Helsingin oikeustieteellinen tiedekunta rakentaa yhteistyötä Kiinaan – Lakimiesliitto mukana projektissa

Opetusministeriön tukeman International Law – Chinese Context -projektin ja Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiede­kunnan johto vieraili maaliskuun lopulla Pekingissä ja Shanghaissa. Tuomisina oli konkreettisia yhteistyöavauksia niin Kiinan parhaiden oikeustieteellisten tiedekuntien kuin asianajoalan toimijoiden kanssa.

Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta ja Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia tutkivat mahdollisuuksia käynnistää Kiina-yhteistyötä oikeustieteen alalla. Opetusministeriö on tukenut hanketta tuotekehityksen määrärahalla, jolla voidaan kehittää koulutuspalveluita kansainvälisten, Kiinassa toimivien suomalaisten sekä Eurooppaan suuntautuvien­ kiinalaisten lakimiesten ja yritysten tarpeisiin. Lakimiesliitto on ollut projektissa mukana tuoden käytännön juristien näkökulmaa hankkeen tavoitteenasetteluun.

Maaliskuun loppupuolella otettiin iso askel kohti konkreettisia avauksia, kun dekaani Jukka Kekkosen johtama kahdeksanhenkinen delegaatio teki kuusipäiväisen vierailun Pekingiin ja Shanghaihin. Lakimiesliittoa delegaatiossa edusti oikeus­poliittinen asiamies Mikko Salo.

– Olemme erittäin tyytyväisiä saavutettuihin tuloksiin. Panostimme vierailuissamme Kiinan parhaisiin oikeustiedeyliopistoihin ja yhteistyöhalua näyttää olevan runsaasti, Jukka Kekkonen toteaa.

Pekingissä vierailukohteina olivat Renmin University of Chinan, Peking Universityn ja Tsinghua Universityn oikeustieteelliset tiedekunnat, jotka ovat Kiinan opetusministeriön rankkauksessa sijoilla 1, 3 ja 6.

– Vastaanotto oli erittäin lämmin, ja näyttää siltä, että konkreettisiin yhteistyöhankkeisiin esimerkiksi, opettaja-, tutkija- ja opiskelijavaihdon alueilla päästään melko nopeastikin, Kekkonen jatkaa.

Shanghaissa delegaatio tapasi 1,5 miljoonaa ihmistä asuttavan Pudongin piirin syyttäjäviraston ja alioikeuden johtoa sekä vieraili Fudanin yliopiston oikeus­tieteellisessä tiedekunnassa ja yliopiston Nordic Centerissä. Shanghaissa tavattiin useiden vierailujen yhteydessä myös Suomalaisen Lakimiesyhdistyksen Pohjois-Karjalan osaston jäseniä, jotka tekivät kahden vuoden välein toteutettavan ulkomaanmatkansa tällä kertaa Kiinaan. Myös Shanghain alueen pääkonsuli Matti­ Heimonen isännöi molempia suomalaisdelegaatioita ja valotti muun muassa kaupungissa vuonna 2010 pidettävän maailmannäyttelyn merkitystä Suomelle.

Shanghain kiinnostavin vierailu tulosten kannalta oli delegaation mielestä käynti Shanghai Bar Associationissa.

– Asianajotoiminnasta on Kiinassa tullut merkittävää liiketoimintaa ja he olivat erittäin kiinnostuneita keskusteluyhteyden avaamisesta, toteaa professori Heikki Halila, jonka oma erityisala urheiluoikeus herätti isännissä suurta mielenkiintoa.

Varadekaani, IPR University Centerin johtaja Niklas Bruun oli myös erittäin tyytyväinen matkan tuloksiin.

– Kiinnostus IPR-kysymyksiin liittyvää yhteistyötä kohtaan oli todella kova. Uskon, että yhteistyössä päästään sujuvasti eteenpäin. Lupaava avaus on nyt tehty, ja tästä on hyvä lähteä viemään hankkeita konkretian tasolle.