Joskus olisi hyvä kuulua vähemmistöön

Otsikossa voisi ehkäpä painottaa sanaa joskus. Yleisesti ottaen kai meistä useimmat haluavat olla enemmistössä, ainakin suurimmassa osassa asioita.

Vaikka meillä Suomessakin pyritään koko ajan rakentamaan entistä tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, edelleen on – ja varmaan tulee aina olemaan – joitakin, ainakin pieniä epätasa-arvoon viittaavia seikkoja. Tämä voi kohdistua myös suurehkoon ryhmään, ei pelkästään pieneen vähemmistöön kuuluviin. Aina ei suinkaan ole kyse syrjäytymis- tai syrjintätilanteesta. En kuitenkaan etene tällä tiellä tämän pidemmälle.

Varsinaisen idean tähän kirjoitukseen sain joitakin viikkoja sitten julkisuudessa olleesta, itseäni hätkähdyttäneestä uutisesta. Sen mukaan noin 70 prosenttia suomalaisista ei ole perillä eräästä hyvin tärkeästä, polkupyöräilyyn liittyvästä säännöstä. Asia on sikälikin merkittävä, että tämä tietämättömyys johtaa helposti vakaviin seuraamuksiin.

Kyse on väistämisvelvollisuudesta tilanteessa, jossa pyörätieltä tuleva pyöräilijä ajaa tien yli pyörätien jatketta pitkin paikassa, jossa ajoradan muulla liikenteellä ei ole liikennemerkillä osoitettua väistämisvelvollisuutta eikä se ole kääntymässä pyörätien jatkeen yli. Pyöräilijä saa kyllä ajaa tien yli, mutta hänen on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevaa liikennettä. Tätä eivät useimmat tiedä. Oikeassa olemisen luulo saa pyöräilijän käyttäytymään joskus vähän ”mauttomasti”. 

Tämä säännös tuli voimaan vuonna 1997. Heti kohta sen jälkeen tehdyssä kyselyssä asian tiesi 70 prosenttia vastaajista. Nyt prosentit ovat kääntyneet päälaelleen. 

Kun säännöksiä ollaan taas uudistamassa, on esitetty toive siitä, että myös pyöräilijää pitäisi väistää puheena olevassa tilanteessa.  Jos otamme huomioon pyöräilijöiden melko kovat nopeu-det, toisi tällainen uudistus varmuudella melkoisesti lisää liikenne-onnettomuuksia. Nykyinen säännös herättää sentään jonkin-moista varovaisuutta myös pyöräilijöissä.

Vastaavassa paikassa autoilijan on väistettävä suojatietä ylittävää tai sille astumassa olevaa jalankulkijaa. Pyörää taluttava henkilö katsotaan jalankulkijaksi.

Toivon, että suurin osa lehden lukijoista kuuluu tämän pyöräilysäännön tietämisessä tuohon tutkimustuloksen vähemmistöön.