European Company Lawyers Association eli ECLA on kansallisten yhtiölakimiesten yhdistysten kattojärjestö. Suomea yhdistyksessä edustaa Teollisuuslakimiehet ry.
ECLAn yleiskokous kokoontuu kaksi kertaa vuodessa, ja maaliskuussa se järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Ensimmäistä kertaa Suomessa oli myös ECLAn hallituksen uusi puheenjohtaja, italialainen Sergio Marini.
– Minun on pakko myöntää, että olen hieman pettynyt. Odotin, että näin maaliskuussa Suomessa olisi lunta, Marini vitsailee, mutta myöntää kuitenkin ihailleensa näkymiä lentokoneen ikkunasta.
– Luonto merkitsee teille suomalaisille varmasti paljon, niin paljon se teitä ympäröi. Kaiken kaikkiaan tunnelma on hyvin erilainen kuin Roomassa, missä kaupunki ei lepää koskaan.
Muutosten vuosi
Fendin pääjuristina työskentelevä Sergio Marini äänestettiin viime vuoden marraskuussa, edellisessä yleiskokouksessa Pariisissa, ECLAn hallituksen puheenjohtajaksi seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Vain kaksi kuukautta aikaisemmin Marini oli aloittanut lakiasiainjohtajana muotitalo Fendillä.
– Ennen siirtymistäni Fendille olin työskennellyt 25 vuotta juristina energiateollisuudessa, viimeiset 15 niistä Shellillä. Työpaikan muutos on kuitenkin enemmän perhetarina kuin päämäärätietoinen pyrkimys, Marini paljastaa ja viittaa Shellin tarjoamaan työtehtävään Rio de Janeirossa Brasiliassa ja sitä seuranneisiin tapahtumiin.
– Tanssimme kolmen poikani kanssa viikon ajan sambaa, niin innoissamme olimme, kunnes vaimoni ilmoitti, että emme muuta Etelä-Amerikkaan. Italiassa vaimon sana on toinen laki, ja päätös oli lopullinen. Toivuttuani tästä huomasin, että Fendi hakee pääjuristia muotialan ulkopuolelta.
Koska Marinilla oli jo nimeä kansainvälisessä bisneksessä, sopimus Fendin kanssa syntyi helposti.
– Tähän työtarjoukseen myös vaimoni oli valmis suostumaan eikä muutto Milanosta Roomaan ollut hänelle enää kynnyskysymys, Marini naurahtaa.
Asuinpaikkakunnan lisäksi Marinille on ollut suuri muutos siirtyä insinöörejä ympäröivästä työkulttuurista luovien taiteilijoiden maailmaan.
– Mutta tämä on uusien haasteiden lisäksi vain mielenkiintoinen lisä.
Taistelua epäkohtia vastaan
Euroopan taloudellisen ahdingon seurauksena Marini on oppinut huomaamaan, että vain parhaat jäävät.
– Teollisuus muuttuu ja kehittyy; uusia ideoita ja teknologiaa syntyy. Tilanne on pakko hyväksyä ja kääntää mahdollisuudeksi, hän toteaa.
Kilpailu on Marinin mielestä ilmiönä taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti tärkeä elementti. Vastapainona taas epärehellisyys, plagiointi, lapsityövoima ja jopa ihmiskauppa ovat pesiytyneet syvälle.
– Kärjistetysti voisi sanoa, että jokainen joka ostaa väärennetyn kellon tai laukun, osallistuu itse rikolliseen toimintaan vaikkei sitä tiedostaisikaan. Silmien sulkeminen tosiasioilta on vaarallista ja tuhoisaa. Kuriositeettina mainittakoon, että kynä on eniten kopioitu tuote maailmassa.
Juuri oikeudenmukaisuus oli yksi syy, miksi Marini aikoinaan lähti lukemaan lakia.
Kun puhe kääntyy takaisin Fendiin, Marini myöntää, että on suotavaa, että hän pukeutuu oman brändin tuotteisiin.
– Vaimoni ja muiden naisten onneksi, Fendin tuotannosta 95 prosenttia on naisten mallistoa.
Hyvää tekemällä
Marini on ollut ECLAn jäsen seitsemän vuotta. Omaa valintaansa hallituksen puheenjohtajaksi hän analysoi mainitsemalla vahvuuksikseen diplomaattisuuden ja positiivisen asenteen. Puheenjohtajuuskaudellaan yhdeksi keskeiseksi edunvalvontateemaksi Marini nostaa legal privilege -kysymyksen.
– Tilanne on hyvin haastava paitsi kansallisesti myös eri maiden kesken. Kun esimerkiksi Englannissa ja Yhdysvalloissa legal privilege koskee kaikkia juristeja, ei tämä päde enää Euroopan tasolla tai eri maiden kesken, jos mailla on erilainen näkemys.
Suomi on yksi esimerkkimaa, missä asianajajilla ja yrityslakimiehillä on erilainen salassapito-oikeussuhde asiakkaisiinsa: asianajajan ja asiakkaan välistä yhteydenpitoa ei voida käyttää todistusaineistona, kun taas yrityslakimiehen neuvonpitoa voi.
– Tilanne ei kosketa ainoastaan yritysjuristeja itseään vaan myös heidän edustamiaan yrityksiä sekä osakkeenomistajia. Siksi asiaan on saatava muutos, Marini painottaa.
– Meidän tehtävänämme on nostaa yritysjuristien asemaa ja tunnettuutta, mutta myös osoittaa itse positiivisilla esimerkeillä työmme tärkeys.
Toinen Marinille tärkeä teema onkin eettisyys. ECLA allekirjoitti oman Code of Ethics -säännöstönsä viime vuoden toukokuussa.
– Me olemme edustamamme yrityksen takuu. Eettisyys on työmme perusta, joka tulee lunastaa joka päivä, hän toteaa.
Yrityslakimiesten edunvalvontaa
Suuressa kuvassa Marini uskoo, että kattojärjestönä ECLA pystyy vaikuttamaan asioihin, näkymään ja kuulumaan vahvana toimijana.
– Tehtävänämme on jakaa parhaita käytäntöjä ja huomioida erityisesti nuoret yritysjuristit: osoittaa heille tukemme ja omalta osaltamme mahdollistaa heille paremmat lähtökohdat työelämään.
ECLAn hallitus tapaa joka toinen kuukausi, yleensä Brysselissä, missä sijaitsee yhdistyksen pääkonttori. Sen lisäksi hallituksella on vähintään yksi puhelinkokous kuukaudessa ja Marinin sanojen mukaisesti ”satoja sähköposteja siinä välissä”. Miten Marinin aika riittää tähän kaikkeen?
– Meillä vallitsee Fendillä herrasmiessopimus: saan tehdä luottamustoimeeni liittyviä tehtäviäni iltaisin ja viikonloppuisin.
Vapaa-aikanaan Marini toimii bisnesenkelinä nuorille italialaisille yrittäjälupauksille.
– Omat teini-ikäiset poikani ovat herkässä elämänvaiheessa ja haluan osoittaa heille, että hyviä asioita tapahtuu, kun niille annetaan mahdollisuus.
Ilokseni – ja pojille positiivisena esimerkkinä – olen saanut seurata, kuinka omilla teoilla pystyy vaikuttamaan toisen ihmisen elämään. Yksi nuori mies oli juuri muuttamassa Amerikkaan monen epäonnistumisen jälkeen. Minä uskoin häneen ja autoin häntä yrityksen perustamisessa. Hän päätti jäädä ja nyt hänellä on menestyvä yritys.
Marinin sanoma kaikille on, että haasteita ei pidä pelätä ja ongelmankin voi muuttaa positiiviseksi.
– Kriisi on aina myös mahdollisuus. Kaikki riippuu siitä, kuinka itse reagoi tilanteeseen.
Sergio Marini
- 50 vuotta
- Muotitalo Fendin lakiasiainjohtaja
- ECLAn hallituksen puheenjohtaja
- Asuu Roomassa
- Naimisissa, kolme poikaa
Teollisuuslakimiehet ry edustaa ECLAa
Teollisuuslakimiehet ry on ollut ECLAn jäsen vuodesta 2010. Pariisin yleiskokouksessa viime marraskuussa ECLAn hallituksen yhdeksi varapuheenjohtajaksi äänestettiin Amec Foster Wheelerin lakiasiainjohtaja Julia Ormio. Ormion seuraajana Teollisuuslakimiesten edustajana jatkaa Marimekon general counsel Tiina Lencioni.
Kevään kokous pidettiin Helsingissä 20. maaliskuuta. Järjestelyistä vastasi asianajotoimisto Castrén & Snellman. Ormio oli ensimmäiseen Suomessa järjestettyyn vuosikokoukseen erittäin tyytyväinen.
– Sergio Marini otti paikkansa puheenjohtajana heti ensimmäisessä kokouksessa. Olen varma, että tämän kokouksen jälkeen suomalaiset kollegani ymmärtävät paremmin yhdistyksen merkityksen myös oman työn kannalta.
Seuraavan kerran ECLAn yleiskokous kokoontuu syksyllä Tanskassa.
Lisätietoja: www.ecla.org
Lakimiesliitto ja Teollisuuslakimiehet ry yhteistyössä
Lakimiesliitolla on noin 500 teollisuuden eri tehtävissä toimivaa jäsentä. Liitto tekee yhteistyötä Teollisuuslakimiehet -yhdistyksen kanssa muun muassa järjestämällä vuosittain alan lakimiehille suunnattuja seminaareja. Viimeisimmän tilaisuuden teemana oli ”Juristi johtajana ja johdettavana”.
Yhteistilaisuuksien lisäksi Lakimiesliitto tarjoaa johtaja- ja esimiesasemassa työskenteleville jäsenilleen oman tuki- sekä kehittymisverkoston aamukahvi-koulutustapaamisineen. Liiton Urakoulutuksessa voi kehittää itseään eri työelämään liittyvissä kysymyksissä, mentorointiohjelmassa joko mentorina tai aktorina käsitellä uraan ja työhön sisältyviä asioista, Lakimiesrekrytoinnin kautta voi etsiä lakimiestä avoimeen tehtävään – kaikki tämä ja paljon muuta Lakimiesliiton jäsenille maksutta.
Teksti: Hanna Ojanpää
Kuva: Vesa Tyni