Hovioikeuden auskultantti Jari Tiainen: Rakkautena verolait ja vuoristoradat

Helsingin käräjäoikeudessa parhaillaan tuomioistuinharjoittelua suorittava ja varatuomarin titteliä hakeva Jari Tiainen on kaikin puolin menevä mies.

Hän on työskennellyt asianajotoimisto Lexiassa liki kymmenen vuotta. Mies aloitti kahvinkeittäjänä, ja parasta aikaa hänellä on täysivaltaisen lakimiehen paikka samassa firmassa pakasteessa auskultoinnin ajan.

Tiainen on ollut vaihto-oppilaana Pietarin valtiollisessa yliopistossa.

Hän on myös vuoristoradan jarrumies numero 7 Linnanmäen huvipuistossa.

Huumorintajua hänellä on enemmänkin: hänen yksityisen sähkö­postinsa loppuosa on pelonsekaista kunnioitusta herättävä @mail.ru. 

Pykälöikäämme.

 

1. luku: Juristiksi ajautumisesta

1 §. Lapsuuden unelma. Vanhempieni mukaan halusin jo pikkupoikana vaativiin kuljetustehtäviin. Olin höpötellyt lentäjän ja veturinkuljettajan ammateista.

2 §. Valaistuminen. Lukiovuosina minulla oli kaksi vaihtoehtoa: joko Teknillisen korkeakoulun tuotanto­talouslinja tai yliopiston oikeustieteellinen. Onnekseni en päässyt Otaniemeen. Kuljetusviettiäni olen saanut toteuttaa kesäisin Linnanmäen vuoristo­radalla.

 

2. luku

suomen Lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Tuloverolaki on minulle rakas. Se on looginen. Tämän verran saat rahaa, tämän verran sitä on verolle pantava, ja tämän verran saat tilillesi.

Verokeplotteluun ja hämärän rajamailla liikkuvaan verosuunnitteluun suhtaudun kriittisesti. On oltava rehellinen.

2 §. Kamala laki. Arvopaperimarkkinalainsäädäntö. Olen takonut sitä kallooni pakon edessä työtehtävissäni, ja välillä se on hyvinkin tuskallista ja sekavaa.

 

3. luku: Suomalaisista lakimiehistä

1 §. Oiva suomalaisjuristi. Etevä juristi osaa puhua vaikeistakin asioista kansankielellä. Hän osaa kiteyttää, hän tietää mikä on olennaista ja mikä epäolennaista. 

2 §. Onneton suomalaisjuristi. Ylivarovainen ja riskejä pelkäävä lakimies ei taida olla eduksi oikein kenellekään. On tunnistettava työtehtäviin ja toimeksiantoihin liittyvät riskit, mutta vastuullista ja joskus rohkeatakaan päätöksentekoa ei saa pakoilla.

 

4. luku: Venäläisestä lakimieskulttuurista

1 §. Ihailtavaa. Suomalaisin silmin venäläiset lakimiehet työskentelevät koko sielullaan, koko sydämellään. Kun heihin tutustuu, törmää ylenpalttiseen vieraanvaraisuuteen ja lämpimiin ystävyyssuhteisiin.

2 §. Ihmetystä herättävää. Tosi rankat hierarkiat, johtajavetoisuus. Mitään ei tapahdu, jos papereista ei löydy ylimmän virastopäällikön viittä leimaa.

 

5. luku: Auskultoinnista

1 §. Antoisinta. Tämä on jännittävää aikaa. Auskultantti oppii päätöksentekoa ja johtamista.

Ratkaisupakko pakottaa terästäytymään. Jokainen juttu on klousattava tavalla tai toisella.

Ensimmäiset neljä kuukautta käsittelen hakemusasioita, seuraavat kolme kuukautta valmistelen konkurssiasioita ja loput viisi kuukautta työskentelen rikosjuttujen parissa. 

2 §. Yllättävintä uutta. Ennen auskultointiani ehdin seurata asianajotyötä kymmenisen vuotta. Asianajaja tarkastelee jokaista juttuaan päämiehen etujen näkökulmasta.

Nyt olen vuoden pöydän paremmalla puolella. Tuomioistuin ei anna juridista neuvontaa. Tuomari katsoo juttuja aina asianosaisnäkökulmaa suurempana kokonaisuutena.  

 

6. luku: Vuoristoradalla ajamisesta

1 §. Kutkuttavinta. Olen työskennellyt Linnanmäellä 15 kesää, niistä 12 vuoristoradan jarrumiehenä. Jarrumiehet ovat loistavaa porukkaa ja herrasmiehiä. Junan liikkeelle nytkähtäminen tuntuu joka kerta yhtä hienolta.

2 §. Kamalinta. Erityisiä järkytyksen hetkiä ei vastaani ole tullut. Jarru­miehen työ on fyysisesti raskasta, huonokuntoinen ei siinä pärjää. Myös henkistä kanttia on oltava paljon. Jarru­mies vastaa jokaisella reissullaan kymmenien ihmisten turvallisuudesta.

 

7. luku: Omasta urasta

1 §. Makein voitto. Se, kun minua pyydettiin vuoristoradan jarrumieheksi. Siihen tehtävään ei ole julkista hakua. Siihen tehtävään kutsutaan.

2 §. Karvain tappio. Reputtaminen Teknillisen korkeakoulun pääsykokeissa rassasi minua jonkin aikaa. Lopulta kaikki on kuitenkin sujunut parhain päin. Olen saanut opiskella TKK:ssa esimerkiksi johtamistaitoa ja lukea sen oikeustieteellisen tutkintoni lisäaineeksi.

 

8. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Korianteri.

2 §. Herkkuruoka. Georgialainen hatšapuri.

3 §. Paras juoma. Rankan treenin jälkeinen proteiinijuoma.

4 §. Kaunein kukka. Pioni.

5 §. Väri ylitse muiden. Taivaansininen.

6 §. Rakkain romaani. Täällä Pohjantähden alla.

7 §. Ammatillinen esikuva. Vero-oikeuden professori Esko Linnakangas

8 §. Elämän tarkoitus. On elettävä sellainen elämä, että sen viimeisenä päivänä ei ole jäänyt mitään kokematta.

9 §. Lempilausahdus. Kaikki on mahdollista, jos vain haluat sitä riittävästi.

**

 

Jari Tiainen

  • s. 1984, Helsinki
  • OTM 2013, Helsinki
  • Hovioikeuden auskultantti, Helsingin käräjäoikeus 2016
  • EU-tavaramerkkiasiamies 2013
  • Asianajotoimisto Lexiassa vuodesta 2008 alkaen, aluksi assistenttina ja sittemmin lakimiehenä
  • Linnanmäen vuoristoradan jarrumies vuodesta 2005 alkaen, nyt virkaikäjärjestyksen mukaisesti jarrumies nro 7
  • Harrastukset: Kaiken maailman vuoristoradat, rankat kuntosalitreenit, maantiepyöräily

**

 

Teksti ja kuva: Ari Mölsä