Akava tyrmää vuorotteluvapaakorvausten leikkaukset

akava paheksuu hallituksen esitystä vuorottelukorvausten pienentämisestä tilanteessa, jossa työssä jaksamisen tueksi ja työurien pidentämiseksi olisi käytettävä ja tarjottava mahdollisimman monia keinoja.

Vuorotteluvapaalla on lisäksi ollut työllistävä vaikutus, erityisesti nuorille, jotka aloittavat työuraansa.

Akava muistuttaa, että korvaustaso on jo nykyisellään matala, joten korvausten lasku romuttaa järjestelmän. Jos esimerkiksi 3 000 euroa kuukaudessa ansaitseva palkansaaja jää vuorotteluvapaalle, uuden käytännön mukainen vuorottelukorvaus on 95–250 ­euroa pienempi kuukaudessa kuin nykytasolla.

– Nykyisessä työllisyystilanteessa nuorten työllistymismahdollisuuksia tulisi kaikin keinoin lisätä. Tällaisia tavoitteita on toki kirjattu hallitusohjelmaan ja sisällytetty hallituksen talousarvioesitykseen. Hyvä niin, mutta vuorotteluvapaajärjestelmän muutos sotii tätä vastaan. Vaikutelmana on, että yksi käsi ei tiedä mitä toinen tekee, toteaa edunvalvontajohtaja Minna Helle.

Hallitus on päättänyt säästää 7,5 miljoonaa euroa valtion rahoitusosuudesta. Tämä toteutetaan leikkaamalla vuorottelukorvauksia 10–20 prosenttia.