Asianajaja Mia Kavaston toinen työ on taitelua teatterin ja musiikin parissa

Mia Kavasto on myös musiikintekijä. Hänen Maire Marenki & Itävalta -bändinsä julkaisi runsas vuosi sitten albumin Miksi join talon.

1. luku: Juristiksi ajautumisesta

1 §. Lapsuuden unelma. Varmaan, että tulisin toimeen ihmisten kanssa. Jostain syystä ihmisten kanssa on ollut aina melko paljon haastavampaa kuin eläinten. Ja että saisin laulaa, opettaa ja kirjoittaa.

2 §. Valaistuminen – juristiksi. Luin jo lukioaikana huvikseni iltaisin jotain kamalaa virkamieslainsäädäntöä, kun sen kieli oli muka niin kiinnostavaa ja huvittavaa. Olin kuitenkin aivan liian levoton asettuakseni kirjan ääreen, joten toimin ensin opettajana ja laulaja-lauluntekijänä ja opiskelin itseni teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. Lopputyötäni kirjoittaessani luin sitten samalla oikiksen pääsykokeisiin.

Luin jo lukioaikana huvikseni iltaisin jotain kamalaa virkamieslainsäädäntöä, kun sen kieli oli muka niin kiinnostavaa ja huvittavaa.

2. luku: Helsingin teatterikoulusta

1 §. Mitä se on. Teatteritaiteen perusopetusta Helsingin kaupungin luvalla antava oppilaitos, jossa opiskelee vuosittain noin 300 oppilasta. Perustin koulun Puotilaan vuonna 2018 (Puotilan teatterikoulu). Sitä ennen vedin alueella teatterikerhoja kolmisen vuotta.

2 §. Mitä se ei ole. Osa kilpailuyhteiskuntaa. Suorituspaikka. Paikka, jossa jätetään ketään yksin.

3. luku: Teatteritaiteesta

1 §. Tenhovoima. Yhteiskunnalliset kannanotot. Mahdollisuudet ihmisyyden reflektioon ja sen tutkimiseen, kuinka ihmiset voivat yhdessä rakentaa tyhjästä maailmoita. Ihanat, lahjakkaat, vetovoimaiset, karismaattiset ihmiset ja täysillä tekeminen. Juuri nyt mielessä siintää idolini Rantasilan Mari, jonka kanssa olen saanut pyöriskellä lähiaikoina.

2 §. Suurin uhkakuva. Cancelointi. Se, että jätetään joku yksin. Se, että päätetään ryhmässä jonkun yksilön pois sulkemisesta. Se on vaurioittavaa, ja teemme erityistä työtä sen eteen, ettei meillä kukaan olisi yksin.

4. luku: Lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Rikoslaki. Koska rikosoikeus. Koska rikokset.

2 §. Kamala laki. Tartuntatautilaki. Koska väärinkäyttö, kulttuurialan pieni kuolema, epäselvät tulkinnat, laittomat sulut ja kamaluudet, jotka tämä laki mahdollisti.

5. luku: Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava juristi. Ihailen oi monia hienoja puhujia, sellaisia jotka onnistuvat litigoimaan arvokkuudella ja empatialla hoitaen kuitenkin oman tonttinsa voimallisesti päämiehen edun eteen toimien. Taitava kollega vastapuolella on kummankin päämiehen etu, etenkin perheasioissa.

Ihailen hienoja puhujia, jotka onnistuvat litigoimaan arvokkuudella ja empatialla.

2 §. Tomppeli juristi. Ei näe päämiehensä etua, kasvattaa riitaisuuksia, jättää perheasioissa lapsen huomioimatta voitonhimo silmissään ja haavoittaa perheen vaikeaa tilannetta entuudestaan. Valehtelee, kieroilee, metsästää teknisiä kikkoja voittaakseen eikä huomioi jatkuvasti kasvavia oikeudenkäyntikuluja ja jatkuvasti lisääntyvää päämiesten stressiä ja asian voimavarojen viemistä. Ei tee maailmasta parempaa paikkaa, vaikka voittaisi. Kyykyttää vallallaan.

6. luku: Asianajajan työstä

1 §. Mukavinta. Vauhti, haasteet, oivaltamisen mahdollisuus, vaikutuksen tekeminen ihmisten elämään. Mukavat ja hauskat kollegat, joiden kanssa syntyy aika mutkaton suhde tämän ajoittain raadollisen duunin myötä.

2 §. Masentavinta. Kuspäiset kollegat. Kts. kohta Tomppeli juristi. Minua risoo aivan tolkuttomasti, kun joku hoitaa päämiehensä asiaa kehnosti, eikä päämiehellä ole mahdollisuuksia tätä ymmärtää, kun ei itse ole alalla. Yhtä kaikki risovat ikävät tuomarit, joita ei onneksi ole montaa.

Minua risoo aivan tolkuttomasti, kun joku hoitaa päämiehensä asiaa kehnosti, eikä päämiehellä ole mahdollisuuksia tätä ymmärtää, kun ei itse ole alalla.

7. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Valkosipulisuola.

2 §. Herkkuruoka. Uunipaahtoleivät juustolla, ketsupilla ja valkosipulisuolalla.

3 §. Paras juoma. Vichy.

4 §. Kaunein kukka. Orkidea.

5 §. Viehättävin väri. Lila.

6 §. Rakkain romaani. The curious incident of the dog in the night time.

7 §. Nautinnollisin näytelmä. Q-teatterissa keväällä pyörinyt Toksinen kabaree.

8 §. Mielimuusikko. Suomalaiset parhaat! Kuten: Ismo Alanko, Vesala, Maija Vilkkumaa, Samae Koskinen, Tuomari Nurmio.

9 §. Esikuva. Kaikki tässä mainitut idolini eri aloilla, sekä äiti ja mummi ja kummi. Upeat lapseni, mikä elämänvoima!

10 §. Elämän tarkoitus. Löytää ihmisiä, joiden kanssa on hyvä olla ja olla heille hyvä.

11 §. Lempilausahdus. Well behaved women seldom make history – viitaten naisoletuksiin kintaalla viittaamiseen.