Katariina Ruuskasesta kuoriutui startup-yrittäjä

Katariina Ruuskasen ennakkoluuloton ja rohkea ote tarttua asioihin on tuonut lakialalle täysin uusia toimintapoja.

Kaikki on mahdollista, kun harjoittelee ja uskoo unelmaansa. Näin ajatteli taannoin nuori lukiolaistyttö Kuopiossa ja tiesi, että hänestä tulee juristi. Alhainen keskiarvo vaikeutti matkaa, mutta ei ollut este. Uusi ongelma tuli kuitenkin eteen opintojen aikana oikeustieteellisessä.

– Edessä oli liikaa mahdollisuuksia. Ensimmäinen yliopistoajan mentori käytti poissulkevaa menetelmää. Kerroin, etten halunnut yrittäjäksi, johtajaksi tai esimieheksi. Nyt olen yllättänyt itseni ja olen tuota kaikkea.

En halunnut yrittäjäksi, johtajaksi tai esimieheksi. Nyt olen tuota kaikkea.

Vasta kolmannen mentorin sanat saivat Katariina Ruuskasen heräämään. Tämä vaati lopettamaan stressaamisen ja tykkäämään siitä, mitä tekee. Ja jos ei tykkää, niin tekee jotakin muuttaakseen tilanteen.

Yhdeksän vuotta isossa finanssitalossa vakuutuspäällikkönä ja liiketoimintajuristina sisälsi myös juridista asiakastyötä. Matkan varrella markkinaoikeuteen erikostunut oikeustieteiden maisteri havaitsi, että vaikuttajamarkkinointi on lähellä hänen sydäntään.

– Huomasin, että vaikuttajamarkkinoinnin parissa ei lakialalla työskentele kukaan. Niinpä perustin keväällä 2021 Somelaw-yrityksen, joka auttaa markkinointia tekeviä yrityksiä lakiasioissa.

Juridiikan ja teknologian yhdistelmä

Ruuskanen jäi Johanna Tolppolan mieleen eräässä palaverissa vuoden 2021 lopulla. Myöhemmin Tolppola otti yhteyttä ja kertoi ideastaan, johon Ruuskanen syttyi heti ja ihmetteli, miksei sitä ollut jo tehty.

Nyt syntyi startup-yritys Lakihelppi, josta Ruuskanen ja Tolppola omistavat yhä enemmistön. Ensimmäinen sijoituskierros on tehty, ja se toi mukaan joukon sijoittajia.

– Lakihelppi hyödyntää teknologiaa, mikä helpottaa juristiemme työtä. Yksityisasiakkaat sekä pienet ja keskisuuret yritykset saavat helposti ja nopeasti ymmärrettävää, selkeästi hinnoiteltua lakiapua. Yhdistämme automaation ja juristin henkilökohtaisen palvelun, Ruuskanen kuvailee.

Lakihelpin myötä juristeille on syntynyt uusi freelance-tyylinen tapa tehdä töitä. Työ sujuu itse määriteltyjen työaikojen puitteissa ja etänä, ja sille on Ruuskasen mukaan hyvin kysyntää.

Vaikka Katariina Ruuskanen elää yrittäjän tiivisrytmistä ja työntäyteistä elämää, hän pitää työpäiviensä pituuden ja määrän kurissa.

Harkittu arkipäiväohjelma energiataukoineen

Kun johdettavana on kaksi yritystä useine sidosryhmineen, työpäivistä muodostuu moninaisia ja keskenään erilaisia. Siitä huolimatta Ruuskanen rytmittää päivänsä samalla rungolla ja perusajatuksella. Päivä käynnistyy aamulla ilman herätyskelloa.

– Iso kupillinen kahvia ja kylpytakki päällä läppärin ääreen sähköposteja ja slack-viestejä läpikäymään. Kymmenet viestit käsittelevät sekä asiakas- että sisäisiä yhteyksiä.

Viestien käsittelyssä ja niihin liittyvien toimien parissa kuluu helposti koko aamupäivä. Lounasaikaan Ruuskanen laittaa treenikamat kassiin ja lähtee salille, lenkille tai joogaan uutta energiaa hakemaan.

– Minulla on eniten virtaa aamulla ja aikaisin iltapäivällä. Niihin hetkiin sisällytän asiakastoimeksiantojen ja sopimusten käsittelyn. Iltapäivään kalenteroin firmojen sisäiset palaverit sekä sidosryhmäyhteydet.

Ruuskasella on säännöllisesti asiakaspalavereita, joissa työstetään yhdessä sopimuksia.

Yrittäjän kontaktiverkosto ulottuu moneen

Ruuskasen kahdesta yrityksestä Lakihelppi vaatii enemmän sisäistä yhteydenpitoa. Juristien suuntaan Ruuskanen käy läpi työtehtäviä, ja yhtiökumppanin kanssa hän ideoi ja kehittää toimintaa. Teknologiajohtaja on läheinen keskustelukumppani: hänen kanssaan yrittäjä käsittelee esimerkiksi sitä, miten teknologia vastaa asiakkaiden ja juristien tarpeeseen. Palveluksessa olevan harjoittelijan ohjaaminen ottaa oman aikansa.

Markkinointi- ja mainonta-asioita Ruuskanen käy läpi yhteistyökumppaneiden kanssa. Somelaw’n puitteissa hän järjestää satunnaisesti sopimusasioita koskevia koulutuksia esimerkiksi vaikuttajille.

Rahoituskierrokset liittyvät kiinteästi startup-yrityksen maailmaan. Seuraava kierros on aina tulossa, mikä edellyttää verkostoitumista ja tutustumista uusiin sijoittajiin.

Nykyiset sijoittajamme koostuvat eri alojen asiantuntijoista, ja he auttavat meitä monissa asioissa.

– Sijoittajatapaamiset ja tilannekatsaukset toistuvat säännöllisesti. Nykyiset sijoittajamme koostuvat eri alojen asiantuntijoista, ja he auttavat meitä monissa asioissa.

Yhteydenpito juristeihin on niin ikään vilkasta. Uusia kumppaneita on tulossa mukaan, ja heidän tapaamisensa sekä perehdyttämisensä on hoidettava huolella.

Suomen startup-kulttuuri saa Ruuskaselta kiitosta. Pyyteetön halu auttaa toisia on yllättävän suurta.

– Saamme mentoritapaamisista paljon irti. Olemme välttäneet niiden avulla useita sudenkuoppia.

Piilaakson startup-kulttuuria katsastamaan

Töitä yötä myöten pitkää päivää painaen -ajatusmalli ei istu Ruuskaseen. Hän kieltäytyy töistä viikonloppuisin ja lopettaa työt arkisin kello 17. Jos on iltatöitä, päivä käynnistyy myöhemmin. Yrittäjänä ja johtajana Ruuskanen on kieltämättä törmännyt tässä tiettyihin haasteisiin.

– Meillä on käytössä täysin uusi toimintamalli. Sovimme asiat yhdessä, otamme palautetta vastaan matalalla kynnyksellä sekä ideoimme, testaamme ja kehitämme toimintaa. Kevyt organisaatio ja omaehtoisuus on osoittautunut toimivaksi malliksi.

Koronan aikana perustetuissa yrityksissä iso osa yhteyksistä on toteutunut oletusarvoisesti etänä. Nyt kasvokkain-tapaamisille on lisääntynyttä kysyntää. Tarjolla on myös pidempiä työmatkoja.

– Kävimme elokuussa Tallinnassa tutustumassa sikäläiseen startup-kulttuuriin. Saimme vastaavan kutsun Yhdysvaltoihin Piilaaksoon, jossa vierailimme lokakuussa.

Juttua on muokattu 14.11.2022. Jutussa mainittiin Ruuskasen toimittavan Omannäköisesti-podcastia, mutta näin ei ole. Sen sijaan Ruuskanen on ollut kyseisessä podcastissa vieraana.