty parantamaan alan lainsäädäntöä kehittämällä.

Hyvänä saavutuksena presidentti piti sitä, että molemmat maat pääsivät vuoden 1992 Konsensus-päätöksellä yhteisymmärrykseen yhden Kiinan olemassaolosta. Molemmat maat saavat itse päättää, miten ne tätä päätöstä tulkitsevat. Viime vuosina Taiwan on solminut manner-Kiinan kanssa 16 sopimusta kuljetuksen, ­kaupan, elintarvikkeiden laadun tarkkailun ja oikeusavun antamisen edistämistä varten.
 

Hannu Kiuru

 

Finlandia-talossa 8.10.2012 suurlähettiläät Pekka Korvenheimo (vas.) ja Heikki Latvanen, Taiwanin edustuston päällikkö Ching-Yuan Tseng sekä kirjoittaja.