Journalistien juristi

Media-ala on kiehtova, koska se elää, muuttuu ja kehittyy jatkuvasti, Yleisradion media­sääntelypäällikkönä työskentelevä Kirsi-Marja Okkonen kertoo. Hän on viihtynyt Ylessä erilaisissa lakimiestehtävissä jo yli 25 vuoden ajan. Koulutukseltaan Okkonen on oikeustieteen kandidaatti ja varatuomari, joka suhtautuu journalismiin intohimoisesti.

– Kiinnostus journalismiin tulee kodinperintönä, Okkonen sanoo. Hän on Sanomien toimittajakoulun legendaarisen johtajan, opetusneuvos Antero Okkosen tytär.

Okkonen tiesi haluavansa juristiksi jo 13-vuotiaana. Oikeustieteellisen ovet avautuivatkin ensi yrittämällä. Valmistuttuaan Okkonen teki sijaisuuksia Helsingin raastuvanoikeudessa ja innostui auskultoinnista, jonka hän suoritti Seinäjoella.

– Se oli mahtava kokemus. Ennätin nähdä tuomioistuinlaitoksen vanhan maailman, jossa muun muassa mäiskittiin valtavat pinot lainhuutoja mekaanisella kirjoituskoneella, Okkonen hymyilee.

Auskultoinnin jälkeen hän työskenteli kolmen vuoden ajan Lakimies­liitossa vastuualueinaan yksityissektori, opiskelijat ja työttömyyskassa.

Keskiössä sananvapaus

Tällä hetkellä Okkosen työtehtävät painottuvat sananvapauteen sekä yksityis­elämän ja kunnian suojaan liittyviin kysymyksiin. Hän työskentelee Ylen toimittajien tukena ja kouluttaa heitä lakiasioissa.

– Pyrimme siihen, että kaikilla toimittajilla on riittävä osaaminen ja tietämys julkaisutoimintaa koskevasta lainsäädännöstä ja journalismin etiikasta. Näin ennaltaehkäisemme mahdollisia ongelmatilanteita.

Vuosien varrella Okkonen on työskennellyt paljon myös tekijänoikeus­kysymysten parissa. Hän on ollut mukana opetus- ja kulttuuriministeriön tekijänoikeusneuvostossa 90-luvun alkupuolelta lähtien ensin varajäsenenä ja 90-luvun puolivälistä alkaen varsinaisena jäsenenä sekä toiminut tekijänoikeuslain uudistus­tarvetta vuosina 2010 ja 2011 arvioineen tekijänoikeustoimikunnan jäsenenä.

Työssään Okkonen osallistuu myös Teoston ja Gramexin kanssa käytäviin kollektiivisopimusneuvotteluihin. Parhaillaan työn alla ovat muun muassa verkko-operaattoreiden tarjoamiin verkkotallentamispalveluihin liittyvät oikeuskysymykset.

Okkonen tunnustaa pohtivansa työasioita vapaa-ajallakin ja kuuluvansa kastiin, joka lukee työsähköpostit myös lomalla.

– Ikäviä yllätyksiä ei tule, kun asioi­hin pystyy reagoimaan tuoreeltaan, hän perustelee.

EIT:n kanta ei toteudu Suomessa

– Pääsääntöisesti toimittajat ovat osaavia ja valveutuneita, Okkonen kuvailee suomalaisen toimittaja­kunnan laintuntemusta Ylen näkökulmasta.

Jotain kertonee sekin, että kuuden valtakunnallisen ja yhteensä yli 20 alueellisen radiokanavan sekä neljän televisiokanavan kautta päivittäin ohjelmaa lähettävää Yleisradiota vastaan on tällä hetkellä Suomessa vireillä vain yksi julkaisutoimintaan liittyvä oikeusjuttu.

Sen sijaan Suomen valtio on saanut viime vuosina Euroopan ihmis­oikeustuomioistuimelta useita huomautuksia toimittajien ja mediayhtiöiden sananvapauden loukkauksista. EIT:n tulkinnan mukaan Suomessa sananvapauteen liittyvissä kiistoissa median edustajia on rangaistu liian tiukasti. Nyt vireillä olevalla rikoslain uudistuksella Suomen lainsäädäntö pyritään saattamaan yhteneväksi EIT:n linjausten kanssa.

– EIT:n kannan mukaan vankeusrangaistuksen uhka ei sovellu kunnian ja yksityiselämän suojaa koskeviin rikoksiin. Meillä mahdollisuus vankeusrangaistukseen kuitenkin säilyy hallituksen esityksen mukaan törkeässä­ yksityiselämää loukkaavassa tiedon levittämisessä ja törkeässä kunnianloukkauksessa. Se tarkoittaa, että mahdollisuus ristiriitaan EIT:n oikeuskäytännön kanssa säilyy edelleen törkeiden tekomuotojen kohdalla, Okkonen huomauttaa.

Työ istuu arvomaailmaan

Uusien teknologioiden nopea kehitystahti on Okkosen mielestä haastavinta hänen työssään.

– Meidän pitäisi saada tekijän­oikeuslakiin joustavia työkaluja, jotta sisältöjen käytöstä pystyttäisiin sopimaan nopeammin ja sisältöjä pystyttäisiin hankkimaan laillisesti heti, kun uusia teknologioita otetaan käyttöön. Jos tekijänoikeuslain säännökset keskittyvät jatkossakin tarkasti tiettyihin käyttötarkoituksiin rajattuihin säännöksiin, lainsäädäntöprosessi on niin hidas, että käsissä voi olla jo joku aivan uusi teknologia, kun edelliseen liittyvä säännös tulee voimaan.

Media-alan kiehtovuuden lisäksi iloa Okkosen työhön tuo työn ja oman arvomaailman yhteneväisyys.

– Julkisen palvelun arvot, kuten luotettavuus, riippumattomuus ja ihmisen arvostus ovat lähellä sydäntäni. Tässä työssä voin omalta osaltani olla edistämässä julkisen palvelun median tavoitteiden toteutumista ja hyödyttää kaikkia ihmisiä – ei vain heitä, joilla on varaa ostaa kalleimpia media­palveluja, Okkonen miettii.

 

 

Viestinnän roolit

Valtakunnallinen 43. Lakimiespäivä järjestetään 4.10.2013 Finlandia-talossa Helsingissä. Tapahtumassa käsitellään muun muassa viestintään liittyviä kysymyksiä, käsitellään sen roolia sekä pohditaan ja sosiaaliseen mediaan liittyviä odotuksia. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa www.lakimiespaiva.fi.