Circus Helsingin johtaja Martina Linder: Juristi jonglöörien valtakunnassa

Martina Linder, 45, on juristimaailman keijukainen.

Nuoruusvuosinaan hän maisteli perinteistä juristin uraa, mutta vaihtoi pian harmaat virkamiespalttoot sirkustirehtöörin värikkääseen juhla-asuun. Linder johtaa yhtä Suomen suurimmista nykysirkuksista ja sirkuskouluista, Circus Helsinkiä.

Linder otaksuu hymyssä suin, että hän on liian fyysinen ja tunteellinen ihminen juristiksi. Hyppy sirkuksen maailmaan oli yksinkertaisesti pakko tehdä.

– Kerran nuorena lakimiehenä olin Stockmannilla lounaalla kollegojeni kanssa ja säpsähdin, kuinka kumarassa ja lysyssä he istuivat. Samalla näin Aira

Samulinin kävelevän ohitsemme uljaana ja pää pystyssä. Salamaniskun lailla tajusin, että haluan olla itsekin samanlainen vielä vuosikymmenien päästä.

– Olen myös tunneihminen. Se käy raskaaksi perinteisissä juristin hommissa. Niissä tehtävissä on viisasta pitää asioihin ja asiakkaisiin vissi emotionaalinen etäisyys. Minulta se ei aina onnistunut.

Pykälöikäämme.

1 luku. Elämässä etenemisestä

1 §. Lapsuuden unelma. Esiintyvän taiteilijan vaistot laukesivat minussa jo varhaislapsuudessa. Heti päiväkodista tai koulusta kotiin päästyäni panin näytelmän pystyyn.

Koulussa hoitelin aina oman luokkani aamuhartausvuorot suosiolla. Pakotin samalla koko luokan outoihin esityksiin.

2 §. Latu lakimieheksi. Sisimmässäni on aina asunut suuri halu oikeudenmukaisuuteen.

Olin oikeustieteellisessä kirjoilla kaikkiaan kuusi vuotta. Siinä kaiken keskellä tein kuitenkin ensimmäisen lapseni, olin useassakin kunnollisessa juristityöpaikassa ja hoitelin paljon mallin hommia.

Lopulta perustin oman lakiasiaintoimiston, lakiasiaintoimisto Linder Oy:n. Olen aina pitänyt itsenäisestä työstä, omista projekteista. Asianajajaliiton jäseneksi päätyminenkin oli lähellä. En vain jaksanut tehdä muutosta firmani yhtiöjärjestykseen.

3 §. Valaistuminen. Joskus 1990-luvun puolivälissä tyttäreni halusi sirkuskouluun. Jäin usein seuraamaan tyttöjen harjoituksia, ja tutustuin erääseen nimekkääseen venäläiseen sirkustaiteilijaan.

Vanhempani ovat kotoisin suomenruotsalaiselta rannikolta, Vaasasta. Isovanhempieni sotakertomusten johdosta minulla oli valtavasti ennakkoluuloja venäläisiä kohtaan. Ällistyin, kuinka vakavasti ja suurella sydämellä venäläiset suhtautuvat taiteeseen ja kulttuuriin ylipäätään. Minulle avautui aivan uusi maailma.

Melko pian sulauduin tuon tyttäriäni valmentaneen sirkusryhmän taustalla olleeseen ydinjoukkoon.

Sirkusryhmä hajosi harmillisesti erilaisten sattumien summana. Ja niin, vuonna 2001, päätin perustaa oman pienimuotoisen sirkuskoulun. Aluksi sen nimi oli Young Circus, sittemmin Circus Helsinki. Aluksi meillä oli kymmenkunta oppilasta, nyt heitä on yli 700.

2 luku. Juridiikasta yleisesti

1 §. Innostavinta. Idea hyvän puolella olemisesta, oikeudenmukaisuudesta.

Toimeksiannoissa omien aivojen käyttö oli palkitsevaa. Käräjäjuttujen voittaminen tuntui aina hyvältä.

2 §. Ikävintä. Jäykkyys, liialliset rutiinit.

Käytännön juridiikkaan perehdyttyäni tajusin melko pian, että juristin on pakko ajaa myös sellaisia asioita, joihin itse ei usko. Toimeksiantojuristin työ on harvoin iloisen luovaa.

3 luku. Juridiikasta erityisesti

1 §. Kiva laki. Perhelainsääntö kokonaisuudessaan. Se on selkeätä, konkreettista ja ihmisläheistä.

Myös omassa toimistossani ajoin perhejuttuja erityisen mielelläni.

2 §. Kamala laki. Piipahdin heti juristiksi valmistuttuani oikeusministeriön lainvalmisteluosastolla. Monet ympäristöoikeuteen liittyneet lakihankkeet tuottivat minulle tuskaa. Vesilain sisältö jäi minulle hepreaksi.

4 luku. Sirkustaiteesta yleisesti

1 §. Innostavinta. Luovuus, ja tunnelma.

Sirkus on oma pieni omaperäinen maailmansa, mikrokosmos. Sirkuksessa rakennetaan kaikkea aina yhdessä. Siellä kannustetaan toisia.

2 §. Ikävintä. Liiallinen luovuus, liiallinen tunnelmointi.

Sirkusihmiset ovat suuria taiteilijoita. Usein emootiot ottavat heidät täysin pauloihinsa. Syntyy väkisinkin konflikteja, tunteenpurkauksia. Aina suuren sekasorron ja tunnemyrskyn keskellä olen kiitollinen juristin koulutuksestani. Välillä tilanteet on vain otettava järjellä hallintaan. Kaikkeen ei voi lähteä mukaan.

5 luku. Nykysirkuksesta erityisesti

1 §. Kiva esitys. Loistavassa esityksessä näemme joukon luonnollisia ja aitoja taiteilijoita, jotka hallitsevat suvereenisti omat lajinsa.

Hyvä esitys on aina myös jollakin tasolla yllätyksellinen. Circus Helsinki edustaa uutta sirkusta, nykysirkusta. Nykysirkus yhdistää sirkuksen, teatterin, tanssin ja musiikin. Se on äärimmäisen luovaa ja monipuolista työtä. Se ottaa tunteet valtoihinsa. Se ei ole pelkkää temppuilua.

Nykysirkuksessa naiset eivät keikistele stringeissä taka-alalla eivätkä miehet machoile etualalla.

2 §. Kamala esitys. Kävin kesäkuussa opintomatkalla Yhdysvalloissa ja järkytyin. Monet alun perin luovat ja uniikit ryhmät ovat menettäneet persoonallisuutensa heti, kun ne ovat ryhtyneet käärimään vain rahaa.

Suuren maailman esityksissä on räiskettä ja melskettä, mutta sielukkuus sieltä on kadonnut. Mahtipontiset mekaaniset spektaakkelit masentavat minua.

6 luku. Juristista sirkuksen pyörittäjänä

1 §. Riemukkainta. Työ on monipuolista ja luovaa. Välillä minun on pakko tehdä myös toimistotöitä. Mutta tylsääkin työtä on kiva tehdä, kun työhuoneen ovelle ilmestyy klovni maalit naamassa. Siinä on hohtoa.

Ohjaan itsekin Circus Helsingin nuorten ryhmää. On hienoa nähdä, kuinka arkailevista nuorista kehittyy hiljakseen itseensä luottavia, eteviä taiteilijoita. Tämä ei ole pelkkää kulttuurityötä, tämä on myös nuorisotyötä.

Nautin myös ammattilaisesitysten suunnittelemisesta eri tapahtumiin. Käytän usein taiteilijoita, jotka ovat entisiä oppilaitani.

Tunnen ylpeyttä, kun näen, kuinka entiset oppilaani ovat kehittyneet huippuammattilaisiksi.

2 §. Raskainta. Pitkät työpäivät. Olen Circus Helsingin toiminnanjohtaja, ja siksi vastaan konkreettisesti sirkuksen pyörimisestä –- myös sen taloudesta. Minulla on harteillani työnantajankin vastuu.

7 luku. Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Inkivääri.
2 §. Herkkuruoka. Kalaruuat.
3 §. Paras juoma. Samppanja.
4 §. Kaunein kukka. Metsäkukkakimppu.
5 §. Väri ylitse muiden. Sametinpunainen.
6 §. Elämän tarkoitus. Onnen etsiminen – ehkä löytäminenkin.
7 §. Lempilausahdus. Erilaisuus on rikkaus.

 

Martina Linder

• s. 1965, Helsinki
• OTK 1991, Helsingin yliopisto
• Mallitoimisto Always, malli- ja mannekiinitöitä, 1985–1989
• Patentti- ja rekisterihallitus, toimistovirkailija, kesä 1986
• Veikko O. Hyvönen & co, asiamies, 1988 –1990
• Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC, vikarierande jurist, 1989
• Helsingin Teknillinen Korkeakoulu, tutkimustyö ympäristövahinkojen korvaamisesta pohjoismaissa, 1991
• Oikeusministeriö, lainvalmistelutyöryhmän sihteeri, 1991
• Asianajotoimisto Kauppi & Molander, avustava lakimies, 1994–1997
• Oman yhtiön Lakiasiaintoimisto Linder Oy:n perustaminen, 1997
• Lakiasiaintoimisto Linder Oy muutettiin Circus Casa Oy:ksi 2009. Yhtiö lopetti kokonaan lakitoimeksiantojen hoitamisen
• Perhe: naimisissa, kaksi tytärtä ja poika