Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on valtava organisaatio, 24 kunnan muodostama kuntayhtymä. Se tuottaa jäsenkunnilleen ja niiden 1,6 miljoonalle asukkaalle 22 sairaalassa erikoissairaanhoidon ja kehitysvammahuollon palveluja.
HUS:n osana toimiva Helsingin yliopistosairaala (HYKS) vastaa myös monien vaativien ja harvinaisten tautien hoidosta koko Suomen alueella.
HUS:n palkkalistoilla on yli 21 000 terveydenhuollon ammattilaista.
Pykälöikäämme.
1. luku
Juristiksi ajautumisesta
1 §. Lapsuuden unelma. Juridiikan maailma ja valtio-oppi kiehtoivat minua nuorena. Jotakin kertonee sekin, että hakeuduin pääsykoekursseille lukion toisen vuoden jälkeen, ennen ylioppilaskirjoituksia.
2 §. Valaistuminen. Jokin lakimiesammatissa lääkäriperheen lasta kuitenkin arvelutti. Varmuuden vuoksi pyrin ja pääsin lukion jälkeen samana kesänä sekä oikeustieteelliseen että lääketieteelliseen tiedekuntaan.
Opiskelin tutkintoja rinnakkain: päivät lääkiksen kursseilla ja illat silloisen tyttöystäväni – nykyisen vaimoni – kanssa oikiksen tenttikirjojen kimpussa.
2. luku
Lainsäädännöstä
1 §. Kiva laki. Laki on sitä parempi mitä tiivistetympi se on.
Julkisuuslaista pidän ideologisesti, vaikka se ei niin kauhean selkeä olekaan. Biopankkilaki taas on substanssiltaan oikein mainio.
2 §. Kamala laki. Hankintalaki on turhan abstrakti. Jotta siitä ymmärtää yhtään mitään, ennen sen lukemista on jo tiedettävä aika paljon kaikenlaista käytännön toiminnasta.
3. luku
Lakimiehistä eliölajina
1 §. Taitava juristi. Taitava juristi saa hoidettua asiat itsensä ja päämiehensä kannalta mieluisaan lopputulokseen.
Toiset ovat taitavia argumentaatiossa ja jyräämisessä, toiset saavat kaikkien kannalta optimaalisen tuloksen neuvottelemalla.
2 §. Tumpelo juristi. Tumpelo lakimies hukkaa asiakkaansa intressit ja rahat – pahimmassa tapauksessa jopa itsensäkin.
4. luku
Lääkäreistä eliölajina
1 §. Taitava lääkäri. Lääkäreitäkin tarvitaan moneen lähtöön. Perinteisessä potilaspraktiikassa -sosiaaliset taidot ovat ensiarvoisen tärkeitä, neurokirurgi puolestaan tarvitsee kylmää päätä ja käden vakaata motoriikkaa.
2 §. Tomppeli lääkäri. Työhönsä leipääntynyt ihminen on millä alalla tahansa murheeksi sekä itselleen että muille.
Potilaat loukkaantuvat kaikkein eniten lääkärin välinpitämättömyydestä ja ylimielisyydestä. Kiirettä potilaat suostuvat ymmärtämään yllättävän paljon.
5. luku
Hallintoylilääkärin hommista
1 §. Ihaninta. Täällä saa työkavereikseen poikkeuksellisen fiksua porukkaa. Älykäs ja innovatiivinen keskustelu pitää ihmisen virkeänä.
2 §. Ikävintä. Byrokratia. Iso laiva liikkuu ja kääntyy hitaasti.
6. luku
Suomalaisesta sote-rallista
1 §. Kutkuttavinta. Hankkeen alkuperäinen kunnianhimoisuus. Hajanaisen sote-kentän kokonaisvaltainen ja rationaalinen haltuunotto on yhä hieno tavoite.
2 §. Karmeinta. Hirmuinen määrä turhaa työtä. Maailmalla olisi kyllä ollut jo valmiiksi mietittynä meillekin sovellettavissa olevia malleja.
Fokus on aika ajoin ollut pahasti hukassa, uudistuksen premissejä on vaihdettu pitkin matkaa. On ollut useita maaleja yhtä aikaa.
7. luku
Eurooppalaisesta sote-rallista
1 §. Nykyjama. Olen saanut olla pari vuotta mukana EU:n näköalapaikalla, komission asettamassa terveydenhuollon kehittämisen neuvonantajapaneelissa. Paneeli antaa suosituksia yleiseurooppalaisen terveydenhuoltopolitiikan suuntaviivoista.
Oletan, että monet suosituksemme ovat osana direktiivejä ja asetuksia kymmenen vuoden kuluttua.
2 §. Tulevaisuus. Kirjoa terveydenhuollon kansallisissa järjestelmissä taatusti riittää jatkossakin.
Kreikassa ei tätä nykyä ole esimerkiksi perusterveydenhuoltoa ollenkaan. Siellä mennään suoraan erikoislääkärille. Toisaalta vaikkapa Italia on huomattavasti meitä pidemmällä siinä, kuinka terveydenhuollon laatua mitataan.
Hollannin terveysjärjestelmä on aina maailman rankkeerauksissa palkintopalleilla.
8. luku
Pienet suuret asiat
1 §. Mielimauste. Mustapippuri.
2 §. Herkkuruoka. Paistettu maksa hyvän sipulin kanssa.
3 §. Paras juoma. Olen mallas-viskien ystävä.
4 §. Kaunein kukka. Ruusu.
5 §. Viehättävin väri. Virkamiehen sininen.
6 §. Rakkain romaani. Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys.
7 §. Elämän tarkoitus.. Elämäni arvot pohjautuvat velvollisuusetiikkaan. On yritettävä tehdä parhaansa siinä elämässä, mihin meidät on laitettu.
8 §. Lempilausahdus. Istun paljon turhissakin kokouksissa: ”Verba volant, scripta manet”. Sanat katoavat, kirjoitus jää.
KUKA
Lasse Lehtonen
- s. 1962, Lieto
- OTK 1984, OTL 1998, Turun
- yliopisto
- OTT 2002, Helsingin yliopisto (Väitöskirjan aihe: Potilaan yksityisyyden suoja)
- LL 1986, LT 1989, Turun yliopisto (Väitöskirjan aihe: Luuydinsiirron koemalleista)
- Päätoimet, mm.: Lääke-tehdas Orion, ulkomaantoiminnot, asian-tuntijalääkäri, osastopäällikkö, projektijohtaja 1988–1999; HYKS-Laboratorio-diagnostiikka ja HUSLAB, hallinnollinen osaston-ylilääkäri 2002–2009; HUS, hallintoylilääkäri 2009–
- Sivutoimet, mm.: Oikeustieteen ja lääketieteen dosentuureja yliopistoissa; HY, terveysoikeuden professori 2011– ; Euroopan Komissio, Expert Panel on Effective ways of Investing in Health, 2013–
- Luottamustoimet, mm.: Suomen Lääketeollisuuden lääkärit ry:n hall. 1988–1993; Suomen lääkintäoikeuden ja -etiikan seuran hallitus 2006–, Suomen molekyylilääketieteen Instituutin (FIMM) johtokunta 2013–
- Kirjallinen toiminta: Artikkeleita hallinto-oikeuden, lääkintäoikeuden, immunologian sekä kliinisen farmakologian alalta, mm. Lancet-lehdessä
- Muuta: Perheessä vaimo ja kaksi täysi-ikäistä lasta; harrastuksina jalkapallon seuraaminen, golf, strategiapelit, poliittinen historia, rotarytoiminta