Akava ei kavahda ulkomaisen työvoiman maahanmuuttoa

Akavan puheenjohtaja Matti Viljanen on huolestunut rasistisen ilmapiirin noususta, joka pilkistelee Suomessa käytävän maahanmuuttokeskustelun takana. Akava kannattaa maan hallituksen tavoitetta edistää ulkomaisen työvoiman muuttoa Suomeen. EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden maahanmuuton oikeutusta ei ole syytä kyseenalaistaa.

– Erityisen turhaa on vaikertaa EU-maiden kansalaisten tulosta Suomeen töihin, koska EU:n alueella työvoimalla on vapaa liikkumisoikeus, Akavan puheenjohtaja Viljanen kiteyttää.

Vapaa liikkuvuus on yksi keskeisistä EU:n luomista kansalaisen perusoikeuksista, joka hyödyttää myös niitä suomalaisia, jotka asuvat ja työskentelevät muissa EU-maissa.

– Suomessa kannattaisi ennemminkin keskittyä siihen, että maahanmuuttajien osaaminen saadaan yhteiskunnan käyttöön. Tällä hetkellä monet korkeasti koulutetut maahanmuuttajat ovat työttöminä tai tekevät työtä, joka ei vastaa heidän koulutustaan. Jos ulkomaalaiset voivat antaa työpanoksensa koulutustaan vastaavissa tehtävissä, se on erittäin merkittävä voimavara Suomen kilpailukyvynkin kannalta, puheenjohtaja Viljanen tähdentää.

Vuoden 2009 lopulla Suomessa asui vajaat 156 000 ulkomaan kansalaista. Suurin osa Suomessa pysyvästi asuvista ulkomaalaisista on muuttanut maahan perhesyistä tai työn vuoksi.