Kapuamalla apua

Helsinkiläinen Salla Tuominen (34) haluaa kantaa oman kortensa kekoon hyväntekeväisyys- ja vapaaehtoistyössä. Kansainvälisessä liikejuridiikkaan erikoistuneessa Bird & Bird -asianajotoimistossa asianajajana työskentelevä Tuominen on mukana KAPUA 2011 Nepal -hankkeessa, joka kerää varoja Nepalin luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Tuominen haki mukaan tämän vuoden KAPUAan, koska sen teemat puhuttelivat häntä erityisesti.

– Kestävä kehitys sekä seksuaali- ja lisääntymisterveys; kaksi erilaiselta kuulostavaa kehittämiskohdetta, jotka kuitenkin liittyvät kiinteästi toisiinsa, Tuominen perustelee osallistumistaan hankkeeseen.

– Toimeentulo, terveys ja ympäristö kulkevat käsi kädessä. Tarkoituksena on tuoda tietoa koulutuksesta, terveydenhuollosta ja ympäristön huomioimisesta niille nepalilaisille, jotka sitä tarvitsevat.

Erityisesti Tuominen on huolissaan tyttöjen ja naisten elinoloista ja asemasta monissa maissa. Hän on jo aiemmin työskennellyt niiden parantamiseksi maailmanlaajuisessa Zonta International -järjestössä.

– Naiset ja tytöt ovat edelleen monissa maissa altavastaajina. Kehitysmaissa he eivät pääse kouluun, eivät opi lukemaan eivätkä saa terveysvalistusta. Kun naisia autetaan pääsemään mukaan yhteiskuntaan, se auttaa myös perheitä, ja sen myötä poikia ja miehiä.

Kaksi erilaista kumppanijärjestöä

Tämän vuoden KAPUA-hanke toteutetaan yhteistyössä Suomen WWF:n ja Väestöliiton kanssa.

– On hienoa, että kaksi hyvin erilaisista lähtökohdista työskentelevää järjestöä on lyönyt hynttyyt yhteen ja tekee yhteistyötä, Tuominen sanoo.

Väestöliitto keskittyy edistämään nepalilaisten perhesuunnittelua sekä äitiys- ja seksuaaliterveyspalveluita esimerkiksi kiertävien äitiysterveysklinikoiden muodossa.

– Jo 350 eurolla voidaan edistää 60 äidin ja lapsen hyvinvointia, Tuominen kertoo.

Kestävää kehitystä edistetään muun muassa metsien-, vesien- ja villieläinten suojelulla. Metsien suojeluun liittyy esimerkiksi biokaasulla toimivien biopolttouunien hankkiminen perheisiin. Biokaasulla toimivissa yksiköissä voidaan käyttää puun sijasta polttoaineena karjanlantaa. Näin tytöt ja naiset vapautuvat puiden ja keppien keräämisestä ja savun käryssä työskentelemisestä, ja aikaa jää esimerkiksi koulun käymiseen.

Keräystavat vaihtelevat

Kapuajiksi valitaan vuosittain erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä eri puolilta Suomea. Tämän vuoden 15-henkisen kapuajaryhmän yhteistavoitteena on saada kokoon 100 000 euroa. Kukin heistä kerää täällä kotimaassa oman osuutensa halua­mallaan tavalla.

– Pohjanmaalla on järjestetty esimerkiksi KAPUA-kävely, joku leipoo ­KAPUA-limppuja, toinen pitää kirpputoria, kolmas pesee ikkunoita, Salla Tuominen kertoo.

– Ryhmän kanssa olemme olleet tapahtumissa kertomassa hankkeestamme, ja samalla kiinnostuneet ovat saaneet kokeilla pyörivää kiipeilyseinää pientä maksua vastaan. Itse olen luottanut omiin kontakteihini ja saanut useita eri yrityksiä tukemaan hanketta.

Kapuajista täytyy löytyä myös hieman seikkailumieltä ja halua haastaa itsensä, sillä kohdemaassa odottaa aina myös matkan fyysinen haaste, vuorelle nousu.

– Kiipeämisvaiheessa yleensä myös tiedotusvälineet kiinnostuvat ja tuovat hankkeelle lisää näkyvyyttä, kiipeilyä muutenkin harrastava Salla Tuominen arvelee.

Mera Peak kutsuu

Tämän vuoden kapuajat matkustavat Nepaliin 4. marraskuuta. Aluksi he tutustuvat avustuskohteisiin Terain alueella Etelä-Nepalissa. Kolmen viikon kapuamisosuudella he kiipeävät Himalajalle Mera Peak-vuorelle, jonka huippu yltää 6 462 metriin.

Nousu tulee olemaan Salla Tuomiselle tähän mennessä korkein.

– Kiipeämisosuus on itselle hieno palkinto tehdystä työstä. Kerättyjä varoja siihen ei käytetä, vaan jokainen kapuaja maksaa matkat ja kiipeämisensä itse, hän tähdentää.

Salla Tuominen kokee, että vapaaehtoistyö on vastapainoa välillä hyvinkin hektiselle asianajajan työlle, jossa vaativat projektit vievät ajan ja ajatukset välillä kellon ympäri.

– Etuoikeutettuna, hyvissä länsimaisissa olosuhteissa elävänä maailmankansalaisena minun on helpompi elää itseni kanssa, kun teen vapaa-ajallani jotakin hyödyllistä ja arvokasta niiden hyväksi, joilla ei vastaavia elinoloja ole. Pienillä asioilla on suuri vaikutus.

 

KAPUA

• Puhtaasti suomalainen hanke, jonka laittoi alkuun kapuakoordinaattori Suvi Aarnio vuonna 2006.
• Käynnissä jo neljättä kertaa. Kerännyt ­aiemmilla kerroilla yli 170 000 euroa Afrikan ja Aasian lasten auttamiseksi. Tämän vuoden kohteena Nepalin luonto ja ihmiset – kestävän kehityksen sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen – ja tavoitteena 100 000 euroa.
• KAPUA-sanassa yhdistyy kiipeäminen ja auttaminen.
• Kapuajat keräävät kotimaassa varoja valitsemallaan tavalla. Yrityksille KAPUA tar­joaa mahdollisuuden näkyvyyteen hyvän asian tukijana.
• Keräysosuuden jälkeen kapuajat tutustuvat ryhmänä avustuskohteeseen kohdemaassa. Siellä odottaa myös matkan fyysinen haaste, vuorelle nousu.
• Kumppanijärjestöiksi KAPUA valitsee luotettavia ja tunnettuja suomalaisia järjestöjä, jotka ovat tehneet pitkään kansainvälistä kehitysyhteistyötä. Järjestöt ja kohteet vaihtuvat vuosittain.
• Kaikki keräysvarat ohjautuvat suoraan järjestön keräystilille, josta järjestö kanavoi varat sovittuun avustuskohteeseen. Ka­puajat maksavat itse kaikki osallistumisesta aiheutuvat matkakulut.
• Kapuajaksi voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet henkilöt eri puolilta Suomea. Uuden hankkeen alkaessa avataan avoin haku ryhmään hankkeen nettisivuilla.
KAPUA-hankkeelle voi tehdä lahjoituksen www.kapua.fi -sivuston Lahjoita-linkin kautta. WWF:n tili 405511–210669.
• Jos haluat antaa tukesi Salla Tuomisen kautta, käytä viitettä 1119. Keräyslupanumero: Poliisihallitus, Arpajaishallinto 2020/2011/986/28.6.2011 koko maa Ahvenanmaata lukuun ottamatta (1.7.2011–30.6.2013). Ahvenanmaa: 680 K 12/6.6.2011 (1.7.2011–30.6.2012).