Juha Mikkonen – 40 vuotta Lakimiesliitossa

– Työtehtäväni ovat moninaisia ja vaihtelevia, ja olen saanut kehittää työtäni ja päässyt näyttämään kynteni, sanoo Juha Mikkonen.

Lukion perään suoritetun varusmiespalveluksen ja opintojen jälkeen Juha Mikkosella oli kova hinku töihin. Muun muassa hyvä kielitaito sai hänet hakemaan samaan aikaan ulkoasiainministeriön lähetystötehtäviin ja Lakimiesliittoon. Työt Lakimiesliiton tiedotuspäällikön ja päätoimittajan assistenttina alkoivat vuonna 1982.

Mikä sai sinut kiinnostumaan työstä Lakimiesliitossa?

Uskon, että liitto tarvitsi minua. Työpaikkahakuni sekä ulkoasiainministeriöön että liittoon etenivät, mutta minusta alkoi tuntua, että liitto on turvallisempi valinta kuin lähteä maailmalle. Työ lehden parissa kiinnosti.

Myös se, että päätoimittajana ja tiedotuspäällikkönä eli esihenkilönäni olisi nainen, tuntui jännittävältä, sillä naisia ei ollut tuolloin vastaavassa asemassa kovin paljon. Pääsinkin hyvään kouluun, opin esihenkilöltäni valtavasti.

Vain yksi hallituksen miespuolinen jäsen vastusti valintaani, hänen mukaansa miehet eivät pysy yhdessä paikassa pitkään vaan vaihtavat työpaikkaa herkästi. Minun kohdallani tuo ei ainakaan pidä paikkansa – työvuosia liitossa on kertynyt jo 40! 

Pääsin hyvään kouluun, opin esihenkilöltäni valtavasti.

Mikä on saanut sinut viihtymään Lakimiesliitossa?

Minulla on ollut aina kivat työkaverit. Alussa liitto oli hyvin pieni, työntekijöitä oli noin kymmenen, mutta yhdessä tekemisen henki oli vahva.

Olen ollut tekemässä Lakimiesuutisia, Lakimieskalenteria, tiedotusta ja järjestämässä Lakimiespäivää sekä liiton muita tapahtumia. Työtehtäväni ovat moninaisia ja vaihtelevia, ja olen saanut kehittää työtäni ja päässyt näyttämään kynteni. Pääkallopaikalla olen päässyt tapaamaan paljon upeita ihmisiä jopa presidenttiin saakka.

Pääkallopaikalla olen päässyt tapaamaan paljon upeita ihmisiä jopa presidenttiin saakka.

Omien työvuosieni aikana on tapahtunut huima muutos ja kehitys työn tekemisen tavoissa. On ollut hienoa olla mukana ottamassa vastaan uutta porukkaa liittoon ja seuraamassa myös heidän mukanaan tuomaa muutosta.  

Iso oppi työvuosien varrelta?

Ensimmäisenä työpäivänäni hyppäsin esittäytymiskierroksen jälkeen koneen ääreen, sain tehtäväkseni kirjoittaa kutsun Lakimiespäivään ministeri Christoffer Taxellille. Kutsun kirjoittamisen jälkeen esihenkilöni tuli työhuoneeni ovelle ja sanoi: ”Taxell kirjoitetaan kahdella ällällä”. Siitä lähtien olen muistanut nimen oikean kirjoitusasun mutta myös sen, että tarkista, tarkista ja tarkista. 

Kolme asiaa, joita tarvitset työssäsi päivittäin?

Toimiva tietokone ja siinä tarvittavat ohjelmat, puhelin ja sosiaalinen media. 

Miten pidät huolta jaksamisestasi?

Hyvin tärkeä hyvinvoinnin lähde varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn on oma mökki. Korona-aikana olen alkanut kiinnittää aiempaa enemmän huomiota omaan hyvinvointiini. Kun eläkeikä lähestyy, kevyt, terveellinen ruoka, liikunta ja hyvät yöunet ovat tulleet tärkeiksi. Niihin panostan. 

Mitä odotat eläkevuosilta?

Lakimiesliiton tiloissa alkoi huhtikuussa 2022 remontti, jonka vuoksi muutamme väistötiloihin.  Huolehdin oman osani muutosta, mutta sen jälkeen on aika siirtyä lomien kautta eläkepäivien viettoon.

Minulla on aina ollut vahva tarve toisten auttamiseen ja kuuntelemiseen, joten hyväntekeväisyystyö kiinnostaa.

Minulla on aina ollut vahva tarve toisten auttamiseen ja kuuntelemiseen, joten hyväntekeväisyystyö kiinnostaa. Jos terveyttä riittää, haluaisin jakaa hyvää muille. Yhtenä ajatuksena tällaisesta on tyhy-päivän vetäminen työkavereille mökilläni!