Helsingin hovioikeus sai arvokkaat tilat

Muuttoa Pasilasta Salmisaareen, Altian pääkonttorina aiemmin toimineeseen rakennukseen alettiin suunnitella jo vuosia sitten. Arkkitehtisuunnittelu alkoi vuonna 2008.

– Pasilan jo yli neljännesvuosisadan käytössä olleet toimitilat olisi pitänyt remontoida joka tapauksessa. Istuntosalitekniikkakin alkoi olla uudistamisen tarpeessa. Yksi kantavista ajatuksista oli saada synergiaetuja, kun käräjäoikeus ja hovioikeus ovat vierekkäin. Tietyt tilat ovat molempien tuomioistuinten käytettävissä, ja jopa istuntosalienkin yhteiskäyttö voi olla ruuhkatilanteissa mahdollista. Hovioikeuden hienoon uuteen kirjastoon (informaatiokeskukseen) käräjäoikeuden henkilöstöllä on yhtäläinen käyttöoikeus. Postinkulkukin helpottuu, Helsingin hovioikeuden presidentti Mikko Könkkölä listaa.

Entinen Oy Alko Ab:n Salmisaaren pääkonttori kuuluu modernin teollisuusarkkitehtuurin merkkirakennuksiin. 1930 – 40-luvun vaihteessa rakennetun, nyttemmin Salmisaaren oikeustalona tunnetun, talon ulkokuori edustaa tyypillistä punatiilistä funktionalistista teollisuusarkkitehtuuria.

Samalla kiinteistöllä sijaitsevat Alkon tuotantorakennukset tulivat Helsingin oikeustalon käyttöön jo vuonna 2004, minkä jälkeen tiloja on sekä entisöity että muokattu vastaamaan uusia käyttötarkoituksia. Muutoksen pääarkkitehtina toimi Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy. Sisustuksesta vastasi sisustusarkkitehti Paula Salonen. Oikeustalohankkeisiin erikoistunut arkkitehti Matti Lummaa on myös ollut projektin konsulttina suuressa roolissa.

– Tilat on pyritty entisöimään funkkistyyliin. Entinen värimaailma on palautettu. Halusimme tilojen olevan tälle kiinteistölle ja hovioikeudelle sopivan arvokkaat ja ajattoman tyylikkäät, hovioikeudenneuvos Pirjo Aaltonen taustoittaa.

Helsingin hovioikeuden tilojen alimmassa kerroksessa sijaitsee arkisto. Kerrosta ylempänä on pysäköintihalli. Seuraavassa kerroksessa ovat asiakaspalvelupiste, istuntosalit sekä syyttäjien ja myös asianajajien huoneet. Istuntosaleja on käytettävissä 11, kuten Pasilassakin. Kolmas ja neljäs kerros ovat osin suojeltua tilaa. Niissä sijaitsevat henkilökunnan työhuoneet, neljännessä myös informaatiokeskus.

Kuten funktionalismiin kuuluu, rakennuksen eri osat on suunniteltu käytännöllisiksi – niiden on palveltava mahdollisimman hyvin tarkoitustaan. Pelkistetyt muodot, tasaiset pinnat, luonnonvalon hyödyntäminen ja valaistuksen tärkeys muutoinkin sekä selkeys ja rauhallisuus vallitsevat. Kaikki tämä on näkyvissä hovioikeuden tiloissa.

– Muutos on vaatinut paljon suunnittelua ja työtä, mutta lopputulos on upea. Tärkeintä on, että meillä on nyt käytännölliset työskentelytilat, ajanmukaiset laitteet ja viimeisin tekniikka käytössämme. Mutta kyllä näin hieno miljöö tuo osaltaan myös työntekoon tiettyä positiivisuutta, Aaltonen toteaa tyytyväisenä.

 

Helsingin hovioikeuden arkiston, kirjaston ja yli 170 henkilön työtilojen muutto kaupunginosasta toiseen on valtava projekti. Muutto toteutettiin juhannusviikolla, jolloin henkilökunta oli lomalla. Sitä ennen oli henkilökunnalle järjestetty kymmenkunta työmaakierrosta, joilla oli mahdollisuus tutustua uuteen toimipaikkaan etukäteen.

Toiminnat Salmisaaressa käynnistyivät 28.6. ja Pasilan tilat suljettiin 30.6. Asiakaspalvelu toimi myös muuttoviikolla. Ensimmäinen pääkäsittely uusissa tiloissa on 11. elokuuta.

– Meillä oli henkilökunnasta koottu neljän hengen muuttotiimi, joka valmisteli muuttoon liittyvät asiat perusteellisesti etukäteen. Koska muutot eivät kuulu ydinosaamisalueeseemme, käytimme myös ulkopuolista asiantuntija-apua. Muutto sujui yleisesti ottaen hyvin perusteellisen valmistelun ansiosta, muuttotiimissä itsekin jäsenenä toiminut Pirjo Aaltonen kiittää.