Hauska työpaikka

Harva lakimies voi sanoa uransa alkaneen luistin­radalta. Ilmarisen lakiasiain­johtajan tehtävästä pian eläkkeelle jäävän Pirkko Auvisen lähes 40-vuotinen ura eläkevakuutusyhtiössä kuitenkin sai alkunsa, kun hän piti jumppatuntia kansakoulun opettajan sijaisena oriveteläisellä luistinradalla vuonna 1974. Naapurissa lomaillut helsinkiläinen juristi kuuli, että jumppatunnin pitäjä onkin vastavalmistunut lakimies ja vinkkasi Ilmarisessa auki olevasta paikasta. Auvinen on samalla tiellä edelleen.

Koko uransa Lakimiesliittoon kuulunut Auvinen aloitti Ilmarisessa lakimiehen tittelillä, mutta sai pian hoitaakseen laki- ja ratkaisuosaston, jossa työkyvyttömyyseläkkeiden ratkaisutoiminta oli keskeisessä roolissa. Tuolloin Ilmarinen oli puhtaammin työeläkelaitos, kun taas nykyään se toimii myös merkittävänä sijoittajana ja omistajana.

– Juristin näkökulmasta tällainen moninainen rooli on innostava ja suorastaan kultainen yhdistelmä, Auvinen iloitsee.

– Ehdottomasti positiivisin asia urallani on ollut jatkuva muutos – niin Ilmarisessa kuin koko alalla. Muutos on vaikuttanut lakiasioiden hoitoon siten, että alussa meidän hommistamme 95 prosenttia oli työeläkelainsäädännön tulkintaa. Tällä hetkellä sen osuus on vain viisi prosenttia, ja muu työmme on kaiken­laista yleisjuridiikkaa.

Työtehtäviä voi itse muuttaa

Pikkuhiljaa maailman muuttuessa ja puhtaasti juridisen osaamisen tarpeen kasvaessa Auvinenkin liukui juridisen puolen tehtäviin. 1990-luvun alussa Ilmariseen perustettiin lakiasiainosasto, ja työkyvyttömyysasiat erotettiin omaksi osastokseen. Auvinen siirtyi lakiasiainosaston päälliköksi ja sitä mukaa hallituksen ja yhtiökokouksen sihteeriksi. Titteli muuttui aikojen saatossa johtavaksi lakimieheksi ja edelleen lakiasioiden johtajaksi.

– Työeläkeyhtiöitä ja meidän työmarkkinaamme pidetään ulkoapäin ehkä aika tylsänä ja kiinnostamattomana, mutta tosiasia on se, että meillä on todella vähän vaihtuvuutta. Tämä johtuu siitä, että maailma muuttuu ja me pystymme itse muuttamaan työ­tehtäviämme. Ei ole välttämättä aamulla selvää, mitä asioita päivän aikana hoitaa.

Monipuoliset sijoitustoiminnan probleemat ovat rikastaneet tehtäviä entisestään.

– Jos tulevaisuutta ennustaisin, niin kysyntä lakimiehistä niin työeläke- kuin koko vakuutusalalla lisääntyy.

Auvinen viittaa EU:sta tulevaan, hallintoon, riskienhallintaan ja vakavaraisuuteen kantaa ottavaan ”säädös-tsunamiin”, jonka toimeenpaneminen luonnollisesti vaatii lakimieskunnan resursseja.

Luotto alaisiin kannattaa

Auvinen on työskennellyt esimiehenä 70-luvun lopusta saakka eli lähestulkoon koko työuransa. Molemminpuolinen luottamus, valtuuttaminen ja muun muassa etätyön tukeminen ovat hänen mukaansa iso osa onnistumista.   

– Enhän itse voi tehdä kaikkea! Olen pyrkinyt antamaan kunnian sille, jolle se kuuluu ja luottanut porukkaani. Kukaan ei koskaan ole vielä luottamustani pettänyt, eli antaessaan saa.

Yhdeksi tärkeimmistä asioista johtamisessaan Auvinen nostaa sen, että työpaikalla pitää olla myös hauskaa.

– Kaikkein tärkein – ja samalla myös edullisin – työssä viihtymisen mittari on se, kun käytävillä kaikuu nauru, työhuoneiden ovet ovat auki ja kuuluu iloisen innokas keskustelu. Silloin vallitsee hyvä henki. Aina kannattaa muistaa kiittää ja hymyillä, puhua pari sanaa vaikka hississä tuntemattomille työtovereille. Se tuo koko työpaikalle hyvää henkeä.

Auvinen ottaa puheeksi Ilmarisessa esimiestyössä virallisesti käytössä ­olevan ”välitä varhain, puutu ajoissa” -periaatteen.

– Se on hirveän vaikeaa, mutta jos esimies vain osaa toimia sen mukaan, on kaikilla parempi olo ja kukin jaksaa pysyä työelämässä pidempään. Hoidetaan murheet yhdessä kuntoon silloin, kun ne ovat vielä pieniä.

Iän ja kokemuksen myötä asennoituminen esimiesasemaan muuttuu, ja säännösten pilkuntarkkaa noudattamista tärkeämmäksi on tullut armollisuus itseä ja läheisiä kohtaan.

– Tärkeintä on, että teemme yhdessä hyvää tulosta.

Susanna Talvitie, jonka esimiehenä Auvinen on toiminut 15 vuotta, kuvailee häntä esimerkilliseksi esimieheksi, joka on antanut alaisilleen luottamusta, kannustusta ja kehittymisen mukaan yhä vastuullisempia tehtäviä.

– Ihmisenä Pirkko on lämmin, sosiaa­linen ja aidosti ihmisistä kiinnostunut, Talvitie korostaa.

Ura ei ole kaikki kaikessa

Lakimiehiksi lukeneet tietävät, etteivät ole valinneet työmäärältään ja vastuiltaan helpointa uraa. Auvinen on pyrkinyt noudattamaan elämässään isänsä ohjetta: vaikka vaikeat hetket voivat olla verta, hikeä ja kyyneleitä, on murheen aihe selvitettävä mahdollisimman nopeas­ti ja otettava asiasta opiksi. Hän muistuttaa myös, kuinka tärkeää on pitää kiinni työn ulkopuolella sekä mieltä että kehoa kohentavista harrastuksista.

 – Liian pitkät työpäivät ja pelkästään työlle omistautuminen koituvat äkkiä kohtaloksi. Itselläni käy äärettömän paljon kiittäminen puolisoani, joka on sparrannut minua monissa asioissa ja vienyt yhdessä ulkoilemaan.

 

Eläkkeelle jäävän edut

Lakimiesliiton tarjoamat edut ja palvelut ovat jäsenen käytössä myös eläkkeelle jäämisen jälkeen. Lisäksi liiton senioritoimikunta järjestää eläkeläisjäsenille monenlaista ohjelmaa, kuten säännöllisiä seniorilounaita, keskustelutilaisuuksia, esitelmiä, matkoja, retkiä ja tutustumiskäyntejä sekä kotimaassa että ulkomailla. Eläkeläisen alennettu jäsenmaksu on 124 euroa. Niillä vanhuuseläkeläisillä, jotka eivät ole vakuutettuna Lakimiesliiton kautta Lakimiesten työttömyyskassassa, on jäsenmaksu 80 euroa.