Auskultointi oli antoisa välivuosi

– Olen nyt saanut nähdä, miten tuomioistuin toimii, ja pystyn hyödyntämään tätä oppia myöhemmin, Simeon Oikarinen summaa monipuolista auskultointivuottaan Oulun käräjäoikeudessa.

Simeon Oikarisen, 34, vuoden mittainen auskultointi eli tuomioistuinharjoittelu alkaa marraskuussa olla päätöksessään. Ajatukset ovat käsiteltävien juttujen lisäksi muutossa ja palaamisessa omaan työhön.

Poliisissa työskentelevä Oikarinen valmistui juristiksi vuonna 2016. Samana vuonna hän pääsi Keskusrikospoliisin oikeusyksikköön lakimiehen tehtäviin.

Oulu oli Oikarisen ykkösvaihtoehto, ja auskultointipaikan avautuminen tuntui onnenkantamoiselta.

– Olen kotoisin Pyhäjärveltä, joten Oulu tuntui luontevalta. Tämä on ollut antoisa välivuosi pääkaupunkiseudulta, Oikarinen kertoo.

Vuoden anti on ollut niin monipuolinen, että sitä on hankala tiivistää muutamaan lauseeseen.

Puheenjohtajana toimiminen istunnoissa on ollut parasta tässä harjoittelussa.

– Puheenjohtajana toimiminen istunnoissa on ollut parasta tässä harjoittelussa. Olen nyt saanut nähdä, miten tuomioistuin toimii. Opin näkemään tätä prosessia tuomarin näkökulmasta ja pystyn hyödyntämään oppia myöhemmin. Myös esiintymistaitoni ja argumentointitaitoni ovat varmasti parantuneet.

Oikarinen kiittää Oulun käräjäoikeuden erinomaista perehdytystä ja tutorointia.

– Ennen omien juttujen istuntokäsittelyjä perehdytään istuntoihin tuomareiden juttuja seuraamalla ja toimimalla pöytäkirjanpitäjänä. Kahden kuukauden jälkeen käräjänotaari on toimivaltainen käsittelemään ja ratkaisemaan riitaantuneita siviiliasioita ja rikosasioita kirjallisesti ja istuntokäsittelyssä. Apua ja tukea on saanut koko ajan, ja virkatuomari tutoroi, kun mennään istuntoihin.

Apua ja tukea on saanut koko ajan, ja virkatuomari tutoroi, kun mennään istuntoihin.

Käräjänotaari perehtyy myös käräjäoikeuden kanslian tehtäviin ja käsittelee sekä ratkaisee itsenäisesti oikeudelle ratkaistavaksi tuotuja asioita. Notaari toimii lisäksi lautamieskokoonpanon puheenjohtajana.

Työt kolmessa eri osoitteessa

Oikarisen päivät ovat koostuneet työskentelystä kolmessa eri osoitteessa.

Käräjäoikeuden salit sijaitsevat Oulun vanhalla kasarmilla rakennuksessa, jonka Oikarinen näkee väliaikaiskotinsa ikkunasta. Osa Oulun tuomioistuimen 11 notaarista tekee töitään toimistotiloissa Peltolassa, jonne on noin parin kilometrin kävelymatka. Käräjäoikeuden istuntoja on myös Ratakadulla, joka sijaitsee näiden välimaastossa.

Pääosin istuntopäivät ja toimistopäivät ovat erikseen, mutta siirtymiä tulee toisinaan myös kesken työpäivän.

Notaarit tulevat hyvin erilaisista taustoista, mikä on sinällään jo rikkaus.

– Kanssakäyminen notaarien kesken on ollut tiivistä koronan aiheuttamasta kevään etätyöjaksosta huolimatta. Notaarit tulevat hyvin erilaisista taustoista, mikä on sinällään jo rikkaus. Joukkoon tiivistyy hyvin monenlaista osaamista ja kokemusta.

Oikariselle on tullut myös jonkin verran matkapäiviä Ylivieskaan ja Kuusamoon.

– Etenkin Kuusamossa on ihan omanlaisensa, kuusamolainen tunnelma, Oikarinen hymyilee.

Toimiminen tuomareiden työparina rikos- ja riita- asioissa on myös avannut uusia näkökulmia.

– Kokeneilla tuomareilla on paljon annettavaa.

– Poliisitausta on ollut tässä työssä jopa vahvuus, sanoo Simeon Oikarinen.

Ensimmäinen istunto oli fiktiota

Oikarisen ensimmäinen istunto oli hiukan tavallisuudesta poikkeava. Se tapahtui tämän vuoden tammikuussa Mika Ronkaisen ohjaaman Kaikki synnit -televisiosarjan kuvauksissa.

– Näyttelin siinä oikeuden puheenjohtajaa. Roolini oli kuunnella, kun poliisi luki vaatimukset, minkä jälkeen käänsin päätä ja katsoin vastaajaa, Oikarinen nauraa.

Vaikka kyseessä oli täysin fiktiivinen istunto, Oikarinen sanoo pystyneensä eläytymään hyvin todelliseen tilanteeseen.

– Muistan senkin, että vielä tuolloin puheenjohtajan rooli tuntui hyvin vieraalta. Myöhemmin yllätyin, miten nopeasti siihen rooliin pääsi sisälle.

Oikarinen sanoo pohtineensa myös sitä, mitä oma poliisitausta tuo notaarin työhön.

– Olen miettinyt, että ajattelenko liian tiukasti tuomitsemiskynnystä. Olen kuitenkin tullut siihen lopputulokseen, että taustani on ollut tässä työssä jopa vahvuus.

Tekisi mieli lähteä tutkimaan, vaikka se ei kuulu tuomioistuimen tehtäviin.

Tosin poliisissa kauan esitutkintaa tehnyt Oikarinen on huomannut, että palo selvittämiseen ja tutkimiseen nostaa hänessä päätään.

– Huomaan, että tekisi mieli lähteä tutkimaan, vaikka se ei kuulu tuomioistuimen tehtäviin, Oikarinen sanoo.

Etäosallistuminen säästää resursseja

Korona toi auskultointivuoteen oman leimansa.

– Työskentelin etänä kaikkiaan 13 viikkoa. Vaikka istuntoja peruttiin, pystyin keskittymään kirjallisesti ratkaistaviin juttuihin. Siinä kävi kyllä monesti niin, että taukojen pitäminen unohtui. Olen työskentelytavoiltani tehokkuuteen pyrkivä, ja jos pakollisia siirtymisiä ei tule, saatan uppoutua työtehtäviini enkä huomaa ajan kulua.

Etäosallistuminen ei ole tuomioistuimelle uutta.

Säästyy resursseja, kun virkamiehen ei tarvitse ajaa toiselle paikkakunnalle tunnin istunnon takia.

– On tyypillistä, että syyttäjä osallistuu istuntoon etänä. Itsekin johdan istuntoa mielelläni näin, esimerkiksi jos kyseessä on vaikkapa velkajärjestelyistunto Kuusamossa. Säästyy resursseja, kun virkamiehen ei tarvitse ajaa toiselle paikkakunnalle tunnin istunnon takia. Koen kuitenkin parhaana tilanteena, että kaikki asianosaiset ovat paikalla, jos se on mahdollista.

Nyt, kun paluu Helsinkiin on jo nurkan takana, Oikarinen odottaa pääsyä omaan työhönsä.

– Palaan keskusrikospoliisiin hyvillä mielin. Saan tehdä mieleisiä ja mielenkiintoisia työtehtäviä. Katson myös Helsinkiä asuinpaikkana nyt hiukan toisin silmin, ja on todella mukavaa palata kotiin.

Katso video Simeon Oikarisen arkipäivästä.