Kansain­välistymistä koronasta huolimatta

Opiskelijavaihto on edelleen oikkarin suosituin reitti ulkomaille. Koronapandemia on kuitenkin viivästyttänyt laukkujen pakkaamista. Esimerkiksi syksyn 2021 vaihto-opiskelijoiden tilanne on ollut epävarma lukuvuoden alkuun asti rokotustilanteen ja päivittyvien pandemiarajoitusten vuoksi.

– Maahantuloviranomaiset ja yhteistyöyliopistot ovat peruneet vaihtoja vielä kesälläkin, selventää asiantuntija Niina Haapasilta Helsingin yliopiston kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluista.

Opiskelijavaihdot painottuvat nyt maantieteellisesti Eurooppaan. Toiveena on, että keväällä yhteistyö muillakin mantereilla elpyisi.

Vaihto-opintojen lisäksi toinen vaihtoehto kerryttää kansainvälistä kokemusta on harjoittelu ulkomailla.

Vaihto-opintojen lisäksi toinen vaihtoehto kerryttää kansainvälistä kokemusta on harjoittelu ulkomailla. Yleensä harjoitteluun suositellaan lähtemään opintojen loppuvaiheessa.

– Harjoitteluun ulkomaille kannustetaan lähtemään kaikkia, joita se kiinnostaa, mutta erityisesti heitä, jotka haluavat toimia kansainvälisissä tehtävissä, kertoo kansainvälisten asioiden koordinaattori Mia Kilpeläinen Itä-Suomen yliopistosta.

Matka oman mukavuusalueen ulkopuolelle

Turun yliopistossa opiskeleva Sakari Jarva on yksi oikkareista, joka päättää maisteriopintonsa harjoitteluun ulkomailla. Hän suorittaa harjoitteluaan tällä hetkellä Suomen suurlähetystössä Tel Avivissa.

Aivan mutkitta harjoittelu ei alkanut, sillä harjoittelua siirrettiin kaksi kertaa. Syksyllä 2020 harjoittelua lykkäsi koronapandemia ja keväällä 2021 Israelin levottomuudet.

– Etenkin koronatilanne toi monia epävarmuustekijöitä lähtöön, kun maahantulosäännöt muuttuivat ja käytännön asiat vaihtelivat. Onneksi viimein heinäkuussa pääsin aloittamaan harjoittelun, Jarva kertoo.

Ennen harjoitteluun hakemista Jarva asetti kohdemaalle kriteerin: jotain aivan muuta kuin kotimaassa.

– Yksi tärkeä kriteeri harjoittelulleni oli se, että teen harjoitteluni maassa, jonka kulttuuri ja yhteiskunta ovat erilaisia kuin Suomessa. Halusin päästä mukavuusalueeni ulkopuolelle, Jarva kertoo.

Siinä missä vaihto-opiskelu tarjoaa vapautta, mennään harjoitteluun ensisijaisesti tekemään töitä.

Oman mukavuusalueen ulkopuolelle poikkeaminen on Jarvalle tuttua jo vaihto-opintojaksolta, jonka hän vietti Etelä-Korean Soulissa.

Vaihto-opintojen ja harjoittelun eroavat Jarvan mielestä selkeästi toisistaan: siinä missä vaihto-opiskelu tarjoaa vapautta, mennään harjoitteluun ensisijaisesti tekemään töitä.

– Asennoituminen harjoitteluun ulkomailla on selkeästi erilainen kuin vaihdossa. Täällä arkea rytmittää työ, Jarva kuvailee.

Näkemyksiä kansainväliselle urapolulle

Valtio-oppia sivuaineena lukeneelle ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneelle Jarvalle harjoittelukokemus on ollut antoisa.

Työtehtävissä korostuvat erilaisten raporttien ja selvitysten tekeminen sekä uutisten ja poliittisten asioiden seuraaminen. Harjoittelu ulkomailla on laajentanut ymmärrystä myös mahdollisesta urapolusta.

– Olen nähnyt harjoitteluni aikana, millaisia työmahdollisuuksia oikeustieteilijällä voi olla Suomen ulkopuolella. Se on ollut yksi harjoittelun parhaimpia puolia, Jarva kiittelee.

Jos harjoittelu ulkomailla vähäänkään kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti hakea.

Viesti harjoittelua ulkomailla harkitsevalle on selvä. Jos harjoittelu ulkomailla vähäänkään kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti hakea.

– Etenkin suurlähetystö tarjoaa turvallisen ja tuetun ympäristön lähteä harjoitteluun vähän vieraampaankin maahan. Vaikka kyse ei ole suoraan juridisesta harjoittelusta, antaa harjoittelu näkemyksiä siihenkin, mihin juristina voi työllistyä.