Hollantia on sanottu lakikoulujen luvatuksi maaksi, sillä oikeustieteellisiä tiedekuntia on monissa eri yliopistoissa. Lakia voi lukea muun muassa Amsterdamin, Tillburgin, Utrechtin, Leidenin, Rotterdamin sekä Maastrichtin yliopistoissa.
Kaikissa yliopistoissa voi opiskella myös englannin kielellä, mikä tekee lakiopinnoista entistä houkuttelevampia. Jokainen yliopisto kertoo nettisivuillaan sijoittuvansa vertailuissa hyville sijoille. Kuten monissa eurooppalaisissa yliopistoissa, Hollannissa ei ole pääsykokeita, vaan opiskelijat valitaan ylioppilastodistuksen perusteella.
Oikeustieteellinen suurin tiedekunta
Amsterdamin yliopistossa oikeustieteellinen on suurin tiedekunta. Oikeustiede on hyvin suosittu, kuten Suomessa, ja taloudellinen taantuma on lisännyt aineen suosiota. Koko yliopistossa on 170 maisterin tutkintoon tähtäävää koulutusohjelmaa seitsemässä eri tiedekunnassa.
Oikeustieteellinen sijaitsee Oudemanhuispoortilla aivan Amsterdamin keskustassa. Vanha kaunis miljöö tarjoaa mukavan paikan opiskella. Lokakuisena iltapäivänä opiskelijat istuvat vanhan sisäpihan penkeillä viettämässä taukoa. Vuonna 1632 perustettu yliopisto on hyvin moderni mutta ylpeä rikkaasta historiastaan.
Amsterdamin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa voivat oikeustieteiden kandidaatin tutkinnon suorittaneet opiskelijat opiskella EU-lainsäädäntöä, EU:n kauppaoikeutta, kansainvälistä rikosoikeutta, kansainvälistä kauppaoikeutta sekä kansainvälistä julkisoikeutta. Tutkinnot voi suorittaa vuodessa tai kahdessa Amsterdamin Law Schoolissa. Lisäksi Law Schoolissa on tutkijan työhön suuntautuva ohjelma.
Professori Marjoleine Zieck kertoo, että Amsterdamin yliopistossa lakia opiskelee tällä hetkellä kaikkiaan noin 4 000 opiskelijaa. Suurin osa on luonnollisesti hollantilaisia.
Tällä hetkellä maisterin tutkintoa opiskelee 139 ulkomaalaista opiskelijaa sekä 66 yliopistovaihdossa olevaa opiskelijaa.
EU:sta tuleva opiskelija maksaa lukuvuodesta 1 650 euroa, EU:n ulkopuolelta tuleva 9 000 euroa.
Zieck kertoo, että oikeustieteiden maisterin koulutusohjelma tähtää siihen, että opiskelijat ymmärtäisivät kansainvälistä ja eurooppalaista lainsäädäntöä sekä käytännössä että teoriassa. Opetus ja opiskelijoiden arviointi tähtäävät siihen, että opiskelija saisi yliopistosta riittävän hyvät kirjoittamisen ja kanssakäymisen taidot sen lisäksi, että he oppivat soveltamaan lakitietoutta. Zieck on ylpeä Law Schoolista:
– Olemme täällä hyvin luovia ja innovatiivisia. Kokeilemme uusia opetusmenetelmiä ja haluamme, että asioita sovelletaan paljon myös käytäntöön. Tutkimus on tärkeä osa kaikkea – kun yliopiston opettajat ovat perillä uusista ja vanhoista tutkimuksista, he ovat myös parempia opettajia, Zieck sanoo.
Amsterdamin yliopisto ylpeileekin sillä, että se on selkeästi tutkimukseen painottuva yliopisto. Myös oikeustieteellisen tiedekunnan professorit ja opettajat ovat jäseniä monissa tutkimusinstituuteissa.
Vuonna 2007 yliopisto sijoittui kansainvälisessä maailman yliopistojen vertailussa sijalle 48, ja se oli Alankomaiden yliopistoista paras.
Uniikki yhteistyö Columbian kanssa
Kansainvälisen rikosoikeuden koulutusohjelma on Amsterdamissa hyvin suosittu ja erittäin ainutlaatuinen. Se on Amsterdamin ja Columbian yliopistojen yhdessä räätälöimä uniikki koulutus. Ensimmäinen lukukausi opiskellaan Columbiassa, toinen lukukausi Amsterdamissa.
– Ohjelma tarjoaa opiskelijoille uudenlaisen, modernin lähestymistavan kansainväliseen rikosoikeuteen. On tarkoitus, että opiskelijoille jäisi opinnoista syvä ja monipuolinen tietous oikeudesta ja sen soveltamisesta. Ohjelmassa teoria ja käytäntö kulkevat koko ajan käsi kädessä, ja opiskelijoille on paljon workshop-tyypistä opiskelua muun muassa tuomioistuimissa. Opiskelijat saavat laajat perustiedot sekä eurooppalaisesta että amerikkalaisesta rikosoikeudesta.
Kansainvälisen rikosoikeuden koulutusohjelmasta opiskelijat sijoittuvat kansainvälisiin tuomioistuimiin, kansainvälisen kauppakamarin ICC:n palvelukseen tai eri ministeriöihin.
Amsterdamin yliopisto järjestää myös kesäkursseja Yhdysvaltain lainsäädännöstä. Kesäkurssin järjestävät yhteistyössä Amsterdamin, Columbian ja Leidenin yliopistot. Kurssi on joka toinen kesä Leidenissä ja joka toinen vuosi Amsterdamissa. Kurssi kestää neljä viikkoa, ja silläkin on pitkät perinteet. Ensimmäinen kurssi pidettiin jo vuonna 1963.
Kansainväliset opiskelijat haastavat opettajat
Professori Marjoleine Zieck koordinoi kansainvälistä opetusta ja opettaa yliopistossa pakolaislainsäädäntöä. Hän on aineesta hyvin innostunut. Kansainväliset opiskelijat tuovat opetustyöhön omat mausteensa ja tuulahduksensa.
Hän kertoo, että nytkin kurssilla on islantilainen opiskelija, vaikka maassa ei varsinaisesti ole pakolaisia, sekä pakistanilainen opiskelija, jonka kotimaassa pakolasiasiat ovat iso kysymys. Perspektiiviä riittää moneen suuntaan, ja opetustyö on haasteellista.
Kansainväliset opiskelijat tuovat monin eri tavoin omat vaatimuksensa:
– Meillä Hollannissa oletetaan, että yliopisto-opiskelijat ovat kriittisiä ja kyseenalaistavat tietoa. Oletamme myös, että opiskelijat ottavat itsenäisesti vastuun opinnoistaan. Esimerkiksi Itä-Euroopassa asia on aivan päinvastoin: opiskelijat ottavat kaiken tiedon vastaan kritiikittä. Heidät on kasvatettu kunnioittamaan auktoriteetteja.
– Pohdimme jatkuvasti, miten voisimme kehittää opetusta ja kurssien sisältöä.
Zieck muistuttaa, että oikeustiede tarjoaa hyvän pohjan lukuisiin ammatteihin.
– Lakimiehiä tarvitaan aina. Opiskelijat eivät sijoitu vain perinteisiin juridiikan ammatteihin, vaan heille löytyy töitä monilta aloilta ja kansainvälisiltä markkinoilta. Ei siis ihme, että meillä Hollannissa on paljon lakikouluja.