Juristiksi pienen ihmisen puolelle

Nina Jokela, 25, on uutteruuden perikuva. Hän kasvattaa itseään kahdessa yliopistossa ja tekee samaan aikaan töitä tamperelaisessa asianajotoimistossa.

Lukion jälkeen, vuonna 2006, Jokela aloitti saksan kielen opinnot Vaasan yliopistossa. Logististen syiden takia hän siirsi kirjansa seuraavana vuonna Tampereen yliopistoon.
Muutaman vuoden jälkeen hän tajusi, että saksan kielen opettajaksi hänestä ei ole. Oli mietittävä uutta ammattia. Niinpä hän meni Turun yliopiston oikeus­tieteelliseen tiedekuntaan syksyllä 2011 niin että heilahti.

Pykälöikäämme.

1 luku. Urapolun alusta

1 §. Lapsuuden unelma. Alle kouluikäisenä pidin selvänä, että minusta tulee ­delfiininkouluttaja. Ensimmäisinä kouluvuosina ihanneammatikseni pamahti toimittaja. Lukion lopulla taas halusin vain päästä kivuttomasti edes johonkin yliopistoon sisään.

Menin ensin Vaasaan ja sitten Tampereelle lukemaan saksaa. Tarkoituksenani oli päästä opiskelemaan edes sivuaineena tiedotusoppia ja kansainvälistä politiikkaa.

2 §. Valaistuminen. Minussa asuu paatunut humanisti. Se on äidin aateperintöä. Oivalsin, että juristina voisin osaltani ehkä edes hitusen muuttaa maailmaa paremmaksi. Halusin juristiksi pienen ihmisen puolelle.

Tosin hieman naiivi ajatukseni siitä, että oikeus olisi yhtä kuin oikeuden­mukaisuus on jossain määrin jo karissut. Rakastan Olaus Petrin tuomarinohjeita.

2 luku. Oikeustieteen opiskelusta – ja opetuksesta

1 §. Riemastuttavinta. Juristi on työssään yhteiskunnan näköalapaikalla. ­Yhteiskunnan perusjärjestelmien ja ­-toimintojen dynamiikan opiskelu on kiehtovaa.

2 §. Rasittavinta. Kriittisyyden puute. Opetus on valtaosaltaan perinteistä lain­oppia. Siinä tarvitaan kyllä takapuolen kestävyyttä, mutta ei niin kamalasti omia aivoja. Liikaa annettuja totuuksia.

3 luku. Suomen lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Kaikki selkeät ja relevantit lait ovat kivoja. Pidän esimerkiksi kuluttajan­suojalaista.

2 §. Kamala laki. Rahoitusmaailmaan liittyvän lainsäädännön kanssa minulla on ollut vääntämistä. Se kaikki ei oikein tartu kerralla päähän. Arvonlisäverolaki on minulle toistaiseksi muinaishepreaa.

4 luku. Eurooppalainsäädännöstä

1 §. Hauska säädös. Euroopan unionin perusoikeuskirja. Laaja-alainen ja mukavasti suomennettu.

2 §. Höpsö säädös. Onhan noita. Tuntuu, että maalaisjärjen käyttö ei enää monin paikoin ole lainkaan sallittua. Miksi esimerkiksi sioille tai muille tuotantoeläimille ei saisi syöttää ihmisten pois heittämää ruokaa, kun siat kerran luonnostaan ovat kaikkiruokaisia ja hyvälaatuista ruokaa heitetään pois joka tapauksessa?

Niin sanottu hehkulamppu-direktiivi taas harmittaa ihan siitä syvällisestä syystä, että esteetikkona haluaisin jatkossakin nauttia iltateeni mieluiten hehkulampun lämpimässä valossa. Tällaiset säännökset tuntuvat lähinnä EU:n imagon kiillotukselta.

5 luku. Juristeista

1 §. Taitava juristi. Lakimies, joka näkee edessään lainopillisen ongelman rinnalla myös ihmisen. Viisas juristi osaa kuitenkin pitää työasiat työasioina. Hänellä on työhönsä kliinis-ammatillinen suhde.

2 §. Tomppeli juristi. Lakimies, joka pitää liikaa itsestään ja unohtaa varsinaisen työroolinsa. Ylimielinen öykkäri, snobbailija.

6 luku. Juristin yhteiskunnallisesta vastuusta

1 §. Ryhdikäs juristi. Itselläni on humanistin arvot. Jokaisen juristin tulisi nähdä edessään olevan ihmisyksilön arvokkuus, oli hän sitten rikas tai köyhä.

Tahdikas juristi osaa kuunnella muita; hän ei jyrää ketään mielivaltaisesti. Rehtiys­ maan perii.

2 §. Ryhditön juristi. Oman edun tavoittelija. Hännystelijä.

7 luku. Työharjoittelusta asianajotoimistossa

1 §. Sisällöistä. Olen harjoittelijana tamperelaisessa asianajotoimistossa, Prunus Attorneys Ltd:ssä (Prunus Asianajotoimisto Oy). Toimisto on erikoistunut yhtiö­oikeudellisiin, työoikeudellisiin sekä perintö- ja perheoikeudellisiin kysymyksiin.

Valtavasti on maailmassa opittavaa… Pienessä toimistossa tehtävät ovat monipuolisia.

2 §. Rutiineista. Pääasiassa hoidan avustavia juridisia tehtäviä sekä tiedonhakuun ja toimiston arkeen liittyviä hommia.

8 Lakimiesammatin tulevaisuudesta

1 §. Impivaarajuristeista. Luulen, että yhä harvempi juristi selviää tulevaisuudessa pelkillä vanhoilla lakikirjoilla. Omat, kotoperäiset säädökset vähenevät kaiken aikaa. Lakien sisällöt tulevat Euroopan unionista ja Euroopan neuvostosta; lakien tulkintakäytännöt taas tulevat euro­tuomioistuimista.

2 §. Eurojuristeista. Eurooppaoikeuden merkitys on jo nyt hyvin suuri. Ei sitä voi paeta. Kansainväliseen kommunikointiin kykenevien juristien tarve kasvaa koko ajan.

9 luku. Unelmista

1 §. Minä kymmenen vuoden kuluttua. Pelkkää rahaa en ole keräämässä. Työssä pitää olla jokin mielekäs sisältö. Lapsia minulla luultavasti tuolloin on jo liuta.

Työpaikkani saattaisi olla vaikkapa Saksassa. Ihmisoikeusjärjestöt kiinnostavat minua. Amnesty olisi kiintoisa työpaikka. Esimerkiksi EU tuntuu ainakin juuri nyt hieman vieraalta työpaikalta minulle.

2 §. Minä 30 vuoden kuluttua. Ehkä olen siihen mennessä jo hieman rauhoittunut – ja aavistuksen verran pikku­porvarillistunut. Tuskin aatemaailmani tyystin muuksi muuttuu.

Toivon olevani tuolloin ammatillisesti itsevarma, määrätietoinen ja elämääkin jo ymmärtävä raskaan sarjan juristi.

10 luku. Onnellisuudesta

1 §. Onnellinen minä. Usein tulen onnelliseksi pienistä yhteistä tapaamisista ystävien kanssa. Viimeksi kävimme porukalla Rajaportin saunassa. Siellä olivat mammat ja mummot lauteilla iloisessa sekakuorossa. Ihania ihmisiä.

2 §. Alakuloinen minä. Sopimatta ja auki jääneet riidat ystävien kanssa piinaavat aina mieltäni. Se vie mielen matalaksi.

11 luku. Pienet suuret asiat

1 §. Herkkuruoka. Poikaystävän valmistama poropaisti.

2 §. Mielimauste. Tuore basilika.

3 §. Paras juoma. Punaviini.

4 §. Kaunein kukka. Pioni.

5 §. Väri ylitse muiden. Vihreä.

6 §. Elämän tarkoitus. Rakkaus. Kaiken elollisen kunnioittaminen.

7 §. Vakiotokaisu. ”Öö. Jaa mää vai?”
 

 

Nina Jokela

  • s. 1987, Tampere
  • ylioppilas 2006, Messukylän lukio
  • fil. yo., Vaasan ja sittemmin Tampereen yliopisto, 2006–
  • välivuosi Wienissä, Itävallassa 2007–2008 ("Pelasin jääkiekkoa ja työskentelin baarissa.")
  • oik. yo., Turun yliopisto, 2011–
  • Erilaisia ravintola- ja kaupan alan töitä 2004–2011
  • työharjoittelijana Prunus Attorneys Ltd:ssä Tampereella, 2012–
  • Perhe: avoliitossa
  • Harrastukset: jääkiekko, tukihenkilötoiminta, tanssiminen, matkailu, näpertely, kirpputorit