Este vai juonenkäänne urapolulla?
Nuorena opiskelijana ajattelin, että uraputki on kuin matalakaiteinen vesiliukumäki, josta voi yhtäkkiä tipahtaa pois. Yhdessä hetkessä et kiinnitä huomiota ja seuraavassa oletkin sujahtanut reunan yli altaaseen. Spläts, ja se oli siinä. Jälkiviisaana tiedän, ettei se ihan niin mene. Ei ole olemassa sellaista virheaskelta, joka estäisi nuorta oikkaria menestymästä urallaan. Yksikään saamatta jäänyt traineepaikka ei määrittele kenenkään uraa.
Onko opiskelijana kartutetulla työkokemuksella merkitystä, kun haetaan töitä valmistumisen jälkeen? Ehdottomasti. Pitääkö olla kokemusta Espalta? Ei. Pitääkö olla ns. oman alan kokemusta, kun valmistuu? Mielellään. Rekrytoijana minulla on selkeä visio siitä, mitä vastavalmistuneella juristilta odotetaan.
Tässä vaiheessa uraa vaikuttavinta on se, että olet tehnyt työsi hyvin. Huolimatta siitä, teetkö opintojen ohessa tiedonhakua asianajotoimistossa, myytkö farkkuja vaateliikkeessä vai vaahdotatko cappucinomaitoa kahvilassa – tee työsi niin hyvin kuin pystyt. Jokainen suoritettu tehtävä heijastaa sinua työntekijänä ja tiiminjäsenenä.
Barack Obama on sanonut, että paras neuvo minkä hän voi antaa uransa alkuvaiheessa oleville osaajille on se, että opi saamaan asioita aikaiseksi. Naulan kantaan. Ovia tuppaa avautumaan, kun osoitat, että sinuun voi luottaa ja työnjälkesi on priimaa. Tekemällä työsi hyvin saat urapolullesi suosittelijoita ja onnistumisia.
Tässä vaiheessa uraa vaikuttavinta on se, että olet tehnyt työsi hyvin.
Toinen asia, joka auttaa sinua etenemään urallasi, on itsetuntemus. Opiskelijana sinulla ei tarvitse olla pitkälle jalostunutta kuvaa siitä, mikä sinusta tulee isona, mutta ansioluettelosi tulisi kertoa jotain motivaatiostasi ja kiinnostuksen kohteistasi. Lisäksi sinun on helpompi saada tulevaisuuden kannalta relevanttia työkokemusta, jos pystyt identifioimaan, mikä sinua kiinnostaa. Mieti, missä voisit tutustua aiheeseen?
Ajattele laajasti – taloushallinto avaa ovia finanssialalle, vastuullisuusteemoihin pääsee tutustumaan viestintätoimistossa ja esiintymistaitoja voi kartuttaa (kuten eräs tuntemani menestynyt asianajaja) esiintymällä Nipsuna Muumimaailmassa.
Palataan hetkeksi siihen vesiliukumäkeen. Moni oikkari reflektoi ja toteaa, että harjoittelujakso asianajotoimistossa vaikuttaa kiinnostavalta. Paikkoja on kuitenkin rajoitetusti ja sähköpostilaatikkoon ilmestyy kohtelias ”Kiitos, mutta ei kiitos” -viesti. Spläts – oletko nyt siellä altaassa katsomassa vierestä, kun muut liukuvat onnellisesti uraputkessa eteenpäin? Et todellakaan ole.
Jos edelleen haluat kyseisen työpaikan, voit suhtautua asiaan niin, että tiellesi on ilmestynyt este. Tehtävänäsi on pohtia, miten ylität esteen, kun seuraavan kerran haet työpaikkaa. Minulle se tarkoitti aikoinaan keskiarvon nostamista, työkokemuksen kartuttamista muualta sekä työnhakutaitojen viilaamista.
Valmistautuminen työelämään ei ole kiiltävien logojen perässä juoksemista tai CV-merkintöjen keräämistä
Pidä kuitenkin mielessä, että esteen sijaan voi olla kyse juoneenkäänteestä, joka ohjaa sinut entistä omannäköisemmälle polulle. Oman alan työkokemus näyttää kieltämättä hyvältä vastavalmistuneen juristin CV:llä, mutta pidä mieli avoimena, kun tutkit vaihtoehtoja.
Loppujen lopuksi valmistautuminen työelämään ei ole kiiltävien logojen perässä juoksemista tai CV-merkintöjen keräämistä. Se on työelämätaitojen kerryttämistä, verkostoitumista ja itseensä tutustumista. Itsensä likoon laittamista. Tähtää siihen, että kun uunituoreena maisterina haet töitä, sinulla on omannäköinen tarina kerrottavana ja liuta henkilöitä, jotka suosittelevat sinua varauksetta.
Kirjoittaja on Partner, Minjon, camilla.kylander@minjon.fi