Annele Saikkala lahjoittaa Perheen perustuslain tuoton tyttöjen turvakodin rakentamiseen

Perheen pelisäännöt on hauska ja syvällinen lastenkasvatus­opas, jonka pykälät on muokattu Suomen perustuslain pykälistä. Pykälissä käsitellään perhe-elämää koko laajuudessaan ja värikkyydessään: muun muassa rakkauden perusnormia, kotityöoikeutta, perheenjäsenten toimivaltajakoa, perheen täysistuntoa, Yhdistyneitä Perhekuntia ja tietenkin myös perheen hyväntekeväisyyspoli­tiikkaa.

VT Annele Saikkala oli vuonna 1996 juuri viimeistelemässä Helsingin yliopistossa lisensiaattityötään ulkomaalaisen asemasta rikosoikeusjärjestelmässä, kun perheelle tuli puolison työn vuoksi kutsu Brysseliin. Saikkala on työskennellyt siitä lähtien Euroopan talous- ja sosiaalikomitean kääntäjänä, ja ihmisoikeuskysymysten teoreettinen tarkastelu muuttui ruohonjuuritason työksi kansainvälisessä kummijärjestössä, jossa hän on muun muassa antanut stipendejä moldovalaisille naispuolisille oikeustieteen opiskeli­joille.

Kirjoittamisen lisäksi Annele Saikkala tekee hyväntekeväisyyden vuoksi asioita, joita hän ei oikeastaan edes osaa: käsitöitä, korvapuusteja ja karjalanpiirakoita. Samalla elinikäinen absolutisti kaupittelee ahkerasti moldovalaista hyväntekeväisyysviiniä.

Annele Saikkala järjestää työpaikallaan vuosittain kevätmyyjäiset kummijärjestön ammattikoulutuskeskusten hyväksi. Myyjäisten hitti on Annelen lemmenjuoma, Love Potion. Se ei suinkaan ole moldovalaista viiniä, vaan suomalaiset tunnistavat ruskeassa, rusinoita sisältävässä juomassa jotain tuttua. Saikkala on myös joka vuosi mukana järjestämässä joulumyyjäisiä Euroopan parlamentissa ja Brysselin Eurooppa-koulussa, joissa talkoilla leivotut ja koristellut suomalaiset joulupiparit katoavat hetkessä myyntipöydältä.

Kysymykseen, miksi hän käyttää niin paljon aikaa ja voimia hyväntekeväisyyteen, Annele Saikkala vastaa Perheen pelisäännöt -kirjaansa sisältyvällä tyttärensä sitaatilla: ”Hyvä elämä on sellainen, jossa on tehnyt paljon hyvää muille ja on itsekin tykännyt siitä. (Minea 12 v.)”.

Lisätietoja Saikkalasta ja Perheen pelisäännöistä: www.perheenpelisaannot.com.