Det europeiska rättsliga nätverket på privaträttens område skapades år 2001 för att underlätta samarbetet i den praktiska tillämpningen av EU:s civilrättsliga instrument i gränsöverskridande rättsfrågor. Alla EU-länder utom Danmark deltar i nätverket, som har kontaktpunkter i varje deltagarland.
– Kontaktpunkterna hjälper och informerar de myndigheter som hanterar rättsliga ärenden över gränserna, säger regeringssekreterare Maija Leppä på justitieministeriets enhet för internationell rättsvård.
Leppä ansvarar tillsammans med sin kollega Inkeri Helenius, specialsakkunnig, för det europeiska privaträttsliga nätverket i Finland.
– Nätverket har sedan starten skapat en stor mängd praktisk information om de civilrättsliga instrumenten och förfarandena i EU, säger Helenius.
Praktisk information i e-juridikportalen
Som exempel på ärenden där nätverket kan ge viktig information är exempelvis affärs- och konsumenttvister, arbetsrättsliga tvister, skilsmässor samt vårdnads- och arvstvister.
– Nätverket erbjuder myndigheterna i olika länder verktyg att samarbeta smidigt för att hjälpa människor som hamnat i en privaträttslig tvist där parterna finns i olika länder, säger Leppä.
En viktig uppgift för nätverket är att i e-juridikportalen (e-justice.europa.eu) sammanställa och uppdatera informationsblad om EU-lagstiftningen, internationell och nationell lagstiftning samt nationella förfaranden. Informationen finns på alla språk inom unionen.
– Faktabladen är kostnadsfria och uppdateras regelbundet av de behöriga nationella myndigheterna. Arbetet koordineras av kontaktpunkterna i de olika länderna, berättar Helenius.
Nätverkets publikationer ger information i många rättsliga frågor i alla EU-länder. De finns tillgängliga för vem som helst och kan användas av både rättsliga myndigheter och EU-medborgare.
– Nyligen färdigställdes en guide i arvsrättsliga frågor över gränserna. Nätverket har överlag samlat ihop färdig information om många typer av rättsliga frågor. Information finns också gällande vilken behörig domstol eller myndighet man ska vända sig till i olika typer av fall, säger Helenius.
Många uppgifter finns i europeisk civilrättslig atlas som aktivt används av medlemsländernas domstolar. Informationen är öppen och kan likväl användas av privatpersoner som har ett behov av att starta ett civilrättsligt förfarande i ett annat EU-land.
– Redan den här samlade informationen kan ge viktig information för att hantera gränsöverskridande privaträttsliga tvister i EU, säger Maija Leppä.
Konkret hjälp och information
Om en domstol hanterar ett ärende som anknyter sig till ett annat medlemsland kan den få information av nätverkets kontaktpersoner till exempel gällande framställningar om rättslig hjälp.
– Framställningarna kan gälla till exempel tillkännagivanden av dokument till en mottagare i ett annat medlemsland, eller en vittnesbegäran om en person bosatt i ett annat land borde höras i samband med en rättegång. Kontaktpunkterna förmedlar information om förfarandena och kan i särskilda fall också hjälpa till att föra ärendet framåt.
Maija Leppä nämner att det i fjol grundades ett nätverk i civilrättsliga frågor även i Finland.
– Dess uppgifter är bland annat att dela information om tidigare nämnda informationskällor och att ge stöd i gränsöverskridande ärenden, säger hon.
Till det nationella nätverket hör representanter för domarkåren, utmätningsmyndigheterna, rättshjälpen, advokatförbundet och justitieministeriet.
Tingsdomare Mia Sundström är en av dem som använder det nationella nätverkets portal och verktyg regelbundet.
– Till exempel den praktiska guiden om domstolars behörighet och vilken lag som ska tillämpas på internationella tvister mellan arbetsgivare och arbetstagare har varit ett bra verktyg, säger hon.