Elämäni on jännittävästi kaksijakoista: Toisaalta pusken teknologiajuristin hommissa, toisaalta pyörittelen isoja vapaaehtoisprojekteja.
Näin kommentoi arkipäiväänsä helsinkiläinen Pilvi Alopaeus, nyt keväällä 2020 valmistuva oikeustieteen maisteri, joka pääsi legal traineeksi Googlelle viime vuonna.
– Olin Castrén & Snellmanilla vanhempana harjoittelijana, kun praktiikkani vetäjät näkivät ilmoituksen tästä paikasta. He kannustivat minua hakemaan, ja Googlen pitkän ja erinomaisen rekrytointiprosessin jälkeen tulin jostakin syystä valituksi.
Ehkä yksi syy rekrytointiin on 33-vuotiaan, aikaisemmin valtiotieteitä opiskelleen naisen tavallisesta poikkeava tausta.
Suvun perinteitä kunnioittaen hän haki lopulta oikeustieteelliseen. Se ei kuitenkaan velvoittanut häntä pysymään tavanomaisella juridiikan tiellä, vaan mielenkiinto kohdistui uudempiin ilmiöihin, kuten oikeusmuotoiluun ja -teknologiaan.
Ajatus uudelleenmuotoilusta ei ollut uusi muille kuin juristeille.
– Kun olin aloittanut opintoni, päädyin mukaan Slush-tapahtumaan sekä startup-maailmaan. Huomasin, että siellä ajatus uudelleenmuotoilusta ei ollut uusi muille kuin juristeille.
– Ystäväni perustivat asianajotoimisto Dottirin, jossa myös ideoitiin legal designin vahvistamisesta Suomessa. Kehittyi idea oikeusmuotoilutapahtuman järjestämisestä, ja siten syntyi Legal Design Summit vuonna 2016. Lopulta päätimme, että luomme maailman suurimman alan tapahtuman tyhjästä ilman varsinaista rahoitusta, ja onnistuimmekin siinä vuosina 2017 ja 2019.
Moderneja ratkaisuja kansainväliseen työhön
Alopaeus toimii Googlella yhtenä regional counselina. Työ käsittää paljon esimerkiksi markkinointi- ja kuluttajaoikeutta sekä tietosuoja-asioita.
– Toimimme Pohjoismaiden osalta lainopillisina neuvonantajina Googlen sisällä: katsomme asioita Pohjoismaiden näkökulmasta. Suomalaiset työkaverit naureskelevat, että Google on pilvipalveluyhtiö, ja minä olen sen Pilvi-palvelujuristi!
Työpaikka eroaa monista muista siten, että tässä projekteihin kuuluvat kollegat ovat yleensä eri maissa.
– Teemme työtä videopuheluiden, chatin ja e-postin kautta. Minua hymyilyttää se, että Suomessa keskustellaan, miten etätyö voisi olla mahdollista juristeille. Täällä minulle on tullut aivan selväksi, että se on kiinni vain kulttuurista ja työn suunnittelusta.
Alopaeuksella on pari ohjenuoraa, joita hän soveltaa työhönsä. Tärkein niistä on kyky kommunikoida joustavalla tavalla.
Minusta on parasta, että lähdetään liikkeelle mahdollisuuksista ja luovista ratkaisuista.
– Usein juristit nähdään ei-sanojina, jotka pysäyttävät ideoita. Minusta on parasta, että lähdetään liikkeelle mahdollisuuksista ja luovista ratkaisuista. Juristina olen mukana tiimissä pallottelemassa asioita ja antamassa oman tietotaitoni uusille ideoille. Oman ajatusmaailman laajentaminen on minulle olennaista. Kun tapaan laatikon ulkopuolella ajattelevan juristin, olen aina innoissani.
Googlella on vahva ja kynnyksetön työpaikkakulttuuri
Googlen toimistorakennus sijaitsee keskellä Tukholmaa, ja sen viihtyisät tilat on selvästi suunniteltu henkilökunnan hyvinvointia ajatellen.
– Meillä on vahva ja keskusteleva Google-kulttuuri. Sen tunnistan myös käydessäni Googlen muissa konttoreissa ympäri maailmaa – tunnen aina tulevani kotiin. Meitä on nelisen sataa täällä Tukholmassa sekä pienemmät toimistot Helsingissä, Oslossa ja Kööpenhaminassa. Apua voin saada tarpeen mukaan pieneenkin asiaan, sillä organisaatiomme on matala.
Rennontuntuinen Alopaeus tervehtii haastattelun lomassa työtovereitaan mukavalla sekoituksella britti- ja amerikanenglantia.
– Pääkielemme on englanti, mutta täällä on käytössä tietysti myös kaikki pohjoismaiset kielet. Googlen yhteishenki on todella hyvä – vaikka tulemme mitä erilaisimmista taustoista ja kulttuureista, olemme kaikki yhtä isoa tiimiä, ja sen tuntee.
Tukholmassa Alopaeus viihtyy mainiosti, vaikka kaupunki olikin hänelle suurempi kulttuurisokki kuin esimerkiksi Istanbul.
Ajattelen, että tehdessäni töitä toisessa kulttuurissa minusta tulee parempi juristi ja ihminen.
– Täällä keskustellaan enemmän ja vältellään konflikteja. Tukholmalaiset ovat kohteliaita toisilleen, kun taas suomalaiset ovat suorapuheisimpia. Ajattelen, että tehdessäni töitä toisessa kulttuurissa minusta tulee parempi juristi. Laajemmin ajateltuna minusta tulee myös varmasti parempi ihminen, koska kulttuurien risteyskohdissa oppii entistä huomaavaisemmaksi ja välittävämmäksi.
Tasapaino on jaksamisen salaisuus
Googlella työpäivät saattavat venyä iltaan asti, varsinkin kun ollaan yhteydessä kalifornialaisiin. Stressin välttämiseen Alopaeuksella on omat keinonsa.
– Minua auttaa jaksamaan, kun pidän kiinni tasapainosta. Tapanani on sanoa, etten halua koskaan tuntea olevani töissä, ja se toteutuu Googlella hyvin.
Tapanani on sanoa, etten halua koskaan tuntea olevani töissä, ja se toteutuu Googlella hyvin.
Tasapainoa ylläpitävät ystävien ja perheen lisäksi sosiaalinen media, jossa häntä pidetään kansainvälisesti juridiikan somevaikuttajana.
– Pidän esimerkiksi Instagram Stories -päiväkirjaa, jossa puin niin hyviä kuin huonojakin hetkiä: juhlin onnistumisia ja hakkaan päätäni seinään epäonnistumisten kanssa. Tästä on syntynyt mielenkiintoisia keskusteluja ja uusia tuttavuuksia upeiden ihmisten kanssa. Sama pätee Twitteriin.
Vapaaehtoistyö on parasta.
Myös vapaaehtoistyö on tapa rentoutua.
– Opiskeluaikana oli mahtavaa, koska sain rakentaa isoja projekteja. Uskon, että työelämässä olisi mennyt aika kauan, ennen kuin olisin päässyt johtamaan noin sadan hengen tiimiä. Vapaaehtoistyö on parasta. Slushille olenkin sanonut, että tulen sinne vaikka jakamaan badgeja vielä kun täytän 50!
Katso video Pilvi Alopaeuksen työstä.