Kesäduuni-info osoittautui tarpeelliseksi

Akavan, SAK:n ja STTK:n Kesäduunari-infopuhelin osoittautui tarpeelliseksi. Alkukesän aikana puhelimeen tuli noin 290 yhteydenottoa. Yhteydenottojen määrä kaksinkertaistui viime vuoteen verrattuna.

Kesäduunarineuvoja Joonas Tutin mukaan kasvu johtui palvelun onnistuneesta markkinoinnista ja kaikkien palkansaajien keskusjärjestöjen yhteistyöstä. Lisäksi kesätyösuhteiden määrä lisääntyi viime vuoteen verrattuna.

–  Kysyjiä askarruttivat muun muassa palkkaa ja työsopimusta, esimerkiksi koeaikaa ja määräaikaisuutta koskevat asiat, Tutti kertoo.
Neuvoja ovat kyselleet alle parikymppisten kesäduunarien lisäksi kesätöissä olevat korkeakouluopiskelijat, kesätyöntekijöiden sukulaiset ja järjestäytymättömät pientyönantajat.

Yhteydenottojen perusteella näyttää siltä, että kesäduunarien oikeudet jäävät helposti toteutumatta. Esimerkiksi palkkaan kuuluvia lisiä ei aina makseta tai ylitöitä teetetään jatkuvasti ilman suostumusta ja korvausta. Joidenkin nuorten osalta poiketaan työsuhteen ehdoissa yleissitovan työehtosopimuksen vähimmäistasosta.

Kesäduuni-info palaa toukokuussa 2012 palvelemaan kesätyönteki­jöitä.