Aloittava yrittäjä tarvitsee poluttajan

Olemme alkavan yrittäjän poluttaja. Haluamme varmistaa, että hän löytää mahdollisimman hyvän reitin ja pääsee helposti eteenpäin, Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Pia Backman sanoo.

– Palvelumme ovat periaatteessa samat kaikkien alojen yrittäjille, mutta kattavan asiantuntijaverkoston avulla pystymme tarjoamaan useille asiakkaillemme myös tarvittavaa toimiala- ja erityistietoutta.

Käytännön työkaluksi

Uusyritysneuvonta sai alkunsa edellisen laman aikana, jolloin sitä tarvittiin käytännön työkaluksi rakentamaan siltaa lamasta hyvinvointiin. Tilanne on nyt samankaltainen kuin 20 vuotta sitten.

Suomen Uusyrityskeskukset ry on yhteistoimintajärjestö, jonka tehtävänä on verkoston yleinen edunvalvonta, toimintojen koordinointi ja kehittäminen. Se perustettiin vuonna 1989. Yhteistoimintajärjestön jäseninä ovat eri puolille Suomea perustetut uusyrityskeskukset sekä lukuisat yritykset, yhteisöt ja asiantuntijat, jotka haluavat olla mukana auttamassa alkuun uusia menestyviä yrittäjiä.

Uusyrityskeskusten verkosto on Suomessa koko maan kattava ja sen asiakasmäärät korkeita. Siihen kuuluu 31 uusyrityskeskusta ja 80 palvelupistettä. Verkostossa toimii 134 toimihenkilöä, 94 yritysneuvojaa ja 1 300 asiantuntijaa. Taustatukena on yli tuhat yritystä ja 270 yhteisöä.

Vuonna 2008 uusia asiakkaita oli runsaat 17 000. Näistä noin puolet perustaa yrityksen. Sparrausvaihe, jossa liiketoimintaidean elinkelpoisuutta arvioidaan, kestää keskimäärin kolme kuukautta.

Yrittäjät neuvojina

Pia Backman näkee, että uusyrityskeskusten valtti muihin yrityspalveluihin verrattuna on elinkeinoelämän eli käytännön yrittäjien ja elinkeinoelämän osaajien vahva panos neuvontatyössä. Asiantuntijat muodostavat verkoston, jonka avulla on mahdollista saavuttaa hyviä tuloksia kustannustehokkaasti.

– Yritystä suunnittelevan kannattaa ottaa yhteyttä paikallisen Uusyrityskeskuksen neuvontapisteeseen. Niissä järjestetään alkuinformaatiotilaisuuksia, joissa käydään läpi yrittäjyyden perusasiat, hän neuvoo.

– Alkuinfon jälkeen järjestyy tapaaminen yritysneuvojan ja eri asiantuntijoiden kuten pankki- tai vakuutusalan ammattilaisten, juristin, markkinoinnin tai yrityskaupan asiantuntijan ja mahdollisen toimialaosaajan kanssa aina asiakkaan tarpeen mukaan.

Backman kertoo, että näissä tapaamisissa yritysidea käydään läpi yksityiskohtaisesti. Sitä kartoitetaan tarkemmin, ja käydään läpi esimerkiksi toimitiloja, rahoitusmahdollisuuksia, mahdollista asiakaskuntaa ja jopa yrittämisen vaikutuksia perheen kannalta. Mietinnän alla ovat myös yritysmuodon valinta, verotus ja erilaiset markkinointikuviot sekä yrittäjän mahdollinen verkostoituminen.

Backmanin mukaan talouden ymmärtäminen on vaikeaa monelle tuoreelle yrittäjälle.

– Neuvoja auttaa arvioimaan ja laskemaan, kuinka paljon tuotetta tai palvelua tulee myydä, jotta henkilö työllistyisi ja katetta syntyisi.

Toiminta kehittyy

Uusyrityskeskusten valtakunnallinen asian­tuntijaryhmä pohtii asiantuntijatoiminnan kehittämistä koko maassa.

– Jo tällä hetkellä järjestetään joka vuosi alueittain useita asiantuntijapäiviä, mutta tarvittaisiin myös valtakunnalliset, vuosittain toistuvat asiantuntijapäivät, hän pohtii.

Asiantuntijatoiminnassa on kehitteillä myös muita merkittäviä palveluita. Yksi niistä on YritysSuomen asiantuntijat.fi -palvelu, joka lanseerataan ensi syksynä. Se tarkoittaa, että kuka tahansa voi tarvitessaan hakea asiantuntijaa netistä kyseisestä osoitteesta.

Uusyrityskeskukset ovat tukena myös siinä vaiheessa, kun yrittäjä etsii yritykselleen jatkajaa, eikä sukupolvenvaihdos onnistu perhepiirissä. Näitä tilanteita varten Uusyrityskeskukset ry ja uusyrityskeskukset ovat suunnitelleet Jatkajat.fi -palvelun. Luottamuksellisen tietokannan kautta luopuva yrittäjä löytää itselleen sopivan jatkajaehdokkaan, ja näin uusi yrittäjä pystyy jatkamaan sen toimintaa tuloksekkaasti.

– Syntyvissä yrityskaupoissa hyödynnämme laajaa asiantuntijaverkostoamme ja kutsumme apuun lakimiehen tietotaitoineen, Pia Backman kertoo.

Lakimiesliitto on yksi Suomen Uusyrityskeskukset ry:n yhteistyökumppaneista, ja Backmanin mukaan heillä on paljon juristeja sekä asiakkaina että asian­tuntijoina.

– Juristien asiantuntemusta kuullaan usein myös yrittäjäkoulutuksissa eri puolilla Suomea.

Uusyrityskeskusten palvelut

• liikeidean ja liiketoimintasuunnitelman arviointi ja kehittäminen
• liiketoimintasuunnitelma ja laskelmat
• investointi- ja kannattavuuslaskelmat
• rahoitusneuvonta
• asiakashankinta- ja markkinointisuunnitelma
• toimitilat
• yritysmuodon valinnan neuvonta
• viranomaisyhteyksien neuvonta
• luvanvaraisuus, verotus, vakuutus yms.
• lausunnot: starttirahalausunnot, Finnveran rahoituslausunnot yms.
• kirjanpidon järjestämisen neuvonta.

Lisätietoja: www.uusyrityskeskus.fi