Kaikki suuret remontit on tässä kohteessa tehty. Oman kaivon vesi on hyvää. Tämä huoneisto tarjoaa huoletonta asumista pitkään.
Moni on saattanut törmätä tuonkaltaisiin myyntilauseisiin, kun etsinnässä on uusi koti tai mökki.
– Kaikki remontit on suhteellinen käsite. Oleellista on, mitä dokumentit ja selvitykset kertovat. Vesi voi maistua suussa hyvältä, mutta onko veden laatu tutkittu? Kaiken myyntitekstin pitää perustua faktaan, sanoo lakijohtaja Sari Kantele.
Kaiken myyntitekstin pitää perustua faktaan.
Kantele – varatuomari ja LKV-tutkinnon omaava kiinteistökaupan asiantuntija – on se, joka iskee faktat tiskiin. Hän on aloittanut kiinteistönvälitysalalla vuonna 1999 ensin yrittäjänä, sitten hetken myyntineuvottelijana sekä useita vuosia tulosvastuullisena myyntijohtajana, ja nyt viimeksi lakimiestehtävissä.
– Tarkistan kaikki myyntiin tulevat kohteet sekä jokaisen niihin liittyvän asiakirjan ja tiedon. On ehdottoman tärkeää, että jo myyntiesitteessä kaikki kohteen tiedot ovat kattavasti esillä.
Kun selvitys- ja valmistelutyö on tehty perinpohjaisesti, tarjous ja kauppakirja on jo samalla pitkälti valmisteltu. Mutta miksi tehdä tällaista välitysyritykselle lisäkustannuksia tuottavaa asiantuntijatyötä?
– Tavoitteena on palvella asiakasta ja ehkäistä samalla reklamaatioita huolellisen työn avulla. Olen erittäin tarkka siitä, ettei asioita tarvitse mennä ratkomaan oikeuteen.
Kustannuksia tuovat tekijät esiin
Isännöitsijätodistus, tilinpäätöstiedot, toimintakertomus, tehdyt ja tulossa olevat remontit, kuntotarkastus, kaavasuunnitelmat ja -määräykset: yhdestä myyntiin tulevasta kohteesta kertyvä asiakirjapino on mittava. Näiden lisäksi voi olla naapurien asuntoa koskevia lausuntoja, tutkimuksia ja muita asiakirjoja.
Kantele muistuttaa, että esiin nousevat asiat voivat olla myös negatiivisia, jotka on yhtä lailla esitettävä.
– Kaikki ne tiedossa olevat asiat, joilla on kustannusvaikutuksia, on tuotava kuluttajille esiin. Kuntotarkastus on syytä tehdä aina ennen myyntiesitteen julkaisemista.
Kuntotarkastus on syytä tehdä aina ennen myyntiesitteen julkaisemista.
Kiinteistökanta Suomessa vanhenee, ja uudiskohteissa voi esiintyä ongelmia yhtä lailla. Myös myyntikohteessa voi tapahtua välitysprosessin aikana jotain uutta, joka pitää saattaa välittömästi tietoon.
Kantele on havainnut, että ostajat saattavat esittää herkästi vaatimuksia, joilta putoaa nopeasti pohja pois – sillä myös ostajalla on selonottovelvollisuus.
– Riittää, kun kysyn heiltä, oletteko tutustuneet etukäteen kohteesta esitettyihin tietoihin. Alaa tuntemattomat yksityiset myyjät jäävät helposti altavastaajiksi näitä kaikkitietäviä ostajia vastaan. Siksi on tärkeää toimia kummankin osapuolen tukena, mihin kiinteistönvälittäjiä velvoittaa jo ohje hyvästä välitystavasta.
Tietojen päivitys ja LKV-tutkinto olennaisia
Kantelen työpäivä sujuu tyypillisesti kohteisiin ja asiakirjoihin tutustuen.
– Neuvon, opastan ja sparraan välittäjiä sekä assistentteja. Asiatietojen lisäksi kiinnitän huomiota myös sanamuotoihin ja tekstiin, jonka tulee olla kielellisesti selkeää ja hyvää.
Myyntineuvottelujen aikana esille nousee usein vastuurajauksia ja riskirakenteita Kantelen tulkittaviksi. Edunvalvonta-asiat, kuolinpesät, testamentit ja avioehdot edellyttävät nekin juridista osaamista. Miten Kantele klaaraa kaikki eteen nousevat kysymykset?
– Seuraan tiiviisti alaa ja siihen liittyviä lakeja, säännöksiä ja ohjeita. Alan hyvät etujärjestöt ovat tässä iso apu. Tuntuu, että koko ajan tulee jotakin uutta. Kun on ollut kauan alalla, hyödyllistä oppia on kertynyt mukavasti.
Kun on ollut kauan alalla, hyödyllistä oppia on kertynyt mukavasti.
Kantele tähdentää, että hyvään välitystapaan kuuluu se, että pitää omaa osaamistaan yllä. Verkostoituminen opiskelukavereiden kanssa on hänelle tässä mielessä tärkeä voimavara. He tapaavat vuosittain ja vaihtavat säännöllisesti myös ammatillista tietoa.
Omaa LKV-tutkintoaan Kantele pitää työnsä oleellisena osana. Vaativissa ja monipuolisissa tehtävissä tietoa tulee osata etsiä ja käyttää oikein.
– Minulla on ollut aina hyvät muistiinpanot. Olen sanonut välittäjille, että tehkää mallimappi. Näin digiaikana se voi olla myös kansiona tietokoneella.
Stadilainen saksalaisesta sukujuuresta
Kantele halusi nuorena diplomaatiksi ja saikin olla kesätöissä ulkoministeriössä. Hän pyrki ja pääsi samaan aikaan niin oikeustieteelliseen kuin sihteeriopistoon, joista jälkimmäisen kävi ensin.
Haastemiehen sijaisena hän kiinnostui tuomarin ammatista, mutta suuntautui lopulta toisin. Varatuomariksi hän auskultoi itsensä Lahdessa.
Kantele valmistui pahaan lama-aikaan 1980-luvun lopulla ja teki kollegoiden tapaan alkuun perintätöitä. Matka Leville 2000-luvun alussa johti hänet kiinteistönvälitysalalle.
Lauttasaaressa syntynyt ja Helsingissä enimmäkseen asunut Kantele omaa saksalaiset sukujuuret. Hänen ukkinsa suomensi Cantell-sukunimen harvinaiseen Kantele-muotoon.