Uni on herkkä mittari
Harvoin on pienessä kirjassa niin paljon asiaa kuin Markku Partisen ja Maarit Huovisen Terve Uni -teoksessa, joka kuuluu WSOY:n Miten voit -sarjaan. Neurologi-unitutkijan ja lääketieteen toimittajan asia on lisäksi erittäin tärkeää, sillä unettomien ja liian vähän tai huonosti nukkuvien joukko kasvaa koko ajan.
Jokainen tietää, että huolet, kiire ja stressi karkottavat unen. Jokainen tietää myös, että huonosti nukkuneena on puolitehoinen ja äkäinen, sillä aivot tarvitsevat unta.
Nukkuminen on paras mahdollinen harrastus, mutta minkäs teet, jos aika, työtahti, ihmissuhdeongelmat tai muut pulmat pitävät valveilla?
Vastaus on yksinkertainen, sen oikeastaan tietää Partisen ja Huovisen teosta lukemattakin: ensin on pysähdyttävä ja tunnustettava, ettei kerta kaikkiaan tule toimeen ilman riittävää unta. Vasta sen jälkeen on eväitä ryhtyä parantelemaan unen laatua ja selvittelemään nukkumattomuuden syitä, ja siinä puuhassa opas on oikein hyväksi avuksi.
Tutkimusten mukaan nykyisin nukutaan vähemmän kuin parikymmentä vuotta sitten. Tietoyhteiskunnassa kuitenkin tarvittaisiin entistä enemmän unta, koska vaatimusten lisääntyessä myös aivot vaativat runsaammin unta.
Markku Partinen ja Maarit Huovinen, Terve Uni, WSOY.
Sivilisaatioiden sota
Monet lukevat dekkareita ja trillereitä ennen muuta kesäisin, mutta itse asiassa pätkä vauhdikasta menoa rentouttaa tehokkaasti myös raskaan työpäivän jälkeen.
Tekstin kömpelyydet ja naiiviudetkin jäävät yleensä huomaamatta, kun jännäriä ei lue liian kirkkailla aivoilla. Tosin ainakin Reijo Mäki parantaa myös laatua kirja kirjalta, ja kesällä ilmestynyt Vares-dekkari Uhkapelimerkki soljuu tekstinäkin vallan sujuvasti.
Kirjailija Taavi Soininvaara puolestaan on taas punonut tarinaa mestarillisesti, vastikään ilmestynyt Jumalten sota on hänen kahdeksas trillerinsä. Jo teoksen nimi kertoo, ettei kyse nytkään ole aivan pienistä asioista.
Lähtökohtana on arkeologisissa kaivauksissa löydetty asiakirjakokoelma Periculum Islamicum, Islamin tuho. Sen raivokas islaminvastainen sisältö kuumentaa muslimimaailman tunteita pahemmin kuin tanskalainen pilapiirrosskandaali konsanaan. Lontoossa alkaa tulla ruumiita, mutta sekin on vasta alkua: olemassa on vieläkin vaarallisempi asiakirja, jonka vuotaminen julkisuuteen ajaisi sivilisaatiot sotaan…
Kuutisen vuotta sitten vapaaksi kirjailijaksi siirtynyt Soininvaara on kertonut, ettei kadu hyppäämistään oravanpyörästä: tulot pienenivät olennaisesti, mutta elämänlaatu parani tuntuvasti.
Voi olla, että entiset pääjuristin tulotkin vielä joskus tuntuvat pieniltä, sillä Soininvaaralla alkaa olla eväitä laajempaankin kansainväliseen levitykseen. Saksassa hänen teoksensa on jo otettu hyvin vastaan.
Taavi Soininvaara, Jumalten sota,
Tammi 2007.
Makumatka ajassa
Yhä useampi harrastaa ruoanlaittoa, eikä syynä ole ainoastaan halu syödä hyvin: kun töissä käyttää enimmäkseen päätään, kokatessa saa vastapainoksi puuhata käsillään.
Filosofian tohtori Hannele Klemettilä on erikoistunut myöhäiskeskiajan kulttuurihistoriaan. Hän on myös aina harrastanut ruoanlaittoa, joten näin jälkeenpäin tuntuu itsestään selvältä, että hän innostui kokeilemaan keskiaikaisia reseptejä. Niihin hän taas törmäsi joutuessaan akateemisessa tutkimustyössään perehtymään myös keskiajan ruokakulttuuriin.
Kokeilujen ja perehtymisen tuloksena syntyi upea tieto- ja keittokirja Keskiajan keittiö, jossa on yli 60 reseptiä ja valtavasti tietoa ruokapöydän antimista, tavoista ja uskomuksista yli puolen vuosituhannen takaa.
Maailmalla keskiaikainen keittiö on muodissa, eikä kunnon pitoja ole koskaan liikaa. Teemaillan pääruokana voisi vaikka tarjota orvokeilla koristeltuja porsaspyöryköitä mantelimaitokastikkeen kanssa. Romanttiseksi jälkiruoaksi sopisi hurmaava ruusuvanukas.
Manteleita käytettiin keskiajalla paljon, vaikka ne olivat hintavia. Paastopäiviksi mantelimaidosta tehtiin taitavasti valemaitotuotteita, koska eläinmaitoa ei saanut käyttää. Hannele Klemettilän kirjassa on myös mantelikerman ohje. Sitä kannattaa kokeilla vaikkapa marjojen ja hedelmien kanssa.
Hannele Klemettilä, Keskiajan keittiö, Atena 2007.