Finländskt rättsmedvetande möter spansk byråkrati

Marbella – bara namnet väcker hos en luttrad nordbo drömmar om lättjefulla dagar på palmkantade stränder. Men för advokat Camilla Lindfors blir det inte mycket tid över till att njuta av ­värmen.

– Det är förstås trevligt att solen skiner när man går från parkeringen till kontoret här i Marbella men annars ligger jag nästan aldrig på stranden. Jag är blekare än de flesta turister här, skrattar hon.

Å andra sidan är det sydspanska klimatet inget exotiskt för Lindfors. Hon flyttade till Solkusten redan som 9-åring med sina föräldrar. Efter studentexamen­ från Svenska skolan i Fuengirola började hon studera juridik vid universitet i Granada. Universitetet har anor från 1500-talet och är ett av de mest prestigefyllda i Spanien.

– Det var ett privilegium att få studera i en sådan miljö. Dessutom var undervisningen mer praktiskt inriktad än på många andra spanska universitet, där det mest går ut på att man ska lära sig lagar utantill.

Språkkunskaper och kulturell kompetens ledde till jobb

Med sin juristexamen, Licenciada en Derecho, i fickan började Lindfors för tre år sedan arbeta på advokatbyrån Bufete Megias i Marbella. Hon är nu upptagen som ledamot i advokatsamfundet i Málaga. Klienterna är främst utlänningar, särskilt nordbor, bosatta på Solkusten. Uppdragen rör oftast familje-, kontrakts- och bolagsrätt eller fastighetsrätt. Lindfors språkkunskaper och mångkulturella bakgrund kommer väl till pass.

– Det finns ju en enorm koloni av utlänningar här. För många av mina kurskamrater har det varit avsevärt svårare att hitta ett jobb. Många studerar vidare i hopp om att kunna avlägga de prov som krävs för statliga tjänster som domare eller åklagare. Men konkurrensen är stenhård.

Spanien plågas som känt av skyhög arbetslöshet men Lindfors tycker inte att krisen märks lika mycket på den välbärgade Solkusten. Ett tydligt tecken på krisen även här är dock att byggboomen avtagit och att ”Till salu” -skyltar syns lite varstans.

Riskfyllt processa i Spanien

Den spanska byråkratin är tung och komplicerad. Lindfors dagar upptas till stor del av telefonsamtal och korrespondens med myndigheterna.

– Finländare är vana vid att kunna få rätt gentemot myndigheter och blir fly förbannade om staten kränker deras rättigheter. Spanjorer är mer luttrade och reagerar inte lika starkt. Även om klienten har rätt är det inte alltid värt mödan att processa här. Domarna är mindre förutsägbara och det blir lätt utdragna och dyra processer.

Lindfors konstaterar att trots att Spanien idag är en modern rättsstat och har genomgått en enorm utveckling sedan Francotiden så är rättssäkerheten fortfarande inte alltid tillräckligt bra. De här kulturskillnaderna och olikheterna i rättssystemen ställer till med problem för många av hennes klienter.

– Många finländare tror att de kan tolka lagen och föra sin talan själva här precis som i Finland. Men det spanska systemet är mer komplicerat. Redan mängden lagar och regler är mycket större. Ett exempel är fastighetsköp där det ställs många fler formella krav på köpekontraktet och processen.  

Spanien är ”hemma” nu

Lindfors rekommenderar utlandsstudier och -erfarenhet även för dem som inte likt hon permanent tänker arbeta utomlands.   

– Förutom att det ger möjligheter till en karriär vid internationella institutioner så ger det perspektiv på det juridiska systemet i hemlandet. Språket kan förstås vara ett hinder i början men de flesta lär sig snabbt att tala flytande på plats. Många universitet erbjuder dessutom kurser på engelska. Sedan gäller det förstås också att kunna anpassa sig till mentaliteten och acceptera att samhälls- och rättssystemen skiljer sig åt, betonar Lindfors.

Vid sidan av arbetet läser hon en mastersutbildning i stads- och regionplanering vid universitet i Málaga. Planen är att därefter söka till doktorandutbildningen vid universitetet i Granada, förhoppningsvis med inriktning mot juridisk filosofi och statsteori. Lindfors har emellertid ingen önskan om att helt ägna sig åt en akademisk karriär.

– Mina fortsatta studier är mer som ett slags hobby. Jag vill fortsätta arbeta som advokat och konkret hjälpa människor få rätt gentemot myndigheterna.

Lindfors konstaterar att hon själv blivit rätt så ”förspanskad” efter att ha tillbringat större delen av sitt liv i Spanien.

– Samtidigt är jag mån om att inte förlora kontakten med det finländska. Jag hoppas i framtiden kunna vistas mer i Finland både genom jobbet och privat; på vår holme i Iniö, säger Lindfors innan hon avslutar intervjun.

Jobbet kallar – hon måste förbereda ett föredag om skattejuridik som hon ska hålla som representant för advokatbyrån vid en fastighetsmässa nästa dag.

 

 

Camilla Lindfors försöker förena det bästa av två kulturer. – Jag uppskattar det finländska rättsmedvetandet; den starka känslan för rätt och fel. Samtidigt trivs jag med den lite mer avslappnade inställning till livet som folk har här på Solkusten.

 

 

 

 

VEM?

Camilla Lindfors

  • Ålder: 26 år.
  • Bakgrund: Examen i juridik från universitetet i Granada hösten 2010. Arbetar som advokat på byrån Bufete Megias i Marbella.
  • Familj: Singel. Pappan bor också på Solkusten.
  • Senast lästa bok: Aristoteles samlade verk.