Pirjo Puhakka ottaa vieraan sydämellisesti vastaan kotitoimistossaan yhdessä nelijalkaisen assistenttinsa kanssa. Lagotto Alban tarkistettua tulijan voidaan aloittaa.
– Juureni ovat Joensuussa, missä kasvoin ja kävin koulut. Olimme viisilapsinen kauppiasperhe. Suvussa ei ollut juristeja, Puhakka taustoittaa.
Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta tuli ensin tutuksi Puhakan kahdelle vanhemmalle siskolle. Hetken aikaa kaikki kolme mittailivat samoja käytäviä. Puhakka valmistui vuonna 1984. Päätös juristin uralle suuntautumisesta johti auskultointiin Ilomantsin tuomiokunnassa. Paikallisella kunnantalolla nuori nainen toimi käräjäoikeuden puheenjohtajana. Vastuullisen tehtävän vastapainoksi mukaan tarttui myös hauskoja muistoja.
– Säädettävä tuolini piti nostaa mahdollisimman ylös, että kaikki näkivät minut kunnolla pöydän takaa. Auskultanttikaverini toi salkkunsa jalkojeni alle, ettei minun tarvinnut heilutella jalkojani ilmassa, Puhakka naureskelee.
Yritysjuridiikka vaihtui henkilöstöhallintoon
Juristin ura käynnistyi auskultoinnin jälkeen asianajotoimistossa Helsingissä, missä töitä riitti konkurssi- ja perheoikeuden parissa.
– Olin asianajotoimiston ensimmäinen naisjuristi, joten ehkä siksi perheoikeusasiat lankesivat minulle. En kuitenkaan pitänyt niistä, Puhakka paljastaa.
Seuraava työpaikka löytyi teollisuus- ja lääkinnällisiä kaasuja valmistavan teollisuusyritys AGAn riveistä. Talon sisäisen juristin toimintakenttä koostui yritysjuridiikasta, mikä tuntui isolta loikalta aikaisempiin töihin verrattuna. Tehtäviin kuului myös esimiesten kouluttaminen muun muassa sopimusasioissa.
– Huomasin, että tykkään kouluttamisesta. Ja kun kouluttaa muita, oppii itsekin koko ajan, toteaa Puhakka.
Uran käännekohtana oli astua AGAn henkilöstöpäällikön saappaisiin. Määräaikainen tehtävä kasvoi lopulta kymmenen vuoden oppimiskokemukseksi, jonka aikana Puhakka toimi AGAn johtoryhmän jäsenenä sekä myöhemmin Postin ja Tiedon yhteisyrityksen henkilöstöjohtajana. Työn imu syntyi ihmisistä ja asioiden kehittämisestä.
Takaisin koulunpenkille
Uusien haasteiden toivossa Puhakka siirtyi 2000-luvun alussa johtamisen kehittämiskonsultiksi Talent Partnersiin, missä vierähti yli kolme vuotta.
– Aika Talent Partnersilla oli minulle konsultoinnin ja valmennuksen bisneksen korkeakoulu. Opin silloin todella paljon alasta, Puhakka toteaa.
Kaksilapsisen perheen arjen pyörittämisen helpottaminen oli osaltaan vaikuttamassa siihen, että Puhakka päätti vuonna 2004 ryhtyä itsenäiseksi konsultiksi ja tehdä töitä kotoa käsin. Siivet kantoivat, sillä hän sai nopeasti rakennettua hyvän asiakas- ja kumppaniverkoston. Vuonna 2007 Puhakka palasi koulunpenkille. Hän aloitti MBA-opinnot kansainvälisesti arvostetussa Henley Business Schoolissa.
– Minua on aina ajanut voimakas kehittymisen tarve, ja halusin työhöni uusia ajatuksia ja työkaluja. MBA-opintojeni myötä sain myös uuden suunnan työlleni, Puhakka iloitsee.
Ammatticoach avaa uusia näköaloja
Työn painopiste siirtyi entistä enemmän johdon valmentamiseen, business coachingiin. Kotimaisten ja kansainvälisten coaching-toimeksiantojen lisäksi Puhakka toimii tänä päivänä tutorina Henley Business Schoolin nykyisille opiskelijoille.
– Coachina autan asiakkaita tekemään oivalluksia omasta itsestään ja työstään sekä löytämään uusia toimintatapoja. Kokemukseni juristina auttaa ymmärtämään kontekstia, jossa asiakkaat ja heidän edustamansa yritykset toimivat, sanoo Puhakka.
Ammattimaisen coachingin kehittäminen ja tunnetuksi tekeminen on Puhakalle tärkeää. Hän toimii maailmanlaajuisesti suurimman ammatticoachien yhteenliittymän, International Coach Federationin Suomen osaston hallituksessa.
– Asiakkaan kannattaa varmistaa, että coachilla on ICF:n sertifiointi. Tämä takaa sen, että coachilla on asianmukainen koulutus ja kokemus, Puhakka huomauttaa.
Vapaa-aikanaan Puhakka nauttii joogasta, puutarhanhoidosta, matkustamisesta ja kirjallisuudesta, jota hän lukee laidasta laitaan. Hän myös tunnustautuu ulkoilmaihmiseksi.
– Nautin vuodenajoista ja niiden tuomasta vaihtelusta. Aamulenkki koiran kanssa käynnistää päivän loistavasti, Puhakka hymyilee.
**
Pirjo Puhakka
- Koulutus: OTK, MBA
- Urapolku: esittelijä, notaari, asianajaja, lakimies, henkilöstöjohtaja
- Nykyinen työ: valmentaja
- Perhe: Naimisissa, kaksi täysi-ikäistä lasta
**
Teksti: Ari Rytsy
Kuva: Anne Dammert