Juristi ei saa olla hiljaa
Minulla oli jo kolumni kirjoitettuna. Se käsitteli lakialan innovaatioita. Nyt tuo kolumni ei tunnu enää kovin relevantilta. Maailma muuttui helmikuun lopussa radikaalisti.
Eräs suosikkikirjoistani on Timothy Snyderin ”Tyranniasta”. Yalen yliopiston historian professorina toimivan Snyderin teos on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Kirjassa annetaan konkreettisia neuvoja, miten estää autoritarismin nousua.
Snyderin kirjoitusta lainaten: ”Kun poliittiset johtajat näyttävät kielteistä esimerkkiä, asiantuntijoiden sitoutuminen laillisiin menetelmiin tulee entistä tärkeämmäksi. On vaikea horjuttaa oikeusvaltiota ilman juristeja tai pitää näytösoikeudenkäyntejä ilman tuomareita. Autoritaariset vallanpitäjät tarvitsevat kuuliaisia virkamiehiä.”
Historiallisesti juristit ovat poliittisten kriisien hetkellä olleet usein valmiita luopumaan omista eettisistä periaatteistaan.
Kirjassa käsitellään myös juristien roolia ja ammattietiikkaa. Pysäyttävintä teoksessa on, että historiallisesti juristit ovat poliittisten kriisien hetkellä olleet usein valmiita luopumaan omista eettisistä periaatteistaan. Olemme hiljaisesti hyväksyneet haitalliset muutokset.
Olen seurannut ylpeänä, kun lakialan liitot, toimistot ja yksittäiset henkilöt ovat ottaneet voimakkaasti kantaa Ukrainan puolesta. Juristit ovat laajasti tuominneet Venäjän toiminnan. Mutta me voimme pitää vielä enemmän ääntä. Juristeilla on erityinen vastuu olla olematta hiljaa.
Me voimme pitää vielä enemmän ääntä. Juristeilla on erityinen vastuu olla olematta hiljaa.
Samalla meidän tulee puolustaa oikeudellisia instituutioita ja omaa ammattietiikkaamme. Meidän on toimittava oikeudenmukaisesti ja tavoiteltava oikeudenmukaista lopputulosta, kuten eettisissä ohjeissamme sanotaan. Oikeudelliset instituutiot eivät ole itsestäänselvyyksiä. Niitä pitää puolustaa. Nyt on aika ottaa joskus sanahelinältä kuulostava ammattietiikka ja eettiset ohjeet tosissaan.
Juristit ovat myös sanojen vartijoita. Me olemme erikoistuneet sanoihin: niiden merkitykseen ja tulkitsemiseen. Ei ole yhdentekevää, kutsutaanko asiaa sodaksi vai erikoistehtäväksi. Ei ole yhdentekevää, onko kyseessä hyökkäyssota vai pelastusoperaatio.
Me voimme vaikuttaa siihen, minkälaisia sanoja yhteiskunnassa käytetään ja minkälaisia tarinoita kerrotaan.
Me voimme vaikuttaa siihen, minkälaisia sanoja yhteiskunnassa käytetään ja minkälaisia tarinoita kerrotaan. Meidän tulee myös tuomita kaikenlainen rasismi. Sen aiheuttamat traumat toimivat ainoastaan tulevaisuuden konfliktien sytyttäjinä.
Juridiikkaa voidaan käyttää sekä hyvään että pahaan. Filosofi Hannah Arendtin sanoin: ”Surullinen totuus on, että suurinta pahaa tekevät ne ihmiset, jotka eivät milloinkaan päätä olla hyviä tai pahoja.” Meidän tulee näyttää, kummalla puolella olemme ja tämän jälkeen puolustaa oikeudenmukaisuutta tiukasti ja äänekkäästi.
Meidän tulee muistaa, että sekä Vladimir Putin että Volodymyr Zelensky ovat juristeja koulutukseltaan.
Kirjoittaja on CEO, Dot., antti@dot.legal