Asiaa asennetta ja lukunautintoja

Tunnistuksia ja tunnustuksia

Yhdysvalloissa raiskauksesta syyttömänä tuomittu Orlando Bosquete saa kiittää vapautumisestaan yksinomaan DNA-testien kehitystä: ne osoittivat hänet tunnistaneen todistajan lausunnon virheelliseksi 23 vuotta myöhemmin. Oikeuspsykologit tietävät, että todistajanlausuntojen virheet ovat yllättävän yleisiä. Heidän mukaansa ei myöskään ole harvinaista, että kuulusteluolosuhteet tuottavat vääriä tunnustuksia.

Editan Persona Grata -sarjassa ilmestynyt 570-sivuinen Oikeuspsykologia on perusoppikirja kaikille, joiden olisi työssään syytä ymmärtää ihmisen käyttäytymisen lainalaisuuksia ja kummallisuuksia. Teoksessa käydään läpi olennainen oikeusprosessiin liittyvä tutkimustieto, olipa kyse todistajanpsykologiasta, psykologiasta rikostutkinnassa, huoltajuus- ja tapaamisoikeuskiistoista tai vaikka oikeustoimikelpoisuuden arvioinnista.

Pekka Santtilan ja Ghitta Weizmann-Heneliuksen toimittama teos on suunnattu hyvin laajalle kohderyhmälle: psykologeille, juristeille, lautamiehille, poliiseille, vankeinhoitohenkilöstölle jne. Kirjoittajat ovat rikoksen tuomioistuinkäsittelystä teokseen artikkelin laatinutta professori, OTT Matti Tolvasta lukuun ottamatta psykologeja.

Yleisesityksenä teos tarjoaa hyödyllistä tietoa ja hätkähdyttäviä oivalluksia varmasti itse kullekin. Artikkelit, jotka eivät tunnu kiinnostavilta, voi huoleti hypätä yli.

Pekka Santtila ja Ghitta Weizmann-Henelius (toim.),
Oikeuspsykologia,
Persona Grata- sarja,
Edita 2008.

 

 

 

Asennetta ja ymmärrystä

Lomat alkavat olla ohi, mutta golfkausi jatkuu vielä pitkään. Niiden, jotka ovat pelikentillä koko kesän ruikuttaneet ja selitelleet, kärsineet suorituspaineista ja kiukutelleet itselleen, on viimeistään nyt aika tarttua Seppo Palmisen kesällä ilmestyneeseen teokseen Buddha pelaa golfia. Sen alaotsikko on Alle sata annosta asennetta aikuisille.

Palmisen Buddha pelaa golfia tyynen hyväntuulisena ja rauhallisena, kiireettömästi nautiskellen, mieltänsä tyhjentäen, itseään ja elämää ymmärtäen.

Peli ja kenttä ovat maailma pienoiskoossa, joten golfin olemuksen oivaltaminen, oikean asenteen ja syvän nautinnon löytäminen on taatusti eduksi kentän ulkopuolellakin. Ja sehän on harrastuksen idea!

Seppo Palminen,
Buddha pelaa golfia,
Smile Audiovisual Oy 2008.

 

 

 

Nautittavia lepohetkiä

Paluu arkeen ei tunnu raskaalta, jos osaa ottaa onkeensa kaikki hyvät neuvot stressin välttämisestä ja oppii iloitsemaan arjen pikkuasioista, niin kuin vaikka hyvästä kirjasta, joka odottaa kotona.

Laatukirjallisuuden ystävän yöpöydällä voisi olla vaikkapa Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa, joka kuuluu ilman muuta tänä vuonna ilmestyneiden käännösromaanien kärkeen, kirjoihin, jotka koskettavat ja herättävät tunteita. Vaikka Afganistaniin sijoittuva teos kertoo ennen muuta kahden naisen kohtalosta sotien ja talibanien hirmuhallinnon ikeessä, se sopii myös kaunokirjallisuudesta nauttiville miehille.

Dekkarin ystävälle Reijo Mäen uusi Lännen mies ja sen värikäs henkilögalleria tarjoavat jälleen letkeää ja vauhdikasta menoa sekä pistämättömiä oivalluksia. Tällä kertaa Jussi Vares liikkuu sarjamurhaajan jäljillä. Turkulaiskirjailija Mäestä tuntuu jotenkin jopa sopivalta sanoa, että hän parantaa teos teokselta kuin sika juoksuaan.

Khaled Hosseini, Tuhat loistavaa aurinkoa, suomentanut Kristiina Savikurki, Otava 2008.
Reijo Mäki, Lännen mies,
Otava 2008.