Eurooppaoikeuden professori Juha Raitio: Juridiikan moniottelija

Suomi on ollut Euroopan unionin­ jäsen tasan 20 vuotta, vuodesta­ 1995 alkaen. EU-jäsenyys­ on mullistanut yhteiskunta- ja oikeusjärjestyksemme. Suomi pyrki – ja pääsi – ”kaikkiin ytimiin”, myös raha­liittoon.

Juha Raitio sai juristinpaperit­ EU-jäsenyytemme kynnyksellä, integraatioprosessin ETA-­vaihees­sa vuonna 1993. Mies aavisti, että eurooppaoikeus on tulevaisuuden­ ala, ja sitä se totisesti on ollut.Tänään Raitio hoitaa eurooppa­oikeuden professuuria Helsingin yliopistossa.

Pykälöikäämme.

1. luku: Juristiksi ajautumisesta

1 §. Nuoruuden unelma. Lukion ykkös- ja kakkosluokalla ­unelmoin lääkärin ammatista. Numeroni matematiikassa ja fysiikassa oli kuitenkin vain yhdeksän, ja ­ajattelin että se ei riitä – arvelin, että olen liian tyhmä lääkäriksi.

2 §. Valaistuminen. Oikeustieteelliseen päädyin poissuljennalla. Karsin listastani pois ammatte­ja, jotka minua eivät ainakaan kiinnosta. Ihailin myös sitä, että oikeus­tieteen opiskelu oli siihen aikaan poikkeuksellisen itsenäistä ja epäkoulumaista.

2. luku: Kotoperäisestä lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Yhdenvertaisuuslaki – vaikka se ei tyystin kotoperäinen olekaan. Hyvä idea: kukaan ei saa syrjiä ketään millään perusteella.

2 §. Kamala laki. Parkkikiekon käyttöä koskevat pikkutarkat säännökset. Omituista niuhottamista.

3. luku: Europeräisestä lainsäädännöstä

1 §. Kiva säädös. EU:n perusoikeuskirja. Siitä ilmenee eurooppalainen arvopohja. Lisäksi sen soveltamisala on maltillinen: jäsenvaltioissa EU:n perusoikeuskirja soveltuu viite­kehykseksi silloin, kun sovelletaan­ jotain toistakin EU-normia. Se jättää­ tilaa myös kansalliselle perustuslaille.

2 §. Kamala säädös. Puolustus- ja turvallisuusalan hankintadirektiivi. Sitä kierretään monessa maassa. Aika usein hankinnat tehdään ­hallitukselta hallitukselle.

4. luku: EU:n anti tähän saakka

1 §. Euro-oikeuden paras anti. Ainakin sisämarkkinoiden perusvapaudet ovat muuttaneet elämäämme helpompaan suuntaan.

2 §. Euro-oikeuden ikävin anti. Euroon liittyvät valuviat. Jouston instrumentti on työttömyys.

5. luku: EU:n anti tulevaisuudessa

1 §. Euro-oikeuden ihannevisio. EU:n luoma yleinen vakaus. Esimerkiksi ulkopolitiikassaan Suomi voi toimia yleiseurooppalaisessa rintamassa. Yhdentyminen liittovaltion suuntaan ei ole pelkästään huono asia.

2 §. Euro-oikeuden kauhu­skenaario. Jos disintegraatio eli eriytyminen kiihtyy, edessä on isoja ongelmia. Britit eroavat EU:sta, EU:n päätöksenteko ­halvaantuu, jäsenvaltiot riitelevät keskenään… Se merkitsisi sekä poliittista että taloudellista stagnaatiota.

6. luku: Euron kriisistä

1 §. Valoisat näkymät. Pankki­unioni herättää minussa suurta toivoa.­ Pyrkimyksenä on päästä eroon siitä, että pankkeja rahoitetaan valtioiden varoin. Haluaisin luottaa bail in -direktiiviin.

2 §. Synkät näkymät. Yhdentoista­ miljoonan asukkaan Kreikan ongelmat­ eivät EU:ta kaada. Mutta jos samat ongelmat leviävät muualle Eurooppaan, järjestelmä repeää ­liitoksistaan.

7. luku: Pakolaisuudesta ja Dublin III -asetuksesta

1 §. Mitä se on? Vuonna 2013 voimaan­ tullut Dublin III ­-asetus antaa EU:n jäsenmaille useita vaihto­ehtoja siihen, missä turvapaikkahakemus käsitellään.

Turvapaikanhakijaa ei saa palauttaa siihen EU-maahan, johon hän on ensimmäisenä saapunut, jos turvapaikanhakijalle ei voida taata siellä ihmisarvoista kohtelua.

EIT:n ja EUT:n tuoreet ratkaisut­ puhuvat selvää kieltä: turvapaikan­hakijaa ei saanut palauttaa Kreikkaan.­

Dublin III -asetuksessa on myös humanitaarinen yleis­lauseke. Mikä tahansa jäsenvaltio voi päättää käsitellä kolmannen valtion ­kansalaisen suojelua koskevan hakemuksen siinäkin tapauksessa, että tuo valtio itse ei ole asetuksen­ mukaan siitä nimenomaisesti ­vastuussa.

2 §. Mitä se ei ole? Toisin kuin jopa ministeritasolla on väitetty, Dublin­ III -asetus ei anna millekään ­valtiolle automaattista oikeutta palauttaa turvapaikanhakijaa siihen­ EU-maahan, johon hän on ensimmäisenä saapunut.

8. luku: Eurooppaoikeuden professorin työstä

1 §. Kutkuttavinta. Tämä on moniottelua. Edessäni on valtava virallis­lähdemateriaali, joka on jatkuvassa muutostilassa.

Pinnalla olevat oikeudenalat vaihtuvat jatkuvasti. Pakolais­politiikka, eurokriisi, julkiset hankinnat, sisämarkkinoiden perusvapaudet, EU:n toimielimet, ihmisoikeusjuridiikka… Tuollainen­ substanssimassa pysyy hallinnassa vain vahvan oikeusteoreettisen viitekehyksen avulla.

2 §. Kauhistuttavinta. Valtava virallislähdemateriaali.

9. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Sokeri.

2 §. Herkkuruoka. Vaimon valmistama lampaanviulu.

3 §. Paras juoma. Vesi.

4 §. Kaunein kukka. Ruusu.

5 §. Väri ylitse muiden. Tumman­sininen.

6 §. Rakkain romaani. Tuntematon sotilas.

7 §. Elämän tarkoitus. Rakkaus.

8 §. Lempilausahdus. Kohtuus ­kaikessa.

**

Juha Raitio

 • s. 1967, Korpilahti 
 • OTK 1993, OTL 1996, OTT 2002, Helsinki
 • Johtamisen erikoisammatti­tutkinto, SLK Instituutti 2010
 • VT 1995
 • HY, assistentti 1995–1997, tutkija­ 1998–2003, julkisen eurooppaoikeuden vs. professori 2004–2005
 • JoY, eurooppaoikeuden professori 2005–2007; HY, eurooppaoikeuden professori 2007–
 • Professoriliiton Joensuun os. johtok. jäsen 2005– 
 • Suomen Eurooppaoikeuden ­yhdistyksen vpj. 2005–2007, pj. 2007–
 • Professoriliiton Hgin os. johtok. jäsen 2009–2012 
 • HY:n oikeustieteellisen tiede­kunnan tiedekuntaneuvoston jäsen 2010– 
 • Kirjallista tuotantoa eurooppa­oikeuden alalta, toimittajana Defensor Legis -lehdessä
 • Harrastukset: toiminta oikeus­tieteellisissä yhdistyksissä, ­matkailu, lukeminen
 • Perhe: vaimo ja 6-vuotias poika

**

Teksti ja kuva: Ari Mölsä