Icehearts-toimintamalli Euroopan rikoksentorjunta­kilpailuun

icehearts-toimintamalli on valittu Suomen ehdokkaaksi Euroopan rikoksentorjuntakilpailuun (European Crime Prevention Award, ECPA), jonka voittaja rat­keaa joulukuussa Puolassa järjestettävässä konferenssissa. Kilpailun tämänvuotisena teemana on ”Urheilu, tiede ja taide lasten ja nuorten rikosten ehkäisemisessä”.

Icehearts-toiminta on ennaltaehkäisevää, moniammatillista lastensuojelutyötä. Toiminnan ideana on koota syrjäytymis­uhan alla olevien poikien ryhmä, jonka kasvattajaksi valittava henkilö sitoutuu ryhmäänsä 12 vuoden ajaksi. Perustoimintana on jokin urheilulaji, jossa joukkueen kasvattaja valmentaa poikia. Lisäksi kasvattaja tukee poikia koulussa, kodeissa ja vapaa-ajalla kohdatuissa ongelmatilanteissa.

Euroopan rikoksentorjuntapalkinto ­(European Crime Prevention Award, ­ECPA) on jaettu vuodesta 1998 lähtien. Euroopan rikoksentorjuntakilpailun voittajahankkeen valitsee Euroopan rikoksentorjuntaverkoston (EUCPN) tuomaristo. Kukin EU-maa voi esittää kilpailuun yhtä rikoksentorjuntahanketta. Palkintosumma on 20 000 euroa.