Suomalaiset naiset kantavat edelleen huomattavasti miehiä suuremman vastuun kodista ja lapsista, ja vain pari prosenttia suomalaisista isistä ottaa vanhempainvapaata. Sen sijaan 78 prosenttia iseistä hyödyntää korvamerkityt isyyspäivät – nykyisin 54 päivää, jotka menevät muutoin hukkaan.
Myös alle kolmivuotiaiden lasten vanhempien työllisyysaste puhuu selvää kieltä. 48 prosenttia äideistä ja 92 prosenttia iseistä on työssä.
– Isät tuntuvat tekevän erityisen paljon töitä silloin, kun heillä on pieniä lapsia, sanoo Akavan johtava asiantuntija Lotta Savinko.
Useita valintamahdollisuuksia perheen tilanteen mukaan
Akavan esittelemässä perhevapaamallissa vanhempainvapaan kestoa pidennetään. Perheet voivat myös valita, ovatko he kokoaikaisella vapaalla vai pidentävätkö vapaata enintään 400 päivään ottamalla sen osa-aikaisena.
Sen jälkeen voi vielä hyödyntää joustavaa vapaata ja kiinteää korvausta – ehdotuksen mukaan 500 euroa kuukaudessa kuuden kuukauden ajan, jos lasta hoidetaan kotona. Tukea maksetaan myös silloin, kun hoitaja on muu kuin vanhemmat. Jos myös isä päättää jäädä kotiin, saa hän kolme ylimääräistä tukikuukautta.
– Olemme halunneet luoda mallin, joka antaa perheille enemmän mahdollisuuksia valita juuri itselle sopiva ratkaisu, Lotta Savinko sanoo.
Akava haluaa lisäksi lisätä isien kiinnostusta vanhempainvapaa kohtaan ja ehdottaa, että nämä saavat yhtä suurta päivärahaa kuin äidit, toisin sanoen 70 prosenttia palkasta. Lisäksi sekä äideille että isille halutaan korvamerkitä pitemmät jaksot.
Vahvempi suoja
Monille Akavan jäsenille tärkeä kysymys on turvattu paluu töihin vanhempainvapaan jälkeen. Nykyinen lainsäädäntö ei anna riittävän vahvaa suojaa töihin palattaessa.
Voi olla, että vanhempainvapaalta palattaessa ei tarjolla ole enää sitä työtehtävää, joka äidillä oli raskauden alkaessa, ja hänelle osoitetaan jotakin muuta työtä.
– Haluamme ottaa käyttöön kolmen kuukauden lisäsuojan. Jos henkilö irtisanotaan paluun jälkeen, työnantajan on esitettävä irtisanomiselle syy, joka ei liity vanhempainvapaaseen, Lotta Savinko sanoo.
Ruotsissa iseillä on mahdollisuus lisäpalkkaan
Ruotsia pidetään usein vanhempainvastuuasioiden edelläkävijänä, ja tammikuussa 2016 “isäpäivien” määrää lisättiinkin 60:stä 90:een. Näitä isäpäiviä ei voi siirtää äidille.
Ruotsin akateemisten keskusjärjestön Sacon yhteiskuntapoliittisen johtajan Lena Granqvistin mukaan kiintiöinti on osoittanut, että vakiintuneita sukupuolirooleja voidaan murtaa. Nykyisin on melkeinpä poikkeus, että isä ei käytä hänelle korvamerkittyä vapaata.
– Miesjohtajatkin tekevät niin ja toimivat esikuvina alaisilleen, hän toteaa.
Useimmilla Ruotsin akateemisilla on myös työehtosopimukset, jotka oikeuttavat niin sanottuun vanhempainpalkkaan eli työnantajan maksamaan lisäpalkkaan. Lisäpalkan määrä riippuu työehtosopimuksesta ja työssäoloajasta, mutta sen suuruus on usein noin 10 prosenttia palkasta.
– Usein esitetään taloudellisia syitä, joiden vuoksi vanhempainvapaata ei pitäisi jakaa tasan. Saco on osoittanut myytiksi sen, että perheen tulot olisivat korkeammat, jos pienempituloinen äiti pitää isää suuremman osan vanhempainvapaasta. Vanhempainpalkan ansiosta monet perheet ansaitsevat jakamalla vapaan tasan, Lena Granqvist kertoo.
Kielteinen vaikutus eläkkeeseen ja urakehitykseen
Ruotsin tilanne on tästä huolimatta kaikkea muuta kuin tasa-arvoinen. Vakuutuskassan lukujen mukaan naiset ottavat yhä 75 prosenttia vanhempainrahapäivistä ja miehet vain 25 prosenttia. Naiset ovat keskimäärin 15 kuukautta vanhempainvapaalla, miehet vajaat neljä kuukautta. Naiset ovat myös useammin kotona sairaiden lasten kanssa ja tekevät osapäivätyötä, mikä puolestaan vaikuttaa negatiivisesti sekä uramahdollisuuksiin että tulevaan eläkkeeseen.
– Tasaisemman jakauman saavuttamiseksi Saco ehdottaa, että vanhempainrahapäivät jaetaan kolmeen yhtä pitkään 130 päivän jaksoon. Yksi äidille, toinen isälle ja kolmannen kohdalla voidaan valita vapaasti, Lena Granqvist sanoo.
Lotta Savinko toteaa, että kolmiosainen malli on myös Akavan tavoite – pitkällä aikavälillä. Nyt aika ei vielä ole kypsä tällaisen muutoksen ehdottamiselle.
– Otamme askeleen kerrallaan. Nyt esittelemämme malli on realistinen ja toteuttamiskelpoinen, hän toteaa.
Tutustu Akavan perhevapaamalliin tästä.