Juristin vakauttava voima

Blogit ja kolumnit
11.12.2023 • Janne Laukkanen

”Appeni on arkeologi, ja hän onneksi osaa tarkastella näitä historian tapahtumia riittävän pitkällä aikajanalla”, totesi keskustelukumppanini erään tilaisuuden kahvitauolla pari viikkoa sitten.

Olimme pienessä seurueessa puhuneet juuri itärajan tilanteesta, Ukrainasta, kansantalouden ongelmista ja tekoälyn haasteista.

Viittaus arkeologiin silitti seurueen otsaryppyjä. Joku uskalsi pian vaihtaa puheenaiheen lähestyvään jouluun. Se sentään tulee jokavuotiseen tapaan.

Tarvitsemme murroskohtien tulkintaan juristeja.

Tarvitsemme yhteiskunnallisten tapahtumaketjujen ymmärtämiseen arkeologeja ja muita historiantutkimuksen ammattilaisia. Mutta tarvitsemme murroskohtien tulkintaan myös juristeja.

Suuret kriisit ja nopeat yhteiskunnalliset muutokset kannustavat nopeisiin poliittisiin linjauksiin. Kansalaisina me odotamme ripeitä ratkaisuja ja määrätietoisia toimia. Juristien tehtäväksi jää usein vakauttaa keskustelua.

Juristit hallitsevat voimassa olevat normit, sitoumukset ja oikeusvaltion yleiset periaatteet sekä prosessit, joilla voimassa olevaa oikeudellista tilaa voidaan haluttaessa lähteä muuttamaan. Tämä rooli voi olla hyvinkin epäkiitollinen, kun nopeat muutospaineet lyövät yli yhteiskunnan.

Juristien tulkittavana on yhteiskunnassamme yhdessä rakennettu sääntöjen järjestelmä. Ammattikunnan roolina on rakentaa oikeusvaltiota silloinkin, kun ympärillä kuohuu.

Ammattikunnan roolina on rakentaa oikeusvaltiota silloinkin, kun ympärillä kuohuu.

Juristiuutisissa olemme saaneet taas kuluneen vuoden aikana julkaista lukuisia henkilöhaastatteluja oikeusvaltiomme rakentajista. Niin tässäkin numerossa. Työtä oikeusvaltion, normien ja prosessien ymmärtämiseksi tehdään kaikissa juristiammateissa ja kaikilla yhteiskunnan sektoreilla.

Viittasin alussa arkeologeihin. He osaavat kertoa mielenkiintoisista löydöksistä varhaisimpiin oikeudellisiin järjestelmiin liittyen. Mutta osaisivat he kertoa myös siitä, miten ikiaikainen on ihmisen pyrkimys etsiä valoa vuoden pimeimmän ajan keskelle. Rauhallista ja valoisaa joulunaikaa!

Kirjoittaja on Juristiuutisten päätoimittaja, janne.laukkanen@juristiliitto.fi, @LaukkanenJanne