Nyt ollaan konkreettisesti näköalapaikalla: teknologiayhtiö Koneen pääkonttorin 16. kerroksesta maisema avautuu kaukaisuuteen. Hyvällä säällä voi nähdä Viroon asti, joka on Karla Lindahlille yksi työn kautta tutuksi tulleista maista.
– Baltiasta puhutaan usein kokonaisuutena, vaikka jokainen Baltian maa on erilainen kielineen ja lainsäädäntöineen. Rankka historia näkyy ja johtamiskulttuuri on paikoin direktiivisempää kuin meillä Suomessa, jossa pyritään osallistavaan johtamiseen.
Lindahl vastasi Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan liiketoiminnasta vuodesta 2017 lähtien huhtikuulle asti, jolloin hän aloitti Etelä-Euroopan ja Välimeren alueen vastaavana johtajana. Hänen organisaatiossaan työskentelee noin 8 000 Kone-ammattilaista aikaisemman 900:n sijaan.
Juridiikka ei ollut pöllömpi valinta
Pitkään tennistä harrastanut ja lajissa kilpaillut Lindahl haaveili lapsena tennistähden urasta.
– Myöhemmin minulla oli vahva palo kansainväliseen politiikkaan, ja yhteiskunnalliset asiat kiinnostivat. Mieleen tuli diplomaatin ura.
Lindahl muistelee vanhempiensa kertoneen myös pienen tytön unelmasta tulla juristiksi.
– Olin määrätietoinen lapsi. Lakimiehiä olin nähnyt jossain tv-sarjoissa, ja sieltä kimposi yksi urahaave. Lukiovaiheessa mietin kaupallista alaa – olin silloin jo hiukan bisnesorientoitunut. Sitten 18-vuotiaan kypsyydellä valitsin oikiksen. Ajattelin, että siitä saa hyvän perustutkinnon ja kauppikseen ehtisi myöhemmin.
18-vuotiaan kypsyydellä valitsin oikiksen. Ajattelin, että siitä saa hyvän perustutkinnon ja kauppikseen ehtisi myöhemmin.
Juridiikka tuntui kuitenkin oikealta.
– Ei se ollut pöllömpi valinta. Koulutus tarjosi ratkaisuhakuista, loogista ja jäsenneltyä tapaa ajatella sekä analyyttisyyttä. Juristit ovat usein myös selkeitä viestijöitä. Oikeustieteestä sai vahvan teoreettisen pohjan ja eväitä moneen, mutta niinhän saa muiltakin koulutusaloilta.
Lindahlin mukaan esimerkiksi toimitusjohtajan töitä voi tehdä erilaisin koulutustaustoin. Asenne, oppimishalukkuus ja ihmistaidot ovat tärkeämpiä kuin pohjakoulutus.
– Kun rekrytoin, kyvykkyydet ja asenne ratkaisevat. Yhtä kiinnostavaa ei ole se, minkä koulutuspolun ihminen on aikoinaan nuorena vähäisellä elämänkokemuksella valinnut.
Kun rekrytoin, kyvykkyydet ja asenne ratkaisevat. Ihmisen nuorena valitsema koulutuspolku ei ole yhtä kiinnostavaa.
Ymmärrys kasvaa kokemalla ja näkemällä
Lindahl hyppäsi Koneen palvelukseen ensin lakiasiainharjoittelijana opiskeluaikana. Sitä ennen hän oli ollut töissä asianajotoimistossa, jota hän piti alkuun enemmän omana tienään kuin yritysjuristin polkua.
Nuoren harjoittelijan potentiaali nähtiin, ja kun Lindahl vuoden päästä valmistui, hän sai yhtiössä vakituisen paikan juristina. Työ vei häntä maailmalle yli kymmenen vuoden ajan. Perspektiivi kasvoi.
– Olin vain vähän yli kaksikymppinen, kun lähdin matkustamaan ympäri maailmaa. Se rikastutti ajattelua ja koko elämää. Jo silloin minuun iskostui erilaisuuden arvostus. Näkemällä ja kokemalla ymmärtää enemmän.
Olin vain vähän yli kaksikymppinen, kun lähdin matkustamaan ympäri maailmaa. Se rikastutti ajattelua ja koko elämää.
Työn ohessa Lindahl syvensi tietämystään ja opiskeli kilpailuoikeutta kahden vuoden ajan Lontoossa. Vaativien vuosien jälkeen hän valmistui ja sai toisen tutkinnon juridiikan alalta.
– Sitten alkoi kuitenkin tuntua siltä, että halusin lähemmäs bisnestä. Sain tukea siirtymään, ja tuntui hyvältä saada yrityksessä uusia haasteita.
Erilaisuuden kunnioittaminen on rikkautta
Yksi asia johti toiseen. Lindahl nimitettiin ensin sijoittajasuhdejohtajaksi ja myöhemmin strategiajohtajaksi, jolloin hän matkusti paljon muun muassa Kiinassa. Viisi vuotta sitten hän aloitti Suomen ja Baltian toimitusjohtajana.
– Ura on vaatinut sekä töitä että onnea. Toisaalta omalla käytöksellä ja tekemisellä on voinut vaikuttaa paljon.
Lindahlin mukaan hänet on aina otettu kannustavasti vastaan, vaikka nuorehko, ei-insinööritaustainen nainen onkin ollut enemmän poikkeus kuin sääntö miesvaltaisella teknologia-alalla.
Pärjää pitkälle, kun pyrkii kohtelemaan ihmisiä oikeudenmukaisesti.
– Diversiteetti ja inkluusio ovat tärkeitä, eli erilaisuuden kunnioittaminen ja kuunteleminen sekä avoimuus ja ihmisten mukaan ottaminen. Pyrin omassa työssäni kohtaamaan ihmiset aidosti ja autenttisesti. Pärjää pitkälle, kun pyrkii kohtelemaan ihmisiä oikeudenmukaisesti.
– Mitä tulee sukupuolidiversiteettiin, omassa johtoryhmässäni on puolet naisia ja puolet miehiä. Sukupuoli ei sinänsä ole vaikuttanut valintoihin: kussakin tilanteessa sopivimmat henkilöt ovat mukana. Kyvykkyys ja asenne siis ratkaisevat.
Kansainvälisyys ja ihmistaidot tärkeitä kaikille
Lindahlin mukaan oikeustieteestä ei välttämättä saanut konkreettisia eväitä globaalissa yritysympäristössä toimimiseen, mutta ei hän sitä odottanutkaan. Hänelle haastavin uramuutos oli aikanaan hypätä juridiikasta talousmaailmaan.
– Se oli vaativa liike ja vaati töitä vapaa-ajallakin, mutta kun siitä selvisin, sain rohkeutta ja itseluottamusta.
Lindahl valmistui liki 20 vuotta sitten. Hän uskoo tämän päivän juristikoulutuksen olevan jossain määrin toisenlaista.
– Globaalistuneessa maailmassa olisi hyvä altistaa jo opiskelijoitakin kansainväliselle yksityissektorille ja antaa näköalaa erilaisiin vaihtoehtoihin.
Globaalistuneessa maailmassa olisi hyvä altistaa opiskelijoita kansainväliselle yksityissektorille ja antaa näköalaa erilaisiin vaihtoehtoihin.
Lindahl toteaa, että hänellä on aina ollut vahva oppimisdraivi ja halu kehittää itseä. Hänen mukaansa kasvuasennetta tarvitaan muuttuvassa nykymaailmassa.
Kaikkea ei voi opettaa millään alalla, mutta Lindahl toivoisi kaikille koulutusaloille keskittymistä myös taitoihin, jotka kohdistuvat ihmisten kanssa toimimiseen. Tähän liittyy jatkuvan oppimisen ajatus, joka on hyvin keskeinen nykyajan työelämässä.
– Hyviä ihmistaitoja tarvitaan jokaisessa ammatissa, eli miten me kohtaamme ihmiset ja suhtaudumme heihin. Se on tärkeä taito.
Resilienssin merkitys korostuu kriiseissä
Lindahl pitää yritystään monimuotoisena ja innovoivana sekä edelläkävijänä kestävässä kehityksessä. Missiona on tehdä kaupungeista parempia paikkoja elää.
– Kaikki lähtee ihmisestä: olemme ihmisintensiivisessä bisneksessä. Tämänhetkiset bisneksen haasteet liittyvät muun muassa kustannusinflaatioon, mutta samaan aikaan markkinoilla on paljon mahdollisuuksia ja kasvua. Meillä on vahvaa ratkaisu- ja palveluosaamista, jolla pyrimme erottautumaan kilpailijoista.
Mitä tulee Ukrainan sotatilanteeseen, Lindahl pitää sitä järkyttävänä ja surullisena.
– Samalla sota luo luonnollisesti epävarmuutta markkinoille. Meillä on sekä Ukrainassa että Venäjällä paikalliset maayhtiöt. Tällä hetkellä ykkösprioriteettimme molemmissa maissa on työntekijöidemme ja asiakkaidemme turvallisuus.
Ihmisten kesken: yhdessä onnistutaan ja epäonnistumisista opitaan.
Lindahl nauttii ennen kaikkea työskentelystä ihmisten kanssa: yhdessä onnistutaan ja epäonnistumisista opitaan. Siitä filosofiasta kimpoaa myös se, että kriisitilanteetkin ovat oppimisen paikkoja.
Esimerkiksi haastavalta näyttäytynyt pandemia käännettiin mahdollisuudeksi. Fokus asetettiin siihen, mitä tästä on mahdollisuus oppia ja miten kriisistä tullaan vahvempina ulos.
Koneellakin innovoitiin nopeasti terveysturvallisia ratkaisuja, kuten ilmanpuhdistuslaitteita hisseihin ja uv-valopuhdistus liukuportaiden kaiteisiin.
Lindahl myöntää, ettei hän ole tulessa makaavaa tyyppiä. Myös kärsimättömyys ajaa toimimaan.
– Kriisivaiheessa jaoin johtoporukan kahtia: osa manageroi kriisiä ja osa mietti tulevaisuutta mahdollisuuksien valossa. Samalla teimme digiloikan. Kaksi kolmasosaa väestä on kentällä, ja tarvitsimme viestintäkanavan, jossa ihmiset voivat yhdessä ratkoa ongelmia.
Kriiseistä tärkein oppi on mahdollisuuksiin keskittyvä asenne.
Kentällä olevat latasivat kännykkäänsä Teams-sovelluksen ja opettelivat yhdessä päivässä käyttämään sitä. Vaikka enää ei ole tarvetta koronainformaatiolle, kahdensuuntainen kanava jäi elämään.
– Pohjois-Suomen hissikuilussa olevan kaverinkin saa mukaan infotilaisuuksiin. Jo tämän kahden vuoden aikana tekniikka on kehittynyt ja ihmiset tottuneet uuteen tapaan toimia. Kriiseistä tärkein oppi on mahdollisuuksiin keskittyvä asenne. On hukkaan heitettyä harmitella ja keskittyä asioihin, joille ei voi mitään.
Itsestä on muistettava huolehtia
Lindahl ei näe itseään varsinaisena vaikuttajana tai esikuvana. Hän sanoo suhtautuvansa elämään nöyrästi ja kiitollisena sekä pyrkivänsä vaikuttamaan teoillaan. Samalla kun hän yrittää kehittää itseään, hän satsaa aikaa myös muille ihmisille ja mentorointiin.
– Kukaan ihminen ei ole ylivertainen, mutta jokainen on hyvä jossakin. Itse ihailen ihmisissä tietynlaisia ominaisuuksia, kuten laaja-alaisuutta ajattelussa. Tällöin ymmärtää asioita muidenkin näkökulmasta ja osaa kuunnella.
Kukaan ihminen ei ole ylivertainen, mutta jokainen on hyvä jossakin.
Kun uralla on päässyt kokeilemaan, rohkeus on kasvanut. Vuodet ovat opettaneet myös huolehtimaan itsestä. Palautuminen on tärkeää, ja elämässä pitää olla muutakin kuin työtä. Muuten ei pysy virkeänä.
– Mailapelit, tennis ja golf, vievät ajatukset muualle. Yritän myös lukea paljon: juuri sain päätökseen Björn Natthiko Lindebladin teoksen Saatan olla väärässä. Siinä oli hyviä ajatuksia.
Karla Lindahlin vinkki juristin polulle
Laajenna perspektiiviä tutustumalla erilaisiin ihmisiin erilaisista taustoista ja keskustelemalla heidän kanssaan. Kulttuurista perspektiiviä voi laajentaa oleskelemalla Suomen ulkopuolella, mutta myös esimerkiksi lukemalla. Ennakkoluuloton asenne on hyvä työkalu.
Uramielessä kuuntele rohkeasti omaa intohimoasi. Kun teemme asioita, joista pidämme, teemme ne hyvin. Meillä on yksi elämä – on hyvä tehdä asioita, joista tykkää.