Yritysjuristina kannuksensa ansainnut Marita Willman perusti yrityksensä vuonna 2005. Contractia on ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä erikoistunut sopimustenhallintaprosessin sähköistämiseen ja siihen liittyviin asiantuntijapalveluihin. Konsepti käsittää järjestelmäsuunnittelun ja tietomallinnuksen lisäksi koulutuksen, avustamisen muutosjohtamisessa ja viestinnässä sekä järjestelmien hankintakonsultoinnin. Asiakkaita ovat kansainväliset pörssiyhtiöt, perheyritykset, valtionyhtiöt ja julkishallinto, erityisesti liikelaitokset. Vielä toistaiseksi yritys toimii perustajansa voimin.
– Vertaan usein työtäni rakennusmaailmaan. Asiakkaalla on tarve johonkin uuteen. Minä olen arkkitehti, joka tekee asiakkaan tarpeen pohjalta pohjapiirustuksen. Lisäksi autan vertailemaan ja valitsemaan rakennusmateriaalit. Lopullinen tavoitteeni on, että projektin päätyttyä asiakkaan sopimustenhallinta sujuu tehokkaasti omin voimin.
Samoilla aalloilla
Willman kiinnostui tietohallinnasta jo opiskeluaikana Rovaniemellä.
– Professori Ahti Saarenpää tutustutti meidät internetin esiasteeseen. Siihen aikaan, 1990-luvun puolessavälissä, tietotekniikka oli vielä lapsen kengissä. Me kuitenkin hyödynsimme sen, mitä oli saatavilla. Uskon edelleen, että tällä on ollut välillinen vaikutus aina nykyhetkeen asti.
Valmistumisensa jälkeen nuori juristi palasi etelään. Seuraavat vuodet olivat kokemusten kartuttamisen aikaa, "yleislääkärin" hommaa. Elettiin IT-huuman kuuminta aikaa ja yritysjärjestelyjä tehtiin paljon. Willman muistelee, kuinka hän yritysjuristina joutui jatkuvasti vastaamaan kysymyksiin sopimusten tilasta ja papereiden sijainnista.
– Ihmettelin, eikö asioita voisi tehdä helpommin: sopimuksia skannata järjestelmiin, luoda käyttöoikeusrooleja, seurata sopimuksen elinkaarta ja vastuita, automatisoida sopimuksiin hälytyksiä ja paperien arkistoinnin sijasta tehdä niistä aktiivisesti seurattavia velvoitteita. Esitin asian esimiehelleni ja käynnistin ensimmäisen projektini.
Sen jälkeen Willmanin ei ole enää tarvinnut perustella näkemyksiään. Sana levisi ja kollegoilta sateli viestejä: mekin tarvitsemme sähköisen sopimusjärjestelmän, tule meillekin tekemään tämä!
– Nykyiset asiakkaani ovat entinen minä. Tiedän In-House-juristien haasteet ja mahdollisuudet. Tiedän myös, että yritysjuristin aika menee käytännössä kokonaan liiketoiminnan palvelemiseen.
Sattuma suosii valmistautunutta mieltä
Marita Willman uskoo, että elämä antaa mahdollisuuksia, jos niitä on valmis ottamaan vastaan. Itse hän sai lopullisen sykäyksen yrittämiseen New Yorkin -matkalla.
– Koska olin pyöritellyt mielessäni oman yrityksen perustamista, tajusin tuolloin lopullisesti amerikkalaisen palvelukulttuurin sisällön. Amerikassa kuka tahansa on aina valmis laittamaan oman putiikin pystyyn ja tekemään työtään antaumuksella. Tuntuu siltä, että muualla maailmassa yrittäminen on luonnollista. Se kolahti: näinhän tämän tulee mennä.
Yrittäjyyden kynnyksellä Willman kävi TE-keskuksessa yrittäjäneuvonnassa. Viimeisen päälle hiottu liiketoimintasuunnitelma mukanaan hän oli valmis astumaan tuntemattomaan.
– Yrittäjäneuvoja ei ymmärtänyt minua eikä visioitani yhtään. Kannustuskin vaihtui siihen, että miksi ihmeessä haluaisin hyvästä asemasta siirtyä yrittäjäksi. Tästähän minä vaan innostuin.
Contractian konsepti oli hyvällä pohjalla alusta lähtien. Tarvetta starttirahalle tai muille tuille ei ollut. Willman oli asettanut tavoitteekseen, että "pitäähän yrityksen kannattava olla ja menestyä omalla tulorahoituksella". Valtion roolia yrittäjyyden edistäjänä hän katsookin liberaalisti.
– Mielestäni yritysten avustaminen ei ole yhteiskunnan velvollisuus. Toivoisin sen sijaan, että yrittäjäkeskustelu olisi realistisempaa. Esimerkiksi kaikilla yrittäjillä ei ole kasvuhaluja ja kotimarkkinoillakin voi menestyä. Olisi myös hienoa, jos oikeustieteellinen tiedekunta tai vaikkapa Lakimiesliitto voisivat tarjota nuorille yrittäjille toimitiloja toiminnan alkumetreillä. Sillä olisi konkreettista merkitystä.
Hands on!
Willmanin kalenteri on ensi vuoden osalta myyty. Yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ei jää aikaa, vaikka mielellään hän lähtee puhumaan asiasta, kun pyydetään. Lakimiesliiton myöntämästä kunnianosoituksesta hän on otettu: kollegojen antama huomio lämmittää mieltä.
– Olen kuusi vuotta tehnyt työtä sydämellä. On hienoa, että se näkyy myös ulospäin. Jos voin tämän palkinnon myötä jakaa omia kokemuksiani tai antaa yrittäjyyden kipinän jollekin, olen onnistunut.
Itseään Marita Willman kuvaa konkreettisen tason ihmiseksi. Vapaa-aikaa – mitä hänellä yrittäjänä on enemmän kuin palkollisena – hän viettää miehensä kanssa Punkaharjun mökillä tai matkustellen. Pariskunta on myös parin vuoden ajan toiminut tukiperheenä. Yrittäjyyden hyviä puolia elämän kokonaisuudessa Willmanin ei tarvitse pitkään miettiä.
– Yrittäjänä elämän ja kalenterin hallinta on vapautunut ja se on enemmän omissa käsissäni. Voin keskittyä itse työhön suoraan asiakkaiden kanssa. Elän omaa elämääni.
Marita Willman
• Syntynyt 1971, Helsinki
• Naimisissa vero-oikeuden professori Matti Kukkosen kanssa
• OTK, Lapin Yliopisto, 1999
• Ensimmäinen nainen, jolle Lakimiesliiton yrittäjyyspalkinto on myönnetty.
Paras Oikeustieteen opiskelijatyönantaja:
Castrén & Snellman
Paras oikeustieteen opiskelijatyönantaja -palkinto myönnettiin Lakimiespäivässä asianajotoimisto Castrén & Snellmanille.
Palkinnon kriteereinä olivat muun muassa palkkaus ja työlainsäädännön noudattaminen, mahdollisuus opintojen ja työnteon yhteensovittamiseen, opiskelijoiden tarvitsema perehdytys ja koulutus, mahdollisuus opintojen vaihetta vastaaviin haasteisiin sekä hyvä ja avoin työilmapiiri.
Palkinnon vastaanottivat toimitusjohtaja Pauliina Tenhunen ja henkilöstön kehittäjä Jenni Marko.
Contractia Oy
• Perustettu vuonna 2005
• Erikoistunut sopimustenhallinnan asiantuntijapalveluihin
• Contract Care -tavaramerkki
• Lakimiesliiton yrittäjyyspalkinto 2011. Palkinnon myöntämisperusteena muun muassa yritystoiminnan innovatiivisuus ja tapa, jolla siinä on yhdistetty perinteinen lakimiesosaaminen uudenlaiseen toimintamalliin.