Helsinki aloitti Tieteen päivien ketjun

Parittomina vuosina järjestettävät Tieteen päivät alkoivat tammikuussa Helsingissä. Niiden pääteemana oli ”Arjen arvoitus – Vardagens under”.

Päivien vietto jatkuu Jyväskylän yliopistossa maaliskuussa ja Itä-Suomen yliopistossa (Joensuu ja Kuopio) syys–lokakuussa. Seuraavat Tieteen päivät ovat Helsingissä tammikuussa 2013.

Tieteen päivät pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 2005. Kyseessä on suurelle yleisölle suunnattu, kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat laaja-alaisesti tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista. Ohjelma sisältää lisäksi luentoja, keskusteluja ja väittelyitä, erikoisseminaareja, näyttelyitä, uutuuskirjoja ja planetaarioesityksiä. Osana päiviä järjestetään myös koululaisille Nuorten päivä ja kaupunkitapahtuma Tieteiden yö.

Oikeustieteellinen osuus tieteen päivillä keskittyi tänä vuonna erikoisseminaariin, jonka teemana oli ”Ihmisoikeudet ja tutkimuksen vapaus”. Eri luentojen eräs yhteinen sanoma oli menneisyyden rikosten, loukkausten ja vainon tunteminen. Tämä on keino estää niiden toteutuminen uudestaan.

Tänä vuonna Tieteen päivillä kävi viitenä päivänä lähes 18 000 kävijää. Lisäksi päiviä seurasi 3 000 ihmistä verkossa. Yhteensä päiviä seurasi noin 21 000 ihmistä. Tiederatikassa oli noin tuhat kävijää ja Nuorten päivässä 800. Helsingin yliopiston päärakennuksessa oli 13 000 kuulijaa ja Tieteiden yössä Kruununhaassa 3 000 kulkijaa.

Tieteen päivät ja yö ovat vakiinnuttaneet asemansa suuren yleisön joukossa. Tämän vuoksi toivoisi oikeustieteilijöiden tähänastista laajemmin järjestävän kansantajuisia tilaisuuksia suurelle yleisölle. Erilaiset arkipäivään liittyvät juridiset kysymykset olisivat hyvin sopineet tämän vuoden teemaan ja erityisesti sen alateemaan ”Arjen karikot”. Mutta ehkäpä ne ovat esillä Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistojen päivillä, joiden ohjelmia ei ole vielä julkaistu.