Hovioikeudenneuvos Olof Langensteinin (1751–1833) isä oli kuninkaan henkivartiokaartin korpraali. Langenstein jäi jo lapsena täysorvoksi. Hän suoritti tuomarintutkinnon Turussa 1774. Työuransa hän aloitti Turun hovioikeudessa ja siirtyi vuonna 1776 Vaasan hovioikeuteen. Siellä hän toimi eri tehtävissä saaden nimityksen hovioikeudenneuvokseksi 1811.
”Langensteinin kirjasto” ylitti säätyrajat
Vaasaan perustettiin 2.8.l794 Wasa Läsebibliothek (Vaasan Luku-kirjasto). Kirjastosta muodostui nopeasti kaikille kaupunkilaisille avoin lainakirjasto, joka ylitti toiminnassaan säätyrajat.
Perustajien pääaktiivi oli Olof Langenstein, joka siihen aikaan toimi Vaasan hovioikeuden sihteerinä. Kirjasto toimi Vanhan Vaasan hovioikeudentalossa, nykyisessä Mustasaaren kirkossa.
Historiankirjoitus pitää ”Langensteinin kirjastoa” Suomen kirjastolaitoksen aloituspisteenä. Syynä tähän pidetään sitä, että kirjasto oli monipuolisine kokoelmineen, hallintoineen ja hyvine palveluineen nykyaikaisen yleisen kirjaston kaltainen. Näitä vaatimuksia eivät täyttäneet aikaisemmat kansankirjastot.
Langenstein toimi myös Haminan rauhasopimuksen jälkeen sen delegaation jäsenenä, joka siirsi Aleksanteri I:n tahdosta merkittävän määrän Suomen alueita koskevia asiakirjoja Ruotsista Suomeen. Tehtävä ei ollut helppo, koska Ruotsi ei ollut asialle kovinkaan myötämielinen. Delegaation neljän jäsenen palattua Suomeen 1810 jäi Langensteinin tehtäväksi hoitaa luovutus loppuun saakka. Hän antoi asiakirjasiirroista loppuraportin hallituskonseljille 9.6.1812. Siitä luetaan alkavaksi kansallinen arkistohallintomme.
Muistomerkkiä ehdotettu
Suomen yleiset kirjastot täyttävät 220 vuotta 2.8.2014. Vaasan hovioikeus ja Suomen Kirjastomuseoyhdistys r.y. ovat ehdottaneet kulttuuriministeri Paavo Arhinmäelle, että valtiovalta ryhtyisi toimenpiteisiin muistomerkin saamiseksi hovioikeudenneuvos Olof Langensteinin kunniaksi ja lainakirjastolaitoksemme synnyn muistoksi. Muistomerkiksi ehdotetaan kiveä, johon on kiinnitetty Langensteinin korkokuva, ja paikaksi Vaasan hovioikeudentalon eteläpäätyä.
JK: Esitys ministerille ei johtanut toivottuun tulokseen.
Artikkelin kuva: Olof Langenstein. Miniatyyri. Akvarelli ja guassi norsunluupohjalle.
Sormukset ja sormustin, jotka Langenstein antoi v.1815 tyttärelleen, sittemmin kauppiaanvaimo Christina Maria Langenstein-Aurénille. Esineet lahjoitettiin hovioikeuden perinnekokoelmiin vuonna 1992.
Vanhan-Vaasan hovioikeus, valmistunut 1784. (Kuva Jaakko Nummisen kirjasta Pohjalaispuheita Vaasa 212)