Entistä kireämmät aselait?

Maailmalla on kautta aikain ollut kovin monenlaisia käytäntöjä ampuma-aseiden hankinnan ja hallussapidon suhteen. Joissakin valtioissa, kuten Yhdysvalloissa, lähes vapaan aseiden ostamisoikeuden katsotaan kuuluvan kansalaisten perusoikeuksiin.    

Tästä asiasta on ”väännetty kättä” jo vuosikymmenet, mutta kovin suurta muutosta ei ole saatu aikaan. Kalifornian joulukuun alun joukkomurhan jälkeen muun muassa presidentti Obama vetosi jälleen tiukempien aselakien puolesta. Aika näyttää, tuleeko mitään muutoksia. 

Suomi edustanee käytäntöjen toista ääripäätä yhdessä monien muiden valtioiden kanssa. Täällä kaikenlaisten ampuma-aseiden hankkiminen ja hallussa pitäminen on varsin tarkkaan säänneltyä. Myös aseisiin liittyvät käytännöt ovat mallikkaassa kunnossa. Aseen hankkimisen kynnys on melko korkea. Tottahan täälläkin jotkut tahot ovat sitä mieltä, että se on jopa liian korkea.

On selvää, että ampuma-aseet ovat jo itsessään vaarallisia.  Joskus vahinkoja sattuu pitkäaikaisillekin harrastajille, mutta silloin ollaan jo ”heikoilla jäillä”, jos ampuma-aseen saa käsiinsä joku sellainen, jolla on tarkoitus vahingoittaa muita. Kyse on usein luvallisesta aseesta, joka on jostakin syystä joutunut pois omistajansa hallusta. Syynä voi olla varsinainen rikos tai sitten omistajan huolimattomuus.

Myös EU:ssa on havahduttu ampuma-aseiden vaarallisuuteen. Jo reilun vuoden ajan on valmisteltu aselakidirektiiviä. Unionin jäsenmaiden aselakeja aiotaan yhtenäistää ja lisätä sitä kautta kansalaisten turvallisuutta. Pariisin taannoinen terrori-isku antoi hankkeelle lisäpotkua. Uusilla säännöksillä kiellettäisiin esimerkiksi puoliautomaattiaseiden hallussapito siviileiltä. Myös aseiden keräily vaikeutuisi.

Suomen kannalta esitys on vähän ongelmallinen, koska täällä reserviläiset harjoittelevat myös juuri tällaisilla puoliautomaattiaseilla. Niissä maissa, joissa on ammattiarmeija, tämän reserviläisjärjestelmän tuntemus ei ole kovin hyvä. Myös metsästyskiväärejä ja haulikoita saa puoliautomaattisina. Harkinnassa on myös lupien määräaikaistaminen ja terveystarkastusten käyttöönotto. Tässä on kysymys varsin merkittävästä työmäärästä, koska Suomessa on noin 670 000 aseluvan haltijaa ja ampuma-aseita puolitoista miljoonaa. Eli uudistus olisi myös resurssikysymys. Tilanne on tämä joulukuun puolivälissä. Nähtäväksi jää, miten asia etenee.