Vaatii vähän aikaa opiskelua, jotta pääsee sisälle. Näin toteaa Pihla Keto-Huovinen reilun viikon eduskuntatalon uumenissa olon jälkeen. Liikuntatilat, oma työhuone, täysistuntosali ja monta muuta kolkkaa on tullut jo kerroksissa vastaan, mutta tutuiksi niitä ei voi vielä sanoa. Ulos ja kotiin hän on silti jokaisen työpäivän jälkeen löytänyt.
Oikeustieteen kandidaatti, varatuomari Keto-Huovinen elää nyt todeksi yhtä unelmaansa. Hän oli näet jo opiskeluaikanaan kertonut kavereilleen, että haluaa jonakin päivänä politiikkaan. Huhtikuussa hän tuli 44-vuotiaana valituksi kokoomuksen kansanedustajaksi Uudenmaan vaalipiiristä.
Ei pidä valittaa, ellei yritä vaikuttaa.
– Mummoni sanoi minulle aikanaan, että ei pidä valittaa, ellei yritä vaikuttaa. Nyt olen toteuttamassa hänen oppiaan aitiopaikalla.
Syyttäjästä kuoriutui poliitikko
Keto-Huovisesta aistii innostuneen fiiliksen ja miksipäs ei, kun yksi iso tavoite on saavutettu. Hän kuvailee vaalikampanjaa ja läpipääsyä kovan työn voitoksi. Eräänlaisia voittoja hän on saavuttanut myös aiemmalla urallaan kihlakunnansyyttäjänä Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastossa.
Politiikkaa on kuvattu kompromissien teoksi, joka ei ole tyypillistä syyttäjän työlle. Syyteharkinnan tehtyään syyttäjä ajaa syytettä oikeudessa. Näyttö voi kuitenkin myös siellä muuttua ja syytteestä voidaan luopua, eikä juttuja ajeta vain härkäpäisesti maaliin. Miten hän uskoo sopeutuvansa poliittiseen työmentaliteettiin?
– Samoille ominaisuuksille, kuten nopealle reagoinnille ja esiintymisvalmiuksille, on molemmissa ammateissa käyttöä. Omaan poliittista silmää, näen asioita pinnan alla ja tunnen päätösmekanismit – sen, milloin on aika vaikuttaa.
Politiikkaa Keto-Huovinen on tehnyt jo vuosina 2001–04 Helsingin kaupunginvaltuustossa, ja nykyään hän vaikuttaa toista kauttaan Mäntsälän kunnanvaltuustossa. Näissä luottamustehtävissä sekä aiemmissa työtehtävissä on syntynyt laajat sidosryhmäverkostot.
Eduskunnassa yhteistyövalmiuksille on käyttöä yli puoluerajojen.
– Olen tottunut tekemään yhteistyötä poliisin, tullin, rajavartioston ja tuomioistuinten kanssa. Eduskunnassa yhteistyövalmiuksille on käyttöä yli puoluerajojen.
Vaikuttamista monella foorumilla
Eduskunnan 17 valiokuntaa ovat paikkoja, joihin lakien valmistelu pitkälti keskittyy. Keto-Huovisen tähtäimessä ovat niiden valiokuntien jäsenyydet, joissa hänen osaamisensa tulee parhaiten hyödyksi.
– Laki- ja perustuslakivaliokunnat ovat ykkösvaihtoehtoni, niiden lisäksi kiinnostaa hallintovaliokunta. Tässä työssä on mentävä asiantuntijuus edellä ja priorisointi on tärkeää.
Valiokunnat ovat vaikuttamisen ykköspaikkoja ja vievät päivittäisestä työstä ison ajan. Täysistunnot ovat toinen tärkeä, ja erityisesti näkyvä, osa työtä.
Oman puolueen eduskuntaryhmän säännölliset kokoukset sekä muut yhteistyöryhmien tapaamiset täyttävät omalta osaltaan kalenteria. Sen lisäksi työpäiviin sisältyy paljon omaehtoista kanssakäymistä.
– Käymme paljon epävirallisia keskusteluja, joissa on pyrkimyksenä vaikuttaa ja vakuuttaa muita edustajia omien näkemysten tueksi. Kuppila on näille tapaamisille luontainen paikka.
Jokaisella kansanedustajalla on myös oma työhuone, jonka käyttö on vaihtelevaa. Keto-Huovinen ei ole ehtinyt vielä sisustaa huonettaan oman oloiseksi, mutta näkee sille kuitenkin selkeän roolin.
– Oma huone on keskittymisen paikka, sen opin jo syyttäjänä. Huoneessa voin käydä rauhassa asioita läpi, samoin posteja ja viestejä.
Oma huone on keskittymisen paikka.
Avustaja on korvaamaton
Espoossa syntynyt Keto-Huovinen muutti kymmenisen vuotta sitten Mäntsälään, mistä löytyi riittävän iso tontti harrastaa.
– Olen eläinrakas ja halusin pienenä eläinlääkäriksi ja kennelin omistajaksi tai opettajaksi. Oikeustieteellinen sytytti kuitenkin lukioaikana, ja pääsin sisään toisella kerralla.
Muusikkomiehen sekä 2- ja 8-vuotiaiden lasten kanssa perhe on tottunut sopimaan asioista yhdessä, ja elämä soljuu pääosin duurissa. Sama sävel on löytynyt eduskunnassa avustaja Tommi Pyykön kanssa.
– Meillä synkkaa mainiosti. Tommi on usein jo ehtinyt hoitaa asian, ennen kuin ehdin edes pyytää. Hän on minulle korvaamaton apu arjen pyörittämisessä ja tiedon hankinnassa.
Pyykkö tuntee jo talon tavat, sillä hän avusti puolisen vuotta Pertti Salolaista. Häntä Pyykkö kuvailee politiikan ammattilaiseksi, jolta oppi paljon. Nykyistä työnantajaansa hän luonnehtii ahkeraksi.
Tyypillinen eduskunnan työpäivä sisältää kohtaamisia useaa eri ammattiryhmää edustavien henkilöiden kanssa.
Tyypillinen eduskunnan työpäivä sisältää kohtaamisia useaa eri ammattiryhmää edustavien henkilöiden kanssa. Keto-Huovinen on tottunut vaihteleviin ja pitkiin työpäiviin, joita on tarjolla myös eduskunnassa. Aikaa hän jättää tilanteen ja päiväohjelman mukaan aamusta tai illasta myös perheelle.
Kansalaisia hän aikoo tavata läpi vaalikauden luontaisissa tilanteissa ja kuunnella heidän ajatuksiaan.
Omille ajatuksillekin on aikansa ja paikkansa.
– Kotimme sijainnin vuoksi ajelen työmatkat omalla autolla. Se on sopiva hetki kelata ja miettiä asioita, niin menneitä kuin tulevia.