Hyvästi Tuomarintupa

Jos taasen kirjoitan liittomme lomamökeistä, Tuomarintuvasta Kuusamossa lähinnä, niin entäs sitten? Kalle Päätalo kirjoitti näistä Koillismaan maisemista Iijoki-sarjaansa 16 994 sivua.

Mutta nyt on jo aika sanoa hyvästit omasta ja vaimoni puolesta tuolle kirjallisen ja taiteellisenkin innoitukseni lähteelle. Parasta tuvassa on ollut tietoisuus jollakin tavoin omasta mökistä. Onhan se oman liiton mökki.

Tuomarintuvan vieraskirja on myös ollut innoitukseni lähde. Käsialoja myöten. Käsialathan alkavat nykyään menettää merkityksensä. Joskus ne hallitsivat oikeuselämää – allekirjoituksia myöten. 

Olen kai ollut lähes sadassa rikosjutussa mukana, kun todisteet ovat rakentuneet osin KRP:n lausuntoihin käsialoista. Nykytilanteen selvittääkseni soitin KRP:hen. Vieläpä vuonna 2013 rikostekninen laboratorio sai 122 käsialavertailupyyntöä. Kaikista mahdollisista oikeudellisesti merkittävistä asiakirjoista. Allekirjoituksista teksteihin. Johtopäätökset perustuvat seitsenportaiseen asteikkoon niin nyt kuin aikoinaan, ja vahvin ja useimmiten raskauttavin lausuma on edelleen “erittäin todennäköisesti sama kirjoittaja”. 

Kun aloitin asianajotoimiston apulaisena, alkuun opettelin todistajien L. Laineen ja T. Sorsan allekirjoitukset. Herrat tai neidit Laine ja Sorsa kelpasivat lähinnä valtakirjoihin. Paremmat todistajat nekin kuin Benito Mussolini ja Charlie Chaplin. Niitäkin kun on käytetty. Onneksi ei tullut eteen tilannetta, että Laineen ja Sorsan olemassaoloa olisi KRP joutunut selvittämään.

Ehkä liian hätäisesti sanoin hyvästit Tuomarintuvalle.Ehkä on palattava vielä noihin Koillismaan maisemiin. Työtoverini totesi jo noin 40 vuotta sitten, että “Jukka se ajelee Datsunilla ympäri maata vaimonsa kanssa”. Tämä ajaminenhan jatkuu. Jospa vaikka osallistuisin Tuomarintuvan arvontaan keväällä 2015.