Hyviä uutisia Juristipäivästä

Blogit ja kolumnit
06.11.2023 • Jore Tilander

Oikeusministeri Leena Merellä oli mukanaan hyviä uutisia Juristipäivän yleisölle lokakuun puolivälissä: Tervehdyssanoissaan ministeri totesi hallituksen olevan sitoutunut turvaamaan oikeudenhoidon toimintaedellytykset. Oikeusministeriön budjettimitoitus on ensi vuonna 96 miljoonaa euroa suurempi kuin tänä vuonna. Viime vaalikaudella toteutetun Oikeudenhoidon selonteon mukaista rahoitusta esitetään ensi vuodelle 30 miljoonaa euroa. Se jakautuu hallinnonalan eri viranomaisille.

Viime vaalikaudella toteutetun Oikeudenhoidon selonteon mukaista rahoitusta esitetään ensi vuodelle 30 miljoonaa euroa.

Lisärahoituksella tähdätään erityisesti ruuhkien purkuun ja käsittelyaikojen lyhentämiseen.

”Esitettävä lisämääräraha mahdollistaa jo ensi vuonna hallinnonalan henkilöstömäärän lisäämisen usealla sadalla henkilötyövuodella”, ministeri totesi. Puhe on luettavissa kokonaisuudessaan verkkosivuillamme.

Usean sadan henkilötyövuoden lisäys ei ole aivan pikku juttu!

Juristiliitossa olemme tehneet määrätietoista työtä oikeudenhoidon rahoitusvajeen paikkaamiseksi. Olemme kiertäneet kymmeniä pöytiä vaatimassa välttämätöntä kriisirahoitusta. Nyt on otettu askeleita oikeaan suuntaan – taloudellisesti erittäin vaikeana aikana.

Juristiliitossa olemme tehneet määrätietoista työtä oikeudenhoidon rahoitusvajeen paikkaamiseksi.

Tietenkin lisärahoitus paikkaa vain suurimmat aukot vuotavasta laivasta. Mutta se auttaa pitämään veneen pinnalla. Vaikuttamistyömme jatkuu edelleen.

Tulokset on saatu aikaan rakentavalla yhteistyöllä, kuten vaatimalla Oikeudenhoidon selonteon laatimista viime vaalikaudella ja tapaamalla suuri joukko yhteiskunnallisia vaikuttajia. Emmekä ole olleet yksin. Erittäin tärkeää työtä ovat tehneet kanssamme niin eri juristijärjestöt kuin oikeudenhoidon viranomaisetkin.

Samaa yhdessä tekemisen tapaa tarvitaan nyt myös suomalaisille työmarkkinoille. Sanelemalla ei rakenneta oikeusvaltiota, eikä vakaata työelämää.

Kirjoittaja on Juristiliiton toiminnanjohtaja, jore.tilander@juristiliitto.fi