Alkoholin nauttiminen on taitolaji, jotta siitä aiheutuvilta ongelmilta voisi välttyä. Kun tilanne pahenee jonkun henkilön kohdalla, seuraukset saattavat olla monenlaisia.
Tämän päivän kiivaassa työelämän rytmissä mukana pysyminen ei ole helppoa selvänä, saati sitten päihtyneenä tai krapulaisena. Joissakin ammateissa toleranssi on tasan nolla. Jos siitä toistuvasti lipsuu, on edessä helposti yksi elämän suurimmista haasteista: työpaikan menettäminen. Ja tätähän monet sitten hoitavat kunnon ”ryyppyputkella”.
Jos alkoholin käyttö on jatkuvaa ja ylimitoitettua, on seuraavaksi edessä erilaiset terveysongelmat, perhe- ja ystävyyssuhteiden vaarantuminen ja elämän syöksykierre.
Myös yhteiskunnan kannalta sillä on merkitystä, miten näitä alkoholista aiheutuvia haittoja ehkäistään ja miten mahdollinen tuleva ongelmakäyttäjä saataisiin riittävän aikaisessa vaiheessa jonkinlaiseen ”hoitoputkeen”. Toki tätä työtä on tehty jo vuosikymmeniä, mutta yhtenäisiä käytäntöjä ei ole.
Itse muistan yhden tilanteen omalta työuraltani, kun työterveyshuolto kyseli omaa alkoholinkäyttöäni vuositarkastuksen yhteydessä. ”Kuinka monena päivänä viimeisen viikon aikana olet käyttänyt alkoholia?” ”Kuutena”, vastasin. Niinpä lisäselittely oli tarpeen. Olimme juuri tulleet Välimeren risteilyltä, jolla ruoka ja juomat sisältyivät matkan hintaan. Iltaruokailussa tuli se pieni viinilasillinen nautittua. Selitys kelpasi, eikä ongelma ole siitä pahentunut.
Pahimmillaan alkoholiongelma esiintyy sammumisena tai riehumisena yleisellä paikalla. Valtaosassa näistä tilanteista paikalle kutsutaan poliisipartio, joka vie henkilön ”juoppoputkaan”. Vain joillakin paikkakunnilla on erityinen selviämisasema, jossa ”vaarattomat” päihtyneet nukkuvat pois humalansa ja saavat ohjausta mahdollisesti tarvittaviin katkaisuhoitotoimenpiteisiin. Poliisi siis kuljettaa ja selviämisasema hoitaa. Näin poliisilta jää pois sellaista työtä, jossa poliisia ei tarvita. Ja vastaavasti ongelmainen henkilö pääsee mahdollisimman varhaisessa vaiheessa hoitotoimenpiteiden kohteeksi.
Nyt kun ollaan valmistelemassa niin sanottua sote-uudistusta, olisi hyvä tilaisuus kytkeä siihen myös kattava järjestelmä alkoholin haittojen ehkäisemiseksi. Pidemmällä aikavälillä uudistus tuottaisi varmuudella enemmän kuin mitä siihen joudutaan sijoittamaan.