Kokkaaminen karkottaa stressin
Luovuudesta, tehokkuudesta ja hyvinvoinnista tietävät tutkijat ja kouluttajat ovat yksimielisiä siitä, että henkisen työn vastapainoksi kaikenlainen puuhastelu vapaa-aikana on ihmiselle hyväksi. Aloitekyky taas pysyy yllä, kun kokeilee uutta, tekee jotain ensimmäistä kertaa elämässään. Tai rikkoo rutiineja ja toimii eri tavalla kuin tavallisesti: käy vaikka eri ruokakaupassa kuin yleensä tai kulkee työmatkan toista reittiä.
Ruoanlaitto, kunnon kokkaaminen, on monin tavoin palkitsevaa puuhastelua. Hyviä keittokirjoja on paljon niin aloittelijoille kuin gourmandeillekin. WSOY:n kultainen keittokirja – Mestarit keittiössä on suunnattu onnistuneesti kaikenlaisille kokkaajille, sillä siinä 18 kansainvälistä keittiömestaria johdattaa havainnollisesti lukijaa keittiössä, haluaapa tämä valmistaa arkiruokia tai ylellisiä herkkuja, eurooppalaista tai etnoa.
Runsaudesta ja yksityiskohtaisuudesta tietysti seuraa, että Mestarit keittiössä on melkoinen järkäle, aika kalliskin, noin sata euroa. Hyvä perusteos on kuitenkin hintansa väärti. Lahjakirjaksi kultakantinen keittokirja sopii mainiosti.
Jill Norman (päätoimittaja), WSOY:n kultainen keittokirja – Mestarit keittiössä, suomentaneet Sirkka Hirvonen, Hilppa Lappalainen ja Marita Suontausta, WSOY
Tieto lisää nautintoa
Totisia viiniharrastajia on massamme paljon, mutta viineistä voi innostua vähän kevyemmälläkin otteella. Näinä päivinä ilmestyy Essi Avellanin viinikirja, jossa hän esittelee sata parasta viiniostosta. Teoksen ideana on helpottaa viinivalintaa, lisätä tietoutta ja antaa vinkkejä ja ruokasuosituksia. Hienoa on, että joukkoon on valittu monenhintaisia viinejä, ei vain kalliita.
Essi Avellanin titteli on Master of Wine (MV), mikä tarkoittaa, että hän on suorittanut viinimaailman arvostetuimman tutkinnon. Ainoana Suomessa. Uudet viinisuositukset hän valitsee lukijoilleen joka toinen vuosi.
Essi Avellan, 100 parasta viiniostosta 2009–2010, Tammi
Kasvun ihme ilahduttaa
Maaliskuussa viherpeukalot alkavat touhuta siemenpusseineen ja kylvöruukkuineen, ja heidän intonsa on vallan tarttuvaa laatua. Puutarhanhoidon trendikkyys ei perustu vain siihen, että vihreä parveke, patio tai piha on kaunis: kasvien parissa myllääminen on hyvin terapeuttista ja virkistävää. Itse asiassa jo pelkkä puutarhakirjojen lukeminen muistuttaa nojatuolimatkailua, sillä kauniit kuvat lennättävät kesään.
Puutarhaboomi tuottaa uusia teoksia tasaiseen tahtiin. Tässä kuussa WSOY:ltä ilmestyy kaksi teosta. Susanna Widlundhin ja Bertil K. Johansonin teos Pihasta puutarhaksi auttaa puutarhan suunnittelussa ja sopii myös aloitteleville puutarhureille. Rea Peltolan ja Vesa Koivun Taitava puutarhuri on tarkoitettu niille, jotka osaavat jo perusasiat.
Rea Peltola ja Vesa Koivu,
Taitava puutarhuri, WSOY
Susanna Widlundh ja Bertil K. Johanson, Pihasta puutarhaksi, suomentaja Aretta Tiilimäki, WSOY
Uutta puhtia perinteistä
Kaikenlainen kiinalainen kiinnostaa länsimaalaisia koko ajan enemmän, ja uusi piristävä harrastus voisikin olla hyvin vanha ja perinteinen. Vastikään ilmestyi Denis Vinokurin tekemä Terveyden kiinalainen käsikirja, jonka avulla voi opiskella maailman vanhimpia itsehoitomuotoja.
Kiinalaisen astrologian saloihin tutustuttavat Anja Banks ja Angela Neumann-Kunz teoksessaan, jonka avulla voi ilahduttaa itseään ja ystäviään erilaisella horoskoopilla. Sen laatiminen vaatii aikamoista paneutumista, mutta lopputuloksena tietää paljon myös kiinalaisista perinteistä, ajanlaskusta ja filosofiasta.
Denis Vinokur, Terveyden kiinalainen käsikirja, Gummerus
Anja Banks ja Angela Neumann-Kunz, Kiinalaisen astrologian salat – Perusteet horoskoopin laatimiseen, Gummerus