Hoitotakuun rinnalle tarvitaan oikeus­turva­takuu

Blogit ja kolumnit
21.02.2022 • Marika Valjakka

Lakimiesliiton jäseninä rakennamme maailman toimivinta oikeusvaltiota, jossa oikeus kuuluu kaikille. Teemme vaikuttamistyötä sujuvien prosessien, hyvän hallinnon ja riittävien resurssien puolesta.

Terveydenhuollossa puhutaan hoitotakuusta. Sen lisäksi yhteiskunnan on kyettävä tarjoamaan jäsenilleen oikeusturvatakuu. Vakuus siitä, etteivät oikeudenhoidonkaan hoitojonot ole liian pitkät.

Luottamus oikeuksien toteutumiseen ja oikeusjärjestelmään ovat koetuksella.

Tällä hetkellä luottamus oikeuksien toteutumiseen ja oikeusjärjestelmään ovat koetuksella. Perusrahoitus on auttamattoman riittämätön.

Hallitus päätti viime syksynä käynnistää oikeudenhoidon selonteon valmistelun, johon oikeusministeri Anna-Maja Henriksson viittaa. Oikeusministeriön asettamien työryhmien tehtävänä on tuottaa päätöksentekijöille kokonaisvaltainen tieto oikeudenhoitomme tilasta ja tarvittavista toimenpiteistä.

Taasko siis yksi lisäselvitys entisten jatkeeksi? Itse haluan uskoa enempään.

Tavoitteena on turvata oikeudenhoidon riittävät resurssit ja lyhentää oikeudenkäyntien kokonaiskestoa.

Poikkeuksellisen kokonaisvaltaisen selonteon kohteena ovat tuomioistuinlaitos, Syyttäjälaitos, Ulosottolaitos, Rikosseuraamuslaitos ja Oikeusrekisterikeskus sekä oikeusapu ja edunvalvonta.

Kunnianhimoisena tavoitteena on turvata oikeudenhoidon riittävät resurssit ja lyhentää oikeudenkäyntien kokonaiskestoa. Olen mukana hankkeen koordinaatioryhmässä. Valmista pitäisi saada kuluvan vuoden lokakuun loppuun mennessä.

Selonteolta on lupa odottaa rohkeita avauksia. Sen vaikuttavuus riippuu lopulta siitä, tavoitetaanko konkreettisia ratkaisuja ja miten viesti välittyy päätöksentekijöille. Auttaako selonteko aidosti petaamaan tietä lisärahoitukselle – ja oikeusturvatakuulle.

Selonteko valmistuu sopivasti ennen eduskuntavaaleja 2023. Tehtävänämme on kertoa päättäjille – vaikka rautalangasta vääntäen – että hyvää oikeudenhoitoa ei saa ilman riittäviä euroja.

Kirjoittaja on Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja