Hesburgerin lakimies Irene Mattila: Juridiikka on myös makuasia

Pääasiallisesti Hesburger-brändistään tunnetulla Salmela-Yhtiöt-perheyrityksellä on poikkeuksellinen yhtiörakenne. Neljässä eri konsernissa toimii yhteensä 360 yhtiötä.

Lakimies Irene Mattilan tehtäviin Hesburgerilla kuuluu monimuotoista sopimus- ja yhtiöoikeutta kansainvälisellä lisämausteella.

Hampurilaisravintolat ovat Hesburgerin ehdotonta ydintoimintaa, mutta konsernin yhtiöt harjoittavat liiketoimintaa myös esimerkiksi vedenpuhdistus-, elintarvike-, ohjelmisto- ja pääomasijoitusalalla.

Omia pikaruokaravintoloita Hesburger-konsernilla on kahdeksassa eri maassa: Suomessa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä, Ukrainassa, Bulgariassa ja Saksassa.

Suomessa ravintoloita on 269 ja ulkomailla 174. Osa ravintoloista on ketjun omia, toiset taas toimivat franchising-periaatteella.

Pykälöikäämme.

1. luku: Juristiksi ajautumisesta

1 §. Lapsuuden unelma. Lukiovuosina olin vakaasti sitä mieltä, että minusta tulee toimittaja. Olinpa jokusen kesän paikallislehden kesäreportterinakin.

2 §. Valaistuminen. Toimittajan työssä minua harmitti se, että minun piti jatkuvasti tyytyä kysymään kysymyksiä. Kuvittelin, että juristin työssä voisin keskittyä sen sijaan vastaamaan kysymyksiin.

Viimeistään opiskeluaikana minulle selvisi, että juristiltakaan ei löydy aina valmiita vastauksia kaikkiin kysymyksiin. Myös juristin työ on jatkuvaa kysymyksien esittämistä.

Juristin ja toimittajan työtä yhdistää usko tekstin voimaan. Joskus vieläkin käy mielessäni, että voisin ihan hyvin olla myös mainostoimiston copywriter.

2. luku: Oikeustieteen opiskelusta

1 §. Ilon aiheet. Oikeustieteen opiskeluvuodet olivat minulle mukavaa aikaa. Olin aktiivisesti mukana järjestötoiminnassa, ja tutustuin mielenkiintoisiin uusiin ihmisiin.

Nyt jälkikäteen olen huomannut, että opiskeluaikoina kertyneestä suuresta ystäväverkostosta on ollut suuri apu ja ilo.

2 §. Tuskan hetket. Tentteihin pänttääminen, etenkin jos kyseinen aihealue ei tuntunut omalta. Nämäkään hetket eivät varmasti menneet hukkaan, koska samaa sinnikkyyttä tarvitaan myös opiskelujen jälkeisessä työelämässä.

3. luku: Lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Työsopimuslaki. Opiskeluaikojen ihastus. Se on tekstinä selkeä ja johdonmukainen. Työsopimusriitojen käräjöinti on sitten kylläkin eri juttu.

2 §. Kamala laki. Arvonlisäverolaki. Yritysjuristina sitäkin on kuitenkin siedettävä. Ja ainahan voi pyytää muilta apua, jos oma aika ja asiantuntemus eivät riitä kaikkeen.

4. luku: Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava juristi. Juristin on osattava puhua juridiikasta niin, että vaikeatkin asiat vaikuttavat ymmärrettäviltä maallikolle. Taitava yritys­juristi antaa teoreettisten vaihtoehtojen sijasta konkreettisia ratkaisuja.

2 §. Tomppeli juristi. Hutiloiva ja liian suurpiirteinen lakimies aiheuttaa harmia ympäristölleen. Juristin on oltava säntillinen ja tarkka. Lisäksi juristin pitää kehittää jatkuvasti ammattitaitoaan ja välttää kaavoihin kangistumista.

5. luku: Yritysjuristin työstä yleisesti

1 §. Hyvät trendit. Yritykset ymmärtävät juridisen ajattelun arvon kestävän liiketoiminnan turvaajana ja operatiivisen liiketoiminnan osana. Juridiikkaa ei enää nähdä pelkkänä tukifunktiona, vaan se nivoutuu aidosti yrityksen strategiaan monilla osa-alueilla.

2 §. Huonot trendit. Maailma monimutkaistuu, ja sääntely tuntuu kaikista norminpurkutalkoista huolimatta edelleen lisääntyvän. Olen huolissani pk-yritysten kyvystä täyttää lainsäätäjän asettamat uudet velvollisuudet. Tarvitsemme matalan kynnyksen juridiikkaa ja vähemmän byrokratiaa.

6. luku: Hesburger-juristin työstä erityisesti

1 §. Antoisinta. Monipuolisuus ja kansainvälisyys.  Sopimuksista rikosoikeuteen, ja yritysjärjestelyistä immateriaalioikeuksiin. Harva oikeudenala on Hesen yritysjuristille täysin tuntematon.

Monipuolisuus ja yllätyksellisyys ovat työni suola. Harvoin aamulla tietää, mitä työpäivä tuo tullessaan. Pidän erityisesti kansainvälisestä sopimus­juridiikasta.

2 §. Raskainta. Monipuolisuus ja kiire. Vaihtelevien toimeksiantojen kanssa tuntee olevansa usein oman mukavuusalueensa ulkopuolella. Kiire on usein armoton, eikä asioihin jää aikaa syventyä.

7. luku: Omasta urasta

1 §. Makein voitto. Jatkuva kehittyminen. Tavoitteeni on, että jokaisen viikon jälkeen voi todeta olevansa hitusen osaavampi juristi kuin edellisellä viikolla.

2 §. Karvain tappio. Jouduin kerran sopimusneuvottelujen sijaan viettämään päivän Moskovan lentokentällä. Viisumini oli vahingossa merkitty alkavaksi tasan kuukauden kuluttua siitä, kun laskeuduimme Moskovaan. Odottelin transit-hallissa ensimmäistä maitojunalentoa kotiin Suomeen.

8. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Chili.

2 §. Herkkuruoka. Lakritsijäätelö.

3 §. Paras juoma. Hitaasti herätyn aamun maitokahvi.

4 §. Kaunein kukka. Valkovuokko.

5 §. Väri ylitse muiden. Viininpunainen.

6 §. Rakkain romaani. Viime vuoden rakkain romaani oli Tommi Kinnusen Lopotti.

7 §. Esikuva. Tiina Alahuhta-Kasko, Marimekon toimitusjohtaja.

8 §. Elämän tarkoitus. Tehdä mielekkäitä asioita parhaassa mahdollisessa seurassa.

9 §. Lempilausahdus. ”Best things in life are not things.”