Miksi innostuin ruotsinkielestä? Isäni oli ostanut 1956 Agnar Myklen Röda Rubinen -kirjan, minkä veljeni kanssa löysin hyllystä. Ilahduimme suuresti. Veljeni, joka oli koulussa edistynyt jo pidemmälle kieliopinnoissa, käänsi minulle Myklen tekstiä sanakirjan avulla ja sanat, joita sanakirjassa ei ollut, arvasimme. Sittemmin ilmestyi suomalainenkin painos, mutta se poltettiin poliisivalvonnassa epäsiveellisenä. Ehkä isämme oli tarkoituksella jättänyt kirjan luettavaksemme edistääkseen kieliopintojamme, ja olihan Mykle toista kuin koulun ruotsinkielen oppikirjat – förvaltarens röda oxe, när det är menföre på havet sitter ålänningen fången, hä, hä, hää!
Junamatka. Tämä alkanut kesä 2014 tulee olemaan tulvillaan muistoja kesästä 1944, kuten talvella oli tuutit täydellään Helsingin suurpommituksista 1944. Lienen nuorin (vajaat 5 kuukautta silloin) muistelija alkukesästä 1944, joten turvaudun siihen, mitä äitini on kirjoittanut lapsuudenkirjaani: “Alkoi Kannaksen hyökkäys päivänä muutamana kesäkuussa. Äidin juostessa silloin tällöin “tilannetiedotuksissa” majuri Simojoen luona, jouduimme lähtemään yht´äkkiä 17.6. aamujunassa kohti Suomea. Tavarat sullottiin tuohon vanhaan arkkuun, heiteltiin Raisalle hyvästit, jätettiin hänelle kuvasikin, keitettiin 3:een termospulloon ruokaa ja rakkaan pikku mökkimme juurikasmaineen jättäen alkoi vaelluksemme. Tulimme Matkaselkään asti aivan loistavasti, seuranamme vain eräs vänrikki. Matkaselässä oli ilmahälytys. Jukka kainalossa juoksin metsään muiden mukana. Ei ollut hauskinta metsässä, oli vettä nilkkoja myöten ja itikat söivät naamaasi puhumattakaan äidin paljaista käsivarsista. Loppumatka oli ahdasta varsinkin Pieksämäestä, jossa liityimme täpötäyteen siirtolaisvaunuun.”
Jos jokin asia jää tässä lukijan mieltä askarruttamaan, niin kehoitan lukemaan alkajaisiksi Vaasan Hovioikeuden presidentin Erkki Rintalan toimittamat hovioikeuden presidentti Paavo Alkion Sotatuomarin päiväkirjat noilta kesäkuun päiviltä, samoin kuin Olavi Paavolaisen Synkän yksinpuhelun samalta ajalta. Ja nimenomaan päivältä 17.6.1944.
Jukka Varviala
jukka.varviala@pp.inet.fi