Från chefsjurist till bästsäljande deckardrottning

Det är midsommarhelg på den idylliska sommarön Sandhamn. Hamnen pulserar av festande ungdomar och musiken dunkar i bakgrunden. En omtöcknad ung flicka stapplar omkring i myllret. Nästa morgon är flera av ungdomarna spårlöst försvunna. Det är startpunkten i Viveca Stens femte deckare I stundens hetta, som kom ut i juni och som nu ligger överst på alla Sveriges topplistor.

– Jag fick idén till boken en sommar i Sandhamn 2010, då var jag tvungen att gå genom hamnen sent på natten. Det var bedrövligt med alla fulla ungdomar som stapplade omkring. Inom mig fick jag en bild av den där flickan. Jag spann vidare på tråden – vad kan ha hänt henne, vad kunde ligga bakom?

På den idylliska och vackra sommarön Sandhamn i Stockholms skärgård har Viveca Sten tillbringat sina sommarlov ända sedan hon var liten. Det var också här författarskapet fick sin början. Viveca Sten inspirerades av kontrasten mellan paradisöidyll och ond bråd död.

– Sommaren 2005 tog jag en promenad på södra stranden. Solen sken, himlen var blå, vågorna rullade mjukt in mot stranden. Plötsligt dök det upp en bild i mitt huvud. Tänk om det låg ett lik här inlindat i fisknät, med bortgnagda tår och sjögräs i håret. Den scenen var så stark att jag gick hem och skrev första och sista kapitlet i min debutbok. Därefter tog jag varje litet tillfälle jag hade att skriva. Ett och ett halvt år tog det. På vinst och förlust skickade jag in manuset till olika förlag. Inom ett par veckor ringde de och ville ge ut min bok – jag var mållös.

Svårt lämna juridiken

Viveca Sten har alltid skrivit, men fram till deckardebuten 2008 hade hon bara gett ut fackböcker i juridiska frågor. Ända fram till oktober 2011 jobbade hon som chefsjurist på svensk-danska posten PostNord, där hon ledde en avdelning på drygt 30 personer och satt i koncernledningen. Vid sidan av jobbet kom hennes fyra första deckare till.

– Jag fattar fortfarande inte hur jag lyckades. Det var en omöjlig ekvation. Jag sov nog inte så mycket under den mest intensiva perioden, säger Sten med ett skratt.

Sten jobbade 50 till 60 timmar i veckan och försökte hinna med. Beslutet att lämna jobbet som chefsjurist var mycket svårt att fatta.

– Jag trivdes så bra som chefsjurist. Jag hade oerhört spännande juridiska frågor att ta ställning till, men samtidigt en fantastisk framgång som författare. Om dygnet haft 30 timmar och veckan åtta dagar hade jag säkert varit kvar. Men slutligen fick jag bestämma mig för författarkarriären. Jag kunde ju jobbet som chefsjurist och kan alltid gå till­baka.

Viveca Sten har aldrig jobbat med straffrätt eller brottsmål, men hon är väldigt noga med att all teknisk fakta stämmer. Varje bok föregås av en grundlig research som möjliggörs av ett fenomenalt nätverk av kontakter.

– Jag har psykologer, rättsmedicinare, brottsmålsadvokater och poliser som jag ringer hela tiden. De är otroligt hjälpsamma.

Historier som ryska dockor

Viveca Sten beskriver själv sin nya bok som en rysk docka. När en docka öppnas kommer en ny docka fram och inne i den väntar en ny docka. Sten väver fram berättelsen ur ungdomarnas perspektiv. Genom tonåringarnas upplevelser klarnar händelseförloppet sakta och plötsligt vänds allt upp och ner och inget är längre som du först trott. Sten hade lätt för att leva sig in i texten.

– Jag grät när jag skrev vissa passager i min senaste bok. Jag är själv tonårsmamma och blev jätteberörd. Jag gick in i de här tonåringarna, levde med dem.

Viveca Sten frossar inte i våld utan lägger tonvikten på berättande, relationer och brottsutredningar.

– Min agent säger att jag skriver ”cosy crime” -litteratur. Det är en ganska bra beskrivning, tycker jag.

Deckarserien har i dag sålts i över en miljon exemplar bara i Sverige och ges ut på ett dussin språk i ett femtontal länder, bland annat Tyskland, Ungern, Japan, Frankrike och alla de nordiska länderna. Böckerna har även blivit tv-film. Den första boken visades 2010 och nu filmas seriens andra och tredje del. Till julen är det dags igen.

– Det var fantastiskt att se hur det som hittats på i min hjärna plötsligt fick liv och blev människor av kött och blod. Jag har varit statist i varje film hittills – jag gör en liten Hitchcock. Den tredje boken började spelas in i måndags och där är jag också med som statist. Min enda replik består av sju ord – det är inte så mycket men en otroligt fin upplevelse att få vara med!
 

Viveca Sten

  • Född: 1959
  • Bor: Förort norr om Stockholm
  • Familj: Man och tre barn 13, 16 och 19 år
  • Gör: Författare, föreläsare och juridisk rådgivare
  • Utbildning: Jur. kand., Stockholms Universitet, Civilekonom, Handelshögskolan i Stockholm
  • Karriär: Tidigare chefsjurist vid PostNord, SAS och Letsbuyit.com
  • Utgivna böcker: Fem deckare och flera juridiska fackböcker
  • Läser: Biografier, historiska böcker och deckare förstås
  • Dold talang: Kan rimma på vad som helst
  • Gör helst: Bakar bullar och reser